Spojili smo pobjednika Masterchefa, vege blogericu i omiljenu domaću slastičarku te dobili jedinstven uskršnji ručak

Uskršnji ručak prema receptu Luke Veića

 /Wolt
Luka Veić, Marie Wasler i Ivana Čuljak udružili su snage, a gotovo sve potrebne sastojke za njihove recepte pronašli smo na Wolt platformi

Uskršnja trpeza je pravi festival gastro različitosti. Iako se na stolu uvijek pronađu neki uobičajeni “krivci”, kao što je kuhana šunka, jaja te mladi luk, u svakom se domaćinstvu i podneblju mogu pronaći jela koja ovaj blagdan čine tako posebnim gastronomskim događajem.

Upravo smo si zato zadali zadatak da pripremimo pravu malu uskršnju kulinarsku rapsodiju, a za pomoć smo se obratili omiljenim licima na hrvatskoj gastro sceni koji su nam otkrili što će oni pripremati ovog Uskrsa.

Glavno jelo je preuzeo Luka Veić, najmlađi pobjednik popularnog kulinarskog showa Masterchef, svoju verziju vege pince nam je predstavila food blogerica Marie Wasler, dok je slatki zalogaj pripremila Ivana Čuljak, vlasnica popularne zagrebačke slastičarnice “Neka jedu kolače”. Gotovo sve potrebne sastojke za njihove recepte pronašli smo na jednom mjestu, odnosno naručili smo ih putem Wolt platforme, bez da smo uopće napustili svoj stan.

Wolt Hrvatska u svojoj ponudi trenutno u Hrvatskoj ima više od 700 aktivnih trgovina u više od 25 gradova iz kojih je moguće naručiti sve moguće kategorije proizvoda: od namirnica, opreme za gejming, cvijeća, proizvoda za njegu i ljepotu do elektronike, knjiga, potrepština za kućne ljubimce te brojnih drugih artikala. Osim iz partner trgovina, proizvode je moguće naručiti i iz Wolt Marketa, specijalizirane trgovine s gotovo 7000 različitih proizvoda; od namirnica za svakodnevnu uporabu do specijaliziranih proizvoda za posebnu prehranu (bez laktoze, bez glutena i slično) te egzotičnog voća, poput peruanskih jagoda i marakuje. Wolt Market je prisutan na šest lokacija u tri grada, a to su Zagreb, Rijeka i Split.

Osim što su nam naši suradnici podijelili svoje recepte, odmah smo ih ispitali o njihovim uskršnjim trpezama i instantno se uvjerili da Uskrs stvarno jest festival različitosti. Krenimo s glavnim jelom, odnosno s Lukom Veićem.

On će Uskrs, kao i svaki do sada, provesti u krugu obitelji, u rodnoj kući svoje bake u Muću. Kako se svi članovi familije jako dobro snalaze u kuhinji, pogotovo njegova majka i ujna, svatko priprema dio jelovnika, bilo to francuska salata, kolači ili torta, tako da se na stolu uvijek nađe niz različitih slastica i slanih jela. Glavnu riječ pritom uvijek ima baka, unatoč što u kući imaju pobjednika Masterchefa. Ipak se kod nje održava ručak.

- Svi slušamo baku, ona zapravo slaže jelovnik. I ona tradicionalno kuha juhu, to se zna - kaže kroz osmijeh Luka.

Ove je godine glavno jelo palo na svinjsku koljenicu, janjetinu i piletinu s povrćem ispod peke. Jednostavan ručak, veli Luka, ali jedan koji ga uvijek podsjeti na Uskrs s obitelji. Upravo nam je zato i ponudio svoj recept koji će pripremiti za svoje u Muću, a koji ovom prigodom dijeli sa svima.

image

Uskršnji ručak prema receptu Luke Veića

/Wolt

Peka s tri vrste mesa i povrćem

Sastojci:

3 kg mesa (svinjska koljenica, janjetina i piletina)

800 g krumpira

tikvice

mrkva

luk

češnjak

svinjska mast

sol

papar

maslinovo ulje

Priprema

1. Za pripremu peke treba naložiti dosta dobru vatru koja će dati dovoljno žerave za dva sata pečenja.

2. Za peku sam odabrao: svinjsku koljenicu, janjetinu i piletinu budući da u mojoj obitelji ima različitih ljubitelja mesa, ali vi možete koristiti meso po želji. Za deset ljudi koristio sam 800 grama mladog krumpira, tikvice, mrkvu, luk, češnjak i 3 kilograma izmiješanog mesa. Začinio sam povrće i meso sa soli, paprom, maslinovim uljem, češnjakom i malo svinjske masti.

