PRŽENO I SLASNO

Meka i lagana peciva u Italiji su u ovo doba godine totalni hit, a evo i gdje ih možete isprobati u Zagrebu

Dosadile su vam krafne? Pravo je vrijeme da napravite graffe napoletane

Što kažete na krafne, ali u drugačijem u obliku, još mekše i bez brige o tome hoće li pri pečenju dobiti prsten ili je opet nešto pošlo po krivu? Graffe napoletane upravo su to. Na stol donose najbolje od krafne, a priprema je ipak nešto jednostavnija. U pitanju je talijanska pržena poslastica koja se radi od dizanog tijesta u koje se dodaju pire krumpir i limunova te narančina korica, aromatična je, meka, lagana, slasna i zapravo idealna opcija ako ovih dana svoje ukućane želite razveseliti nečim poznatim, a opet malo drugačijim.

image
Papavero/privatna Arhiva/

Graffe napoletane najčešće se jedu za vrijeme karnevala, no u različitim slastičarnicama u Napulju mogu se pronaći kroz cijelu godinu. Popularne su i u ostatku Italije, ali u različitim regijama rade ih u drugačijim oblicima i poznaju pod drugim imenima. Nešto kao krofne i krafne kod nas, princip je isti ili sličan, slova različita.

Originalne graffe napoletane oblikuju se tako da se prije pečenja formira valjak, koji se zatim na vrhu preklapa i spaja. Kada su gotova, peciva se uvaljaju u šećer.

U slučaju da niste sigurni želite li graffe napoletane raditi u vlastitoj kuhinji, dobra je vijest da ih kušati možete i u zagrebačkoj pizzeriji Papavero, smještenoj na adresi Mlinovi 85A. Svratite li ovdje, kušajte najprije neku od njihovih već nadaleko poznatih pizza ili se počastite nekim od talijanskih klasika s tjesteninom, a uživanje u talijanskoj karnevalskoj poslastici ostavite za kraj.

A u slučaju da vam je Papavero ipak predaleko, u nastavku ostavljamo recept za graffe napoletane.

image
Papavero/privatna Arhiva/

Trebat će vam:

300 g krumpira

7 g kvasca

korica jednog limuna

2 jaja

50 g omekšalog maslaca

4 g soli

120 ml mlijeka

450 g brašna

korica jedne naranče

50 g šećera

1 žličica ekstrakta vanilije

šećer za uvaljati peciva

Priprema:

Krumpir narežite na četvrtine, stavite u vodu i kuhajte dok ne omekšaju. Ocijedite ih, protisnite pa ostavite sa strane da se ohlade. U posebnoj posudi pomiješajte toplo mlijeko i kvasac. Pustite da se zapjeni. Dodajte brašno, koricu limuna i naranče, jaja, vaniliju, maslac, šećer i sol. Dodajte pire krumpir i zamijesite tijesto. Nemojte mijesiti predugo, samo da se sastojci povežu u kuglu. Prekrijte zdjelu i pustite da se diže na toplom otprilike 1,5 do 2 sata. Papir za pečenje narežite na jednake komade. U duboki tanjur stavite šećer. Tijesto podijelite na kuglice težine 60 grama. Od svake kuglice napravite valjak, a zatim oblikujte u željeni oblik. Svaki primjerak stavite na zaseban komadić papira za pečenje. Prekrijte pa pustite da odmaraju još 30 minuta. Kada ste zagrijali ulje, stavljajte peciva s papirom za pečenje u ulje i kada se papir odvoji, maknite ga. Pržite 1,5 do 2 minute sa svake strane. Kada je gotovo, pecivo stavite najprije na kuhinjski ručnik, a zatim uvaljajte u šećer. Poslužite još toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 14:37