Samo je jedna prava - Pan-pek krafna s marelicom

 /Pan-pek

Zašto su baš Pan-pek krafne s marelicom posebne i omiljene svim generacijama i profilima ljudi?

Početak godine volimo jer znači samo jedno – sezona krafni je tu! A najfiniju tradicionalnu krafnu, pečenu više puta dnevno, svježu, toplu, sa slasnim punjenjem od Podravka džema od marelice ima upravo Pan-pek.

Krafne su slatki kolači od dizanog tijesta koji se prže u dubokom ulju i na našim prostorima imaju jako dugu tradiciju. Smatra se kako su krafne kolači austrijskog i njemačkog podrijetla, a u početku su se pržili doslovno u masti. U većini dijelova Njemačke krafne su uglavnom poznate pod nazivom “Berliner”, u Porajnju se pak nazivaju “Kreppel”. Prema nekima, ime krafna dolazi od staronjemačke riječi krafo ili palačinka, a drugi smatraju kako je za njega zaslužna austrijska slastičarka Cäcilie Krapf, iz čijih je ruku nastao ovaj okrugli dizani kolač. Pretpostavlja se kako je prva krafna napravljena za Bečki kongres 1815. godine, a do danas su krafne postale omiljena poslastica svim generacijama, posebno u sezoni Fašnika.

image
Miljenko Hegedic/Pan-pek

Krafne se pripremaju u raznim oblicima i s raznim punjenjima, no i dalje se na spomen krafne misli na jednu, jedinu originalnu krafnu s punjenjem od marelice.

Takve krafne jeli smo u djetinjstvu, domaće, rađene i pečene po posebnim receptima koji su se prenosile s koljena na koljeno. Svima nam je i danas u lijepom sjećanju rezanje tijesta pomoću čaše ovalnog oblika kako bi se dobio prepoznatljiv oblik, punjenje krafni marmeladom od marelice i završno posipanje šećerom u prahu. O jedenju tek toplih, ispečenih krafni da niti ne govorimo – savršenstvo koje se topi u ustima!

A upravo takve krafne čekaju vas u Pan-peku! Svježe pečene svaki dan, sočne, tople, s finim punjenjem od marelice – samo je jedna prava, Pan-pek krafna marelica!

Zašto su baš Pan-pek krafne s marelicom posebne i omiljene svim generacijama i profilima ljudi?

image
Miljenko Hegedic/Pan-pek

Prije svega, tu je dugogodišnja tradicija, originalna receptura i posebna pažnja koja se pridaje izradi svake krafne. Pan-pek krafne s marelicom pripremaju se i peku više puta dnevno kako bi uvijek bile svježe, sočne, tople, savršenog okruglog oblika sa zlatnim prstenom po sredini, prozračne i meke. Budući da je punjenje jednako važno kao i sam proces izrade i pečenja, Pan-pek krafne su punjene poznatim i omiljenim Podravka džemom od marelice. Za završni dojam krafne se lagano pospu šećerom u prahu, a rezultat je – jednostavna, savršena, neodoljiva poslastica!

Sada je pravo vrijeme da svratite po svoju Pan-pek krafnu od marelice ili se odlučite za pakiranje od 6 ili 12 krafni u posebno dizajniranoj kutiji i razveselite i svoje prijatelje, obitelj ili kolege.

Samo je jedna prava – Pan-pek krafna s marelicom. Požurite u najbližu Pan-pek pekarnicu i uvjerite se i sami!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:20