Omiljeni doručak

Dva klasika, dva nova recepta i jedan koristan trik s jajima koje želite isprobati ovog vikenda

 Berislava Picek/Cropix
Naša Slavica Šagolj dala nam je izvrsne prijedloge što od jaja složiti za doručak

Kada poželite od svog doručka napraviti pravu gozbu ili pak iznenaditi goste kreativnim predjelom, skuhajte jaja, izvadite im žumanjak i punite kuhani bjelanjak raznim nadjevima. Za prvi put neka taj nadjev bude pesto od špinata!

PUNJENO JAJE S PESTOM OD ŠPINATA

image
Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Želite li brzo i jednostavno pripremiti fini doručak ili čak lagani ručak, najbolje što možete učiniti jest ispeći mirisnu kajganu. Ovisno o tome što više volite, možete isprobati razne vrste masnoće, od provjereno ukusne masti pa do brojnih ulja.
image
Berislava Picek/Cropix

Kajgana

Smjesu od jaja izlijte u vruću tavu s otopljenim maslacem ili uljem i odmah će se početi zgrušavati. Pritom je poželjno koristiti tavu s tankim dnom da se kajgana ne zapeče. Smanjite vatru i miješajte jaja dok se peku. Uz kontinuirano miješanje i ne dopuštanje da se jaja zalijepe za tavu, lagano će se zgrušati. Kajganu nemojte jako ispeći jer je bitno da jaja budu mekana.


Fritaja je ukusno jelo koje se priprema u kombinaciji jaja, povrća, začinskog bilja i kobasica, špeka ili sitno narezane šunke. Osobito je popularna u Istri u proljetnim mjesecima kada je sezona šparoga koje su idealan dodatak fritaji.

FRITAJA SA ŠPINATOM I GLJIVAMA
image
Berislava Picek/Cropix

Ako vam je kuhanje jaja do sada predstavljalo mrsku kuhinjsku aktivnost i nikako niste bili zadovoljni kako vam ispadaju, pratite naš vodič kako pravilno skuhati i ispoširati jaje. Osim što kuhana jaja možete jesti sama, ubaciti u salatu ili u sendvič, i sam žumanjak možete koristiti tako da ga naribate!
image
Berislava Picek/Cropix

Ribanje kuhanog žumanjka

Ponekad nismo niti svjesni koliko kuhani žumanjak može imati uloga u našoj kuhinji! Osim što ga se može naribati u salatu, jako dobro funkcionira u paštetama, umacima ili najjednostavniji način kao dekoracija na jelu, posebice mesu.


image
Berislava Picek/Cropix

Kada se poželite malo počastiti, u idućoj nabavci u košaricu stavite paket prepeličjih jaja pa ih ispecite prema receptu i poslužite na hrskavom tostu.

PREPELIČJA JAJA NA AVOKADO TOSTU
image
Berislava Picek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:11