Zarazite se zdravljem, pijte sok pšenične trave

Marijan Butković i njegova obitelji na gruntu pokraj Rugvice osim povrća i voća uzgajaju i pšenicu od čijih izdanaka rade zdrave sokove

Marijan Butković sok pšenične trave do ove godine nije nikad probao, no za njega je čuo i to puno toga dobrog. Iščitao je sve što mu je bilo dostupno i doznao da ovaj sok podiže energiju i vitalnost, alkalizira i pročišćava krv, pomaže u liječenju raznih bolesti, izvrstan je izvor brojnih vitamina i minerala, smanjuje apetit, ubrzava metabolizam i cirkulaciju, štiti krv i pluća od zagađenog zraka i vode, cigaretnog dima, toksina i teških metala…. Sve to potaknulo je Marijana da se i sam okuša u njegovoj proizvodnji pa je posadio pšenicu na svom gruntu pokraj Rugvice gdje uzgaja vlastito povrće i voće. No, pšenica raste i na njegovom balkonu na dvadeset i prvom katu nebodera na zagrebačkim Srednjacima kako bi je imao pri ruci za obitelj, prijatelje i “Mali plac na tavanu” u Sinkovićevoj gdje ga možete naći svake subote. A što je zapravo sok pšenične trave? To je hladno cijeđeni sok pšeničnih izdanaka starih 12 do 14 dana. Naš probavni sustav ne može razgraditi celulozna vlakna koja čine stabljiku ove trave te se zato ona ne jede nego se pije njezin sok.

Priprema soka

Pšenica se reže, pere i đusira u Green Star Elite Juiceru hladnim prešanjem te se potom odmah ulijeva u vrećice i zamrzava. Takav smrznuti sok pšenične trave ima trajnost minimalno šest mjeseci, a preporučena dnevna doza ovog soka je 30 ml. – Doma smo uvijek kuhali domaća, svima poznata jela s uobičajenim namirnicama, no malo-pomalo smo počeli istraživati i isprobavati nove stvari. Tako smo za jednog posjeta Londonu jeli u kineskom restoranu i zaljubili se na prvi pogled u klice, pa sam ih počeo uzgajati, naravno, za vlastite potrebe, a one su se svidjele i našim prijateljima koji su me prozvali Kliconoša pa me sada i na Facebooku možete naći po tim imenom. Ovo proljeće htjeli smo poboljšati prehranu i ojačati imunitet pa smo se okušali u uzgoju pšenice – priča Marijan. Na početku nije bilo lako, ništa nije uspijevalo, te se upljesnivi, te osuši, te ugnjili, no metodom pokušaja i pogrešaka došli smo do pravog recepta i sad je sve kako treba. A otkad pijemo sok nitko u kući nije bio bolestan, znači da djeluje i da to nisu samo prazne priče – kaže Marijan.

Razne kombinacije

Oni kojima baš ne šmeka čisti sok pšenične trave, mogu ga kombinirati s raznim voćem i zelenjem, sve je dopušteno. Kombinacija banane, jabuke i ananasa uz malo đumbira savršeno pristaje ovom soku i prikriva bazni okus. – Bitno je da ljudi kušaju, da se upoznaju s ovim okusom i da sami otkriju što im godi – kaže Marijan. Sam sok slatkastog je okusa i već na prvu mami intenzivnom zelenom bojom, no najbolje da otkrijete sami kakvo mu je djelovanje i koliko je koristan za naše zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 19:20