MRZLO LJETO 2023.

Kada poželite posebnu ledenu poslasticu, sladoled smjestite između dva komada omiljenog keksa

Mnogima je upravo sendvič-sladoled obilježio djetinjstvo pa smo odlučili udovoljiti svojoj nostalgiji i naučiti kako ga spremiti

Kada poželite nešto konkretnije od klasičnog sladoleda u zdjelici, sladoledni sendvič prava je stvar za vas! Uz malo vježbe, sladoled u ovoj formi može biti doista upečatljiv desert kojim ćete impresionirati svoje goste željne slatkog osvježenja. Pripremite svoj omiljeni okus sladoleda, stavite ga da se zamrzava u plitku posudu te ga dobro izravnajte. To će vam olakšati njegovo oblikovanje - jednom kad se smrzne, posegnite za omiljenim kalupom za krafne ili se poslužite širokom čašom kako biste izrezali željeni oblik. Ne zaboravite svaku stranu keksa koji ste odabrali premazati pekmezom ili čak čokoladnim namazom te ga priljubite uz obje strane izrezanog sladolednog diska. Naša suradnica Slavica Šagolj predlaže da svoj sladoledni sendvič dekorirate aromatiziranim šećerom i kokosom, a upute kako cijeli sladoled pripremiti potražite na receptu u nastavku!
Zaželite li se drugih okusa, ideje potražite na poveznici.

SLADOLED U KEKSU
250 ml punomasnog mlijeka
250 ml slatkog vrhnja za šlag
5 žumanjaka
100 g šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
150 g keksa po želji
Za ukrašavanje: kokos, aromatizirane granule šećera

image
Berislava Picek/Cropix

U posudu za kuhanje ulijte mlijeko i vrhnje za šlag te zagrijte na laganoj vatri. Nikako ne smije proključati. Maknite s vatre i pustite da se malo ohladi. U posebnoj zdjeli pjenjačom ili mikserom izmiješajte pjenasto jaja i šećer. U mješavinu jaja i šećera ulijte mlako mlijeko u tankom mlazu uz neprestano miješanje.
Kada sve sastojke sjedinite, sve vratite u posudu za kuhanje te zagrijte sve sastojke, no nije poželjno da kuha. Dodajte ekstrakt vanilije. Vruću smjesu maknite s vatre i pustite da se dobro ohladi. Ako ste u žurbi, u veliku zdjelu stavite led, posudu na nju i ubrzat ćete hlađenje. Svakako povremeno promiješajte.
Ohlađenu smjesu ulijte u aparat za sladoled i dalje postupajte prema uputama za vaš stroj. Ohlađenu smjesu ulijte u veliku plitku posudu radi lakšeg kasnijeg oblikovanja sladoleda.
Prije serviranja sladoled možete oblikovati, primjerice, metalnim kalupom za krafne. Svaku stranu keksa premažite omiljenim pekmezom i između keksa stavite sladoled. Dekorirajte kokosom, aromatiziranim šećerom ili dekoracijom po želji. Odmah poslužite.

Ovaj i brojne druge recepte za sladolede, slastice i razna ukusna jela pronađite u novom broju magazina Dobra hrana, uz koji svim čitateljima darujemo i Quick and Easy Kotanyi začinske mješavine!

image

Dobra hrana 6/2023

Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 13:30