Ideje za ručak

Izlet u prirodu idealan je da se opskrbite namirnicom koja je, kažu mnogi, bolja od češnjaka

 Brebca/Getty Images
Divlji luk, divlji češnjak, medvjeđi luk ili pak srijemuš samo su neki od naziva za dragocjenu samoniklu biljku odvažnog okusa

Prilično nas je razveselila činjenica da su se na štandovima zagrebačkog Dolca pojavili prvi primjerci medvjeđeg luka. Ovaj vjesnik proljeća naziva se i srijemuš, divlji luk, ali i medvjeđi luk. Zašto medvjeđi? Upravo zato što je toliko zdrav i ljekovit da ga, prema predaji, potraže i medvjedi nakon što se probude iz zimskog sna kako bi pročistili organizam nakon dugog razdoblja hibernacije. Inače, srijemuš je samonikla biljka iz porodice luka i češnjaka koji prolista dolaskom proljeća. Njegov intenzivan miris osjetit ćete najčešće u močvarnim šumama bjelogorice, a prepoznat ćete ga po bijelim glavičastim cvjetovima i šiljastim sjajnim listovima. Pri branju divljeg češnjaka treba biti oprezan zbog činjenice da njegovi listovi podsjećaju na listove đurđice ili mrazovca (koji su otrovni).

image
Unsplash

Medvjeđi luk, upravo zbog arome koja podsjeća na spoj luka i češnjaka, odlično se snalazi kao začin u salatama, juhama, dodaje se umacima, od njega se radi pesto te je često dodatak sirevima i namazima. Glavna je zvijezda jednostavnih proljetnih tjestenina i rižota, ali i pita. Njegov trpak okus oplemenit će i okus sendviča, a odlično će se sljubiti i s koprivom. Nije ga potrebno previše obrađivati, možete ga blanširati (pa staviti u zamrzivač), a za neka jela dovoljno ga je tek nasjeckati i poslužiti.

image
Unsplash

Srijemuš je bogat vitaminom C te je idealna namirnica ako poželite pročistiti organizam. Najbolje ga je konzumirati neposredno nakon branja, što kraćom termičkom obradom kako bi zadržao lijepu boju i moćan okus. Postoje jela u kojima se srijemuš koristi u sušenom obliku, ali mu arome nisu toliko jake. Intenzivan okus divljeg češnjaka dojmio nas je u juhi za koju vam donosimo i recept.

image
Berislava Picek/Cropix

JUHA OD SRIJEMUŠA

Trebat će vam:
2 žlice maslinovog ulja
1 glavica luka
1 poriluk
1 veliki krumpir
900 ml temeljca od povrća
75 g divljeg češnjaka
3 žlice crème fraîchea
sol i papar
tost kruh, za posluživanje

Priprema:
U zagrijano ulje u tavi dodajte nasjeckani luk i poriluk, te miješajte dok se ne počnu omekšavati i karamelizirati. Ubacite oguljeni i narezani krumpir, pa ga podlijte temeljcem. Pustite da zavrije, smanjite vatru i kuhajte dvadesetak minuta odnosno dok krumpir ne omekša. Potom umiješajte nasjeckani srijemuš i kuhajte dvije minute. Naposljetku dodajte i crème fraîche, te dobro začinite solju i paprom. Mješavinu prebacite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku teksturu, a poslužiti možete sa žlicom crème fraîchea i toplim tost kruhom.

Medvjeđi luk doista je dragocjena namirnica i može se koristiti u mnogim jelima, pa ako ipak niste tip od juhe možda u nastavku pronađete nešto za sebe.

TORTA OD SRIJEMUŠA I KOPRIVE

image
Mario Kučera

JETRICA S MEDVJEĐIM LUKOM

image
Berislava Picek/Cropix

GIBANICA S MLINCIMA, MEDVJEĐIM LUKOM I GOVEĐIM REPOM

image
Tomislav Krišto/Cropix

VARIVO OD DIVLJEG LUKA

image
Mario Kučera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:34