TOP LISTA

Veliki gastro trendovi u posljednjih 45 godina: cupcakes iz "Seks i grada", lava cake i avokado

 Tenor/
Među najvećim trendovima našli su se i macarons kolačići, sušene rajčice, ali i quiche...

Prošlo je 45 godina otkad je na kioske izašao prvi Food&Wine magazin pa su se tim povodom novinari i urednici ove iznimno popularne gastro publikacije prisjetili trendova koji su ih od 1978. godine do danas pratili. Od sušenih rajčica do lava kolača i cupcakesa pa sve do današnjih velikih hitova - avokado tosta i air fryera. U nastavku donosimo nekoliko naših favorita.

Quichevi su u Americi bili veliki hit 70-ih i, kako kažu iz Food&Wine, bilo je gotovo nemoguće otići na kućno druženje ili večeru i ne biti poslužen klasičnim quicheom. Mnogi za popularnost ove slane pite krive Juliju Child, a s obzirom na to da je u jednom trenutku bio toliko popularan da je svima već i dosadio, prozvan je i avokado tostom toga doba. Zanimljivo je dodati kako je 1982. godine objavljena čak i knjiga "Real Men Don‘t Eat Quiche", koja je zamišljena kao vodič kroz "sve ono što je istinski muško". Napisao ju je Bruce Feirstein, koji je napisao i scenarije za "Golden Eye" te "Tomorrow Never Dies".

image
Ingrid Balabanova/Alamy/Alam/

Uz quiche, na popisu najvećih trendova našao se i fondue, koji se u Švicarskoj jede još od 1700-ih, dok je u Ameriku došao tek 1964. godine. Nedavno smo pisali o pripremi fonduea te više informacija možete potražiti ovdje i, tko zna, možda se u novogodišnjoj noći pozabaviti ovim retro priborom za uživanje u siru.

image
Marko Miscevic/cropix/

Među zanimljivijim trendovima koje navodi Food&Wine nalazi se i popularni lava kolač. Vjeruje se kako ga je izmislio Jean-Georges Vongerichten još negdje oko 1987. godine, no ova čokoladna slastica veliku popularnost stekla je tek oko 1991. godine kada ju je stavio na meni svog njujorškog restorana JoJo. Nazvao ga je The Chocolate Valrhona Cake i u roku od nekoliko mjeseci brojni slavni kuhari već su nudili svoje varijante lava kolača. Danas ga još uvijek možemo pronaći na menijima mnogih hrvatkih restorana.

AKO VAM SE JEDE LAVA CAKE...

Za lava cake će vam trebati:

3 jaja
1 žumanjak
200 g čokolade 72%
100 g maslaca
200 g šećera u prahu
100 g glatkog brašna

Priprema:

Jaja, brašno i šećer zajedno zamutite. Otopite čokoladu i maslac. Sve sastojke sjedinite. Kalupe za lava cake namastite i u njih ulijte smjesu. Pecite na 210 stupnjeva oko 12 minuta.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

Na popisu su se našle još i sušene rajčice, koje su u jednom trenutku postale toliko popularne da ih proizvođači više nisu stizali sušiti na suncu već su se počeli kupovati strojevi kako bi se proces ubrzao. Kada su kupci to shvatili, interes za sušene rajčice naglo je pao i trend završio.

Tu je i kava s dodacima kao što su začini, a Food&Wine tvrdi kako je upravo tu, mnogima omiljeni američku varijantu kave, izmislio lanac Dunkin Donuts, a ne Starbucks kako mnogi pretpostavljaju. Navode i kako u vrijeme najveće popularnosti, začinjene kave u navedenim lancima nisu bile slatke kao danas pa se tako moglo naručiti, primjerice, jednostavnu crnu kavu s dodatkom lješnjaka.

Iznimno popularna 90-ih godina u Americi bila je i focaccia. Kako pišu, svaki malo bolji lokal posluživao je sendviče s focacciom. Pripisuju to zaluđenosti Amerikanaca mediteranskom hranom i činjenicom da su u isto vrijeme prilično popularni bili i pesto i balzamični ocat. Focaccia je još popularnija postala oko 2017. godine, kada je izdana knjiga Samin Nosrat i kada je Netflix predstavio istoimeni serijal "Salt, Fat, Acid, Heat" te kada su svi radili upravo focacciu po njezinom receptu.

SVE ŠTO VAM TREBA ZA DOBRU FOCACCIU

image
Giphy/

Još jedan zanimljiv trend bio je i onaj koji je slavio cupcakes. Nježni kolačići s kremom postali su popularni kada se 2000. godine prikazivala epizoda serije "Seks i grad" u kojoj Carrie i Miranda ulaze u Magnolia Bakery, popularniju njujoršku slastičarnicu, i kupuju ružičaste cupcakese. Nakon toga, ispred slastičarnice počeli su se stvarati nevjerojatno dugački redovi i era cupcakesa je započela.

RECEPT ZA CUPCAKES

image
Marko Miscevic/cropix/

Osim cupcakesa, na listi su se našili macarons koji su, vjeruje se, bili prvi kolačići koji su popularnost stekli zahvaljujući društvenim mrežama, posebice Instagramu. Tu je i nezaobilazni avokado tost koji je popularnost stekao 2006. godine i to, mnogi tvrde, zahvaljujući kafiću Cafe Gitane u New Yorku koji su ga u svom instagramičnom izdanju prvi dodali na svoj meni. Zanimljivo je dodati kako je avokado tost svoj vrhunac doživio 2013. godine, kada ga je glumica Gwyneth Paltrow uvrstila u svoju kuharicu "It‘s All Good".

Na popisu Food&Wine magazina najpopularnijih jela u posljednjih 45 godina našli su se još i poke zdjele, temeljac od kostiju koji je neko vrijeme bio toliko popularan da se u američkim restoranima mogao uzimati za van u papirnatoj čaši poput kave, zatim matcha koja kod nas tek postaje sve popularnija te pumpkin spice mješavina začina. Kao najveći trendovi posljednih godina navedeni su sourdough kruh, air fryeri te Tik Tok recepti. Cijeli popis pogledajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 17:30