Provjereni recepti

Jedan bolji od drugog: Ovaj vikend pečemo kolač s kruškama, tortu od smokava i crumble od šljiva

Ako kojim slučajem imate viška ljetnog voća ili ga se ne možete zasititi, isprobajte recepte naše Slavice Šagolj, odlični su!

Ljeto, nažalost, polako ide svojem kraju, a ono najbolje od njega - plodovi izrasli na suncu - zovu nas da se počastimo prije nego nam dođu hladniji dani. Kako se ta promjena nerijetko zna dogoditi preko noći, ovaj vikend iskoristit ćemo kako bismo uživali u njihovim okusima, mirisima i teksturama. Stoga smo u bogatoj arhivi naših recepata, odabrali tri naše suradnice Slavice Šagolj, koje je svojevremeno posvetila voću kojemu je upravo sad sezona. Kruška, smokva i šljiva u glavnoj su ulozi, a hoćete li odabrati jedan ili ispeći sva tri, sami odlučite, ali znajte kako su isprobani i sasvim sigurno ćete im se rado opet vratiti. Za više slastica s voćem možete se inspirirati i ovdje.

image
Marko Miscevic/Cropix

Čokoladni kolač s kruškama

Trebat će vam:

4 jaja
120 g šećera
1 vanilin šećer
140 g mljevenih badema
140 g maslaca
3 rebra čokolade za kuhanje
70 g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
5 - 7 manjih kruški

Priprema:

Miksajte jaja s obje vrste šećera, dok smjesa ne postane pjenasta. Dodajte omekšali maslac i na pari otopljenu čokoladu. Ručno umiješajte prosijano brašno i prašak za pecivo. Smjesu izlijte u pleh, zatim u njega utisnite očišćene kruške. Stavite u zagrijanu pećnicu na 180°C i pecite 35 minuta.

image
Marko Miscevic/Cropix

Crumble od šljiva

Trebat će vam:

500 g šljiva
sok jednog limuna
2 - 3 žlice šećera
vanilin šećer
1 žličica cimeta
50 ml ruma

Za tijesto:

200 g glatkog brašna
4 žlice smeđeg šećera
100 g hladnog maslaca
1 žličica cimeta
2 žutanjka
2 žlice zobenih pahuljica

Priprema:

Šljive narežite na četvrtine, začinite limunovim sokom, šećerom i cimetom. Dobro izmiješajte, zatim dodajte rum. U maslacem namašćenu posudu stavite mješavinu od šljiva. Zatim rukama, točnije prstima, umijesite mrvičasto tijesto. U posudu stavite brašno, šećer, cimet, zobene pahuljice i jaja te izmiješajte. Dodajte na kockice narezan hladan maslac i prstima formirajte od sastojaka zrnatu smjesu. Posipajte po šljivama i stavite u zagrijanu pećnicu na 180°C. Pecite oko 35 minuta. Slasticu servirajte toplu s dodat - kom kuglice sladoleda.

image
Marko Miscevic/Cropix

Torta od smokava i pistacija

Trebat će vam:

Za tijesto:

300 g glatkog brašna
150 g smeđeg šećera
4 jaja
1 vanilin šećer
1 žličica cimeta
250 ml suncokretova ulja
50 g mljevenih oraha
50 g mljevenih badema
½ žličice sode bikarbone
2 naribane jabuke

Za kremu:

750 ml mlijeka
120 g kristal šećera
2 vanilin šećera
3 na vrh žlice glatkog brašna
2 žlice gustina
sok i korica jednog limuna
120 g omekšalog maslaca

Za ukrašavanje:

800 g svježih smokava
100 g očišćenih pistacija

Priprema:

U posudu za miksanje stavite jaja i obje vrste šećera te dobro izmiješajte dok se šećer ne otopi. Laganim miješanjem dodajte ulje, cimet, sodu bikarbonu, brašno i na samom kraju mljevene orahe, bademe te naribane jabuke. Izlijte smjesu u kalup za torte i pecite 45 minuta na 180°C. Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ostavite da se dobro ohladi. U veću posudu stavite mlijeko, obje vrste šećera i dobro izmiješajte. Dodajte brašno i gustin te pjenjačom dobro izmiješajte. Tako ćete izbjeći grudice. Pripremljenu mješavinu stavite u posudu te na laganoj vatri skuhajte kremu. Kuhanu kremu ohladite. Kada se krema ohladila, dodajte maslac, sok i koricu jednog limuna te sve dobro izmiješajte. Ohlađeni biskvit prerežite, na donji dio stavite polovicu kreme, na manje komade narezane smokve i polovicu nasjeckanih pistacija. Poklopite gornjim dijelom biskvita, namažite ga preostalom kremom i dekorirajte preostalim smokvama i pistacijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:22