dobra doza kofeina

Volite li strastveno cold brew, bez ovog aparata nećete moći preživjeti ljeto!

Hladna ekstrakcija aroma i okusa iz kave više ne mora trajati cijeli dan jer će vas za samo tri-četiri minute Fredda opskrbiti kofeinom i ledenim osvježenjem

Kad se prije nekoliko godina u Hrvatskoj prvi put pojavio cold brew, ljubitelji kave imali su razlog za slavlje: domaće pržioničarske snage napokon su se prihvatile izazova pripreme tog osvježavajućeg, ali kofeinom napucanog napitka. Idealna za vruće dane, hladna kava, zvana cold brew, nastaje uz minimalnu termičku obradu, pri čemu se pržena kava prvo melje na određenu finoću, a potom namače u hladnoj vodi u kojoj stoji između sedam i 12 sati, odnosno maksimalno 24 sata. Nakon te hladne ekstrakcije kava se procijedi i poslužuje po želji.

image
Press

Kod nas se dosad cold brew mogao kupiti gotovo isključivo u bočicama, i to upravo zbog dugotrajne pripreme koja nije omogućavala baristama da cold brew "kuhaju" na licu mjesta i neposredno prije posluživanja. Srećom, tom je problemu doskočila tvrtka Wistron koja je na tržište izbacila Freddu, elegantni aparat pomoću kojeg cold brew možete pripremiti za samo nekoliko minuta, a koji odnedavno možete kupiti i kod nas.
image
Press

Zadatak predstavljanja Fredde domaćoj javnosti na sebe je odlučio preuzeti Marko Brajković, vlasnik domaće pržionice Lively Roasters, zadovoljan rezultatom koji postiže taj dojmljiv aparat. Objasnio nam je da se mljevena kava u Freddi prvo namače u hladnoj vodi uz miješanje tekućine kako bi se iz kave otpustile arome i okusi, a zatim se pomoću vakuuma iz nje izvlači sva dostupna tekućina. Sama kava ostaje potpuno suha, dok se u pripremljenom napitku zadržava sve što želimo okusiti u čaši cold brewa.

"Na receptu za cold brew radimo već dvije godine. Mnogi griješe kod cold brewa jer naprave proizvod koji previše sliči filter kavi, a to nije smisao. Cold brew treba biti balansiran i sladak. Ne smije biti gorak, ali cilj nije ni da bude izrazito voćan ili kiseo. Cold brew koji smo pripremili na Freddi lijepo se spaja s dodacima poput sirupa od bazge ili jasmina, a kombiniramo ga u ljetnim pićima sa zobenim, kokosovim ili bademovim mlijekom", rekao nam je Brajković koji je recepturu Lively Roastersa uspio doraditi tako da funkcionira i na Freddi na kojoj je moguće prilagoditi parametre od stupnja granulacije kave, preko brzine i jačine miješanja do duljine namakanja i jačine vakuuma. U jednom danu Freddom možete pripremiti čak 480 puta više cold brewa nego što biste to postigli klasičnom metodom.
image
Creacart/Getty Images/istockphoto

Budući da je ovaj aparat za hladnu ekstrakciju kave ili čaja posljednji krik tehnologije, ne iznenađuje njegova cijena koja se kreće oko 1600 eura, no Brajković ističe da je sama Fredda primjerenija za kafiće i restorane u kojima bi je često koristili, nego za samostalne korisnike. Naravno, osim ako stvarno ne obožavate cold brew jer onda bez ovog aparata nećete moći preživjeti ljeto!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 21:33