Trud se isplatio

Usred Zagorja početkom godine je zasadio maslinik, a sad je napravio i prvo zagorsko maslinovo ulje

Miro Mraz

 Privatna Arhiva
Neki su već na prvu vijest o masliniku u Zagorju mislili da je riječ o prvoaprilskoj šali, no znate kako kažu - tko se zadnji smije, najslađe se smije

Miro Mraz, 37-godišnji vlasnik OPG-a iz Kozjaka Začretskog kod Svetog Križa Začretje, koji je u ožujku ove godine zasadio prvi maslinik u Hrvatskom zagorju, nedavno je odradio prvu berbu maslina i napravio prvo zagorsko ekstra djevičansko maslinovo ulje ikada, piše zagorje.com.

Na tu ga je vijest posjetio kolega Ivan Kovačić koji se uvjerio kako je ovaj mladi i uporni OPG-ovac u svom masliniku od 30 stabala ubrao 26 kilograma maslina.

"Posadili smo tri sorte, a sada, već prve godine, dvije sorte su rodile. Inače, sve masline koje smo posadili su se primile jer je, na svu sreću, bila dosta pogodna godina za njim", rekao je za ovaj zagorski portal.

No, zanimljivo je i kako masline nije dao na obradu u Dalmaciju, već je maslinovo ulje sam napravio.

"Ohrabrili smo se i pokušali sami napraviti ulje. Masline se inače drobe, ali mi smo se morali snalaziti. Samljeli smo ih u čekičaru, koji se inače koristi za usitnjavanje, odnosno, mljevenje