3. Kada se peka dobro ugrijala, u pleh stavljamo meso i povrće, poklopimo pekom i pospemo sa žeravom.

4. Nakon sat vremena treba provjeriti i okrenuti meso na drugu stranu. Ponovno poklapamo te pečemo još sat vremena. Naravno, prije posluživanja treba provjeriti je li sve pečeno, jer nije svaka vatra ista.

image

Uskršnji ručak prema receptu Luke Veića

/Wolt

Nakon glavnog jela selimo na pincu. Yoga trenerica, content kreatorica i food blogerica Marie Wasler još ne zna gdje će biti za Uskrs. Austrijanka sa zagrebačkom adresom važe još između rodnog Graza i dragog joj Zagreba, no već sada je sigurna da ni u jednom scenariju ona neće biti glavna u kuhinji. Unatoč tome što joj je kuhanje u jednu ruku posao, ove godine odlazi u “goste” - u Austriji je čeka mamina kuhinja, dok će u slučaju ostanka u Zagrebu Uskrs provesti kod svojih prijatelja.

image

Marie Wesler

/Tomislav Može

Iako neće držati titulu prve kuhače, u oba će slučaja pripremiti vegansku pincu i to po majčinom receptu koji je tek malčice prilagodila. Kod nje doma u Grazu se na jelovniku uvijek nađu i vegetarijanska jela za Uskrs. Kako kaže, njenim roditeljima to nije nikakav bauk jer i sami jedu malo mesa, otprilike tek dva puta u tjednu, tako da su uvijek otvoreni za vege jela.

- Svako se jelo može “veganizirati”, od lazanja do hamburgera, samo je potrebno imati malo inspiracije i mašte. Evo, recimo, za Uskrs umjesto šunke možete imati sejtan produkt od glutena koji će imati jednaki okus kao i šunka, dok se omlet, umjesto s jajima, može raditi s brašnom od slanutka - govori Marie, ali napominje da nije poanta da se svako jela veganizira, već da je bolje osmisliti originalne recepte i uvesti nove tradicije.

Tako je i ona prilagodila majčin recept za pincu, a obožava ga jesti sa svježim hrenom, no kaže da taj dodatak nije uvijek za svačiji ukus.

image

Veganska pinca prema receptu Marie Wasler

/Wolt

Veganska pinca

Sastojci:

240 ml sojinog mlijeka

50 g šećera

55 g veganskog maslaca

1 vrećica instant kvasca

315 g glatkog pšeničnog brašna

1 žličica soli

1/4 žličice ekstrakta vanilije ili vanilin šećera

Korica pola naranče

žličica kurkume za žutu boju

Priprema:

1. Pripremite sve sastojke. Odvojite otprilike 1 žlicu šećera od ostatka šećera i stavite sa strane za kasnije. Isto to napravite s otprilike pola šalice brašna.

2. U zdjelici pomiješajte mlako mlijeko, preostali šećer, otopljeni maslac i instant kvasac, dobro promiješajte. Stavite mješavinu na toplo mjesto i pustite da odstoji 10ak minuta kako bi se kvasac aktivirao. (Ja za to upalim pećnicu na najnižu temperaturu i pustim vrata od pećnice odškrinuta)

3. U međuvremenu pomiješajte naribanu svježu koricu od naranče s preostalim šećerom.

4. Kad mlijeko s kvascem postaje pjenasto, kvasac je spreman za sljedeće korake. Pomiješajte brašno s mokrim sastojcima (mlijeko, maslac, kvasac, šećer, aroma vanilije) drvenom ili silikonskom žlicom dok ne nastane vlažno, ljepljivo tijesto bez suhih ostataka brašna. Pokrijte tijesto čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže na toplom mjestu sat vremena ili dok se volumen ne udvostruči.

5. Nakon toga, pomiješajte tijesto s preostalim brašnom i soli. Zatim na čistoj površini mijesite tijesto dok ne prestane biti ljepljivo. Tijesto bi sad trebalo biti vrlo glatko.

6. Izradite lijepu kuglu od tijesta i pustite ju da odstoji još 30ak minuta. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

7. Premaz za pincu možete napraviti od sojinog mlijeka ili jednog jajeta. Za tipičan izgled pince, oštrim nožem ili škarama napravite tri reza u obliku križa na površini. Po želji posipajte listiće badema ili krupni šećer po njoj.

8. Pinca se peče 30-40 minuta. Kada porumeni, pokrijte ju s masnim papirom da ne bi zagorjela.

image

staro

/Wolt

Za kraj nam još ostaje nešto slatko, a tko je bolji za to nego Ivana Čuljak iz “Neka jedu kolače”. Ona će Uskrs tradicionalno provesti kod svoje obitelji u Klobuku u Hercegovini, a na stolu će se, uz šunku i mladi luk, pronaći specijaliteti poput pašticade i bakalara. Za slana jela su zaduženi njeni roditelji, dok je ona, očekivano, zadužena za desert. Ove se godine odlučila za Hot Cross Buns, malo drugačiju slasticu koja se tradicionalno priprema na Veliki petak u Velikoj Britaniji, Kanadi, Australiji i Novom Zelandu.

