OLD SCHOOL

Hrenovke po receptu međimurskih chefova: upakirajte ih u tijesto i poslužite na novogodišnjem tulumu

Možda niste uspjeli ugrabiti karte za posljednji, najluđi čakovečki tulum godine, ali dobra je vijest da ga možete napraviti i kod kuće

Chefovi Matija Bogdan i Matija Pavlic donose recepte za jela koja će biti više nego dobar dodatak svakom kućnom trash partyju, kako od milja zovu čakovečki tulum svih tuluma - A Blast from the Past. U nastavku je njihov recept za teleće hrenovke u tijestu koje će se svidjeti svim generacijama.

Trebat će vam:

500-550 g glatkog brašna
250 ml vode
150 ml mlijeka
½ kocke svježeg kvasca
1 žličica šećera
3 žlice maslinova ulja
sol

Za umak:

2 glavice luka
100 g šećera
100 g Marsale
1 kg cherry rajčica
timijan, bosiljak, lovor
50 g odležanog balsamico umaka
1 čajna žličica curryja
½ žličice baharat začina
½ žlice umaka Worcestershire
ljuti umak po potrebi

Dodatno:

3-4 para telećih hrenovki

image
Tomislav Krišto/Cropix

Priprema:

Tijesto napravite tako da u mlako mlijeko najprije dodate kvasac, žličicu šećera i žlicu brašna pa sve dobro pomiješate i pustite da se diže na toplom. Kada se diglo, u zdjelu s brašnom dodajte uzdigli kvasac i vodu. Počnite mijesiti pa dodajte ulje i sol. Zamijesite tijesto koje se odvaja od stijenki posude. Ako je potrebno, dodajte još brašna. Pustite da se diže na toplom sat vremena.

Dok se tijesto diže, napravite domaći kečap. Luk najprije pirjajte na laganoj vatri, na dobro zagrijanom ulju, dok se ne karamelizira. U drugom loncu napravite karamel tako da otopite 100 g šećera i podlijete Marsalom. U lonac s lukom dodajte nasjeckane cherry rajčice i karamel, dodajte balsamico, začine i kuhajte 45 minuta. Na kraju sve ubacite u blender, propasirajte i začinite curry začinskom mješavinom, baharatom, Worcestershireom i ljutim umakom po potrebi.

Kad se tijesto diglo, podijelite ga na jednake pravokutnike i u svaki umotajte polovicu hrenovke. Posložite u kalup za pečenje i pecite 20 do 30 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva. Ako hrenovke počnu tamniti prerano, prekrijte ih folijom. Poslužite uz umak.

Napomena! Za hrenovke u tijestu iskoristite samo pola tijesta, a prije nego što kečap začinite curryjem i drugim začinima, dio odvojite. Oboje će vam trebati i za Bakinu debelu pizzu.

image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek, Art Direkcija: Vesna Veselić

Cijelu priču o najvećem čakovečkom tulumu i više recepata, kao i druge dobre savjete, priče i recepte, potražite u novom broju magazina Dobra hrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:09