RIBA PETKOM

Ana Ugarković s nama je podijelila recept za pržene srdele na malo drugačiji način, ovo morate probati

Isprobajte ovaj recept, a cijelu priču o Ani i više recepata potražite u aktualnom broju magazina Dobra hrana. Pronaći ga možete na kioscima i u supermarketima...

U aktualnom broju magazina Dobra hrana donosimo vam životnu priču Ane Ugarković, ali i nekoliko sjajnih recepata. Ovih smo dana tako s vama podijelili recept za pitu sa šljivama i kremasti humus s pečenim paprikama i ukiseljenim lukom, a sada je na redu Anin recept za srdele. I to ne bilo kakve, već marinirane pa pržene u smjesi od kukuruznog, rižinog i oštrog brašna. Hrskave i slasne, među boljima koje smo do sada imali prilike isprobati. Stoga, u slučaju da još uvijek nemate plan za današnji ručak, ovi riblji zalogaji mogli bi biti itekako dobra ideja. Recept potražite u nastavku.

image
Berislava Picek/Cropix

Za 4 osobe:

20 većih vrlo svježih srdela

Za marinadu:

1 šalica svježeg peršina, nasjeckanog
½ šalice svježeg korijandera nasjeckanog
4 režnja češnjaka, nasjeckanog
80 ml soka od limuna
1 žličica mljevene crvene paprike
½ žličice mljevene cayenne papričice
1 žličica mljevenog kumina
1 žličica mljevenog korijandera
sol i svježe mljeveni crni papar

Za prženje:

1 jaje
30 g rižinog brašna
30 g kukuruznog škroba
30 g oštrog brašna
200 ml suncokretovog ulje za prženje

Priprema:

Srdelama najprije skinite ljuske, odrežite glavu, prateći kut škrga. Zatim nožem zarežite trbuh i ostružite utrobu prema van. Palcem napipajte kraj središnje kosti kod repa i krenite s palcem prema gore uz samu kost, odvajajući file od kosti. Ponovite isto na drugoj strani ribe. Kod srdele, dva fileta obično ostanu spojena perajom na leđima, možete je ostaviti, jer kod prženja ona ne smeta. Filete srdela položite na pladanj u jednom sloju i lagano posolite. Za marinadu, izmiksajte sve sastojke zajedno i premažite s njom svaki filet srdele. Ostatak marinade možete držati u hladnjaku nekoliko dana i iskoristiti za drugu namjenu. Ostavite srdele s marinadom u hladnjaku najmanje 2 sata. Prije prženja, stavite suncokretovo ulje da se zagrijava. Pomiješajte zajedno brašna i škrob i obložite tom smjesom jedan pladanj. Razmutite jaje, dodajte srdele i promiješajte, da se srdele oblože jajem. Jednu po jednu, uvaljajte srdele u brašno sa svake strane, otresite i položite na pladanj. Kad se ulje zagrije na 180 °C, pržite srdele vrlo kratko sa svake strane, dok ne dobiju laganu boju.

image
Fotografija: Tomislav Krišto/cropix, Dizajn: Vesna Veselić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 07:02