Važno za našu zemlju

Više od 1200 uzoraka rose vina iz cijelog svijeta ocjenjuje se ovih dana u Splitu

 Press
Na prestižnom ocjenjivanju Concours Mondial de Bruxelles u Dalmaciiji sudjeluje 57 ocjenjivača sa svih strana svijeta

U Hotelu Amphora u Splitu u tijeku je trodnevno prestižno svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles - rosé wines session na koje je pristiglo 57 ocjenjivača sa svih strana svijeta, a kušat će više od 1200 uzoraka vina iz cijelog svijeta, od čega 33 iz Hrvatske.

Na samom otvorenju natjecanja prisutne članove organizacije i mnogobrojne ocjenjivače prigodno je pozdravio direktor natjecanja Thomas Costenoble. Osim njega dobrodošlicu gostima poželjeli su Stipe Čogelja, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, te Monika Prović menadžerica Udruženja Vino Dalmacije koje je ujedno i domaćin ovom natjecanju. Poseban gost ove godine u Splitu je i Quentin Havaux, CEO kompanije Vinopres, vlasnika natjecanja.

image

Monika Prović, menadžerica Udruženja Vino Dalmacije

Press

Uz Decanter i IWC, Concours Mondial de Bruxelles jedno je od najznačajnijih svjetskih ocjenjivanja vina utemeljeno 1994. godine, a od 2006. svake godine održava se u drugoj državi. Stoga odabir Dalmacije za domaćina ovom velikom natjecanju još je jedna potvrda kvalitete i značaja u proizvodnji rose vina.

image
Press
image
Press

Domaćini žele istaknuti kako gostovanje prestižnog natjecanja kao što je ovo doprinosi razvoju hrvatske enologije, koja je iz godine u godinu sve kvalitetnija i postaje prepoznatljiva među vinskim stručnjacima. S obzirom na to da će ocjenjivači iz cijelog svijeta kroz tri dana natjecanja posjetiti i upoznati Dalmaciju kao vinsku regiju, zasigurno će postati i novi ambasadori ne samo Dalmacije i dalmatinskih vina, nego i cijele hrvatske vinske scene.

image
Press

Pred pristiglim ocjenjivačima uzbudljivii su dani ocjenjivanja ružičastih vina, a tijekom i nakon samog natjecanja, suci i prateći novinari posjetit će brojna dalmatinska vinogorja i sve četiri dalmatinske županije, dok će grupa najutjecajnijih novinara i somelijera sudjelovati na posebnom trodnevnom putu Vino Dalmacije & Croatia Full Of Life na Hvaru, Pelješcu, Komarni i Dubrovniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 10:15