ŠTO KUHATI?

Cvjetača u kremastom umaku sa sirom dobra je ideja za brzi ručak usred tjedna

 Deposit Photos/
Želite li dodatno ubrzati pečenje, cvjetaču najprije možete kratko prokuhati pa je zatim pomiješati s umakom

Trebat će vam:

1 glavica cvjetače
2 režnja češnjaka
100 g slanine
150 g sira prema želji (mozzarella, gouda, cheddar...)
4 žlice krušnih mrvica
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
400 ml toplog mlijeka
prstohvat muškatnog oraščića
sol i papar

Priprema:

Na tavi najprije otopite maslac. Dodajte češnjak i pirjajte jednu minutu pa dodajte žlicu brašna. Dobro promiješajte i kuhajte još jednu minutu, a zatim dodajte mlijeko. Miješajte kako se ne bi stvorile grudice. Dodajte muškatni oraščić, sol i papar, a zatim dodajte i 100 g ribanog sira. Sve zajedno dobro promiješajte. Slaninu ispecite na tavi ili u pećnici. Pecite je sve dok ne postane hrskava. Vatrostalnu posudu premažite maslacem. U nju stavite cvjetaču koju ste očistili i razlomili na cvjetove. Prelijte sve dobivenim umakom. Dodajte i komadiće slanine. Sve dobro promiješajte. Ostatak sira pomiješajte s krušnim mrvicama i pospite po vrhu. Sve zajedno stavite u pećnicu na 180 stupnjeva i pecite oko 30 do 40 minuta, ili dok cvjetača ne omekša. Posljednjih 10 minuta pojačajte temperaturu kako bi jelo poprimilo boju.

Napomena!

U slučaju da ste u žurbi, krušne mrvice i slaninu možete preskočiti pa napraviti nešto bržu i laganiju varijantu ovog jela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 22:08