Okus tradicije

Kad ga već skupo plaćamo, tada od krumpira radimo pravi lički specijalitet

 Berislava Picek/Cropix
Poigrate li se namirnicama s kojima ćete ih poslužit, pole se mogu pretvoriti i u fancy jelo

Posljednjih su se dana svi raspisali koliko je poskupio krumpir. Naime, dok smo ga nekad plaćali oko 5 kuna za kilogram, sada za krumpir valja izdvojiti od 1,29 do 1,99 eura. A kada ga već tako skupo plaćamo, tada ga barem probajmo iskoristiti na najbolji mogući način - kao zvijezdu stola. Bilo da ćete ga poslužiti za večeru ili mu se posvetiti dok drugi član ekipe peče roštilj, pole krumpira pripremljene kako su to radili naši stari, uvijek su dobra opcija, a dobro je znati kako su i varijante ovog jela razne: pečen na žaru, u pećnici, na grilu, umotan u foliji, a okusi ovise o vrsti krumpira i dodacima - mi ih volimo s maslacem i hrskavim fetama pržene slanine.

Kao što znate, ako ste ih ikad radili, priprema im je vrlo jednostavna. No, treba paziti na jednu stvar, a to je - naravno, krumpir! Treba odabrati dobar krumpir i na tome nema smisla štedjeti, a ništa manje važna nije i kvaliteta dodataka. Poigrate li se namirnicama, pole se mogu pretvoriti i u fancy jelo ako ih poslužite s tanko narezanom domaćom šunkom, pršutom pa čak i dimljenim lososom s vrhnjem i vlascem. Uvijek je dobra ideja i napraviti ih sa sirom i gljivama pa ih dodatno malo zapeći u pećnici.

image

Možete ga peći na žaru, u pećnici, na grilu, umotanog u foliji

Bjeayes/Getty Images/istockphoto

No, držimo se ovog puta osnova.

Trebat će vam:

  • lički krumpir
  • maslac
  • sol
  • panceta ili slanina

Priprema:

Krumpir dobro operite, nemojte ga guliti već sa žičicom ili četkicom malo sastružite nečistoće.

Potom ga prerežite uzdužno, posolite i zatim pecite kojih 45 do 60 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C.

Desetak minuta prije kraja pečenja stavite komadiće pancete na krumpir, a kad je krumpir gotov možete ga premazati i maslacem ili ga poslužiti uz vrhnje.

Krumpir mora biti hrskav izvana, a mekan iznutra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 07:31