Odabir alternativnijeg deserta zapravo nije tako iznenađujući kada se u obzir uzme Ivanina životna pozadina. Ona je dobar dio svog života provela putujući i kuhajući u drugim zemljama. Iz prve je ruke iskusila kuhinju u Kolumbiji, Meksiku, Ekvadoru, Novom Zelandu i Australiji, s time da je posjetila još niz drugih država i kultura. Na svojim putovanjima je naišla i na Hot Cross Buns, slasticu koja svoje korijene vuče iz 12. stoljeća kada je britanski redovnik na Veliki petak, poznat i kao Dan križa, svoje svježe pečene lepinje ukrasio križem. Običaj je kroz stoljeća postao jako popularan, a tijekom godina su se uključivali voće i dragocjeni začini koji predstavljaju zdravlje i blagostanje.

image

Ivana Čuljak, vlasnica Neka jedu kolače

/Wolt

- Kod nas se za Uskrs u pravilu uvijek jede pinca pa sam se odlučila za jednu malo drugačiju, no opet tradicionalnu opciju, samo u jednom drugom podneblju svijeta. Hot Cross Buns je vrlo česta slastica u zemljama Commonwealtha i jede se za doručak, no posebna je zato što može dugo stajati, a da ne gubi svoj okus i teksturu - kaže Ivana.

image

Hot Cross Buns prema receptu Ivane Čuljak

/Wolt

Hot Cross Buns

SASTOJCI ZA BUNSE:

360 ml mlijeka

70 g šećera

30 g svježeg kvasca

250 g brašna

+ 500 g brašna

5 g soli

70 g šećera

110 g jaja

100 g groždica ili brusnica (natopljenih u soku naranče ili ruma večer prije)

100 g sjeckanih oraha

10 g cimeta

5 g muškatnog oraščića

10 g klinčića

5 g đumbira

kora 1 naranče

110 g maslaca sobne temparature

SASTOJCI ZA PASTU ZA KRIŽEVE:

125 vode

125 mlijeka

50 g maslaca

10 šećera

prstohvat soli

70 g brašna

Priprema:

1. Stavite mlijeko i šećer u manji lončić i zagrijte da bude mlako

2. U plastičnu zdjelu izmrvite svježi kvasac s 250 g brašna. Kad je mlijeko mlako

prelijte preko kvasca i brašna te ostavite da se kvasac aktivira

3. U drugu posudu stavite 500 g brašna, začine, sol te promiješajte, a zatim dodajte

mlijeko s aktiviranim kvascem pa jaja

4. Miješati. Na kraju dodajte maslac sobne temparature i nastavite miješati.

5. Tijesto stavite na pobrašnjenu podlogu i mijesite ručno desetak minuta

6. Razdvojite tijesto, ako je prozirno i rasteže se, spremno je za dizanje. Ukoliko pukne, nastavite ga mijesiti

7. Dodajte natopljene grožđice i mijesite dok se ne povežu s tijestom. Pokrijte tijesto prozirnom folijom i ostavite da se diže na toplom 30-40 minuta, dok se tijesto ne udvostruči.

8. Kada se tijesto podigne, na pobrašnjenoj podlozi ga ponovo preklopite i razvaljajte

9. Izrežite tijesto na kvadrate 5x5 cm ili valjajte u male kuglice cca 110 g. Pokrijte ih prozirnom folijom te ostavite da odstoje 30ak minuta. Kuglice smjestite na razmak od 1 cm na obloženi lim za pečenje, a zatim ih ostavite da se udvostruče, oko 30ak minuta

10. Pećnicu zagrijte na 170 °C. Dok se peciva dižu, napravite pastu za križeve

11. Vodu, mlijeko, šećer, maslac, sol zagrijte do vrenja. Kad je tekućina proključala dodajte brašno i ukuhajte do guste smjese. Stavite smjesu u vrećicu za ukrašavanje, pa po bunsima istisnite oblik križa na svaku od njih

12. Peciva stavite u pećnicu. Pecite ih 20 minuta dok ne poprime zlatnu boju

13. Premaz: U loncu kuhajte 200 g šećera i 100 ml vode na srednjoj vatri, sve dok se šećer ne

otopi. Vruća peciva premažite glazurom.

image

Hot Cross Buns prema receptu Ivane Čuljak

/Wolt

I time smo došli do kraja naše uskršnje kulinarske rapsodije. Ako se ovog Uskrsa zaželite nekih novih recepata, slobodno pripremite jela naših suradnika, a gotovo sve potrebne sastojke Wolt donosi do vašeg kućnog praga.

Sastojci za sva ponuđena jela mogu se pronaći na jednom mjestu, na Wolt platformi koja u svojoj ponudi trenutno u Hrvatskoj ima više od 700 aktivnih trgovina u više od 25 gradova

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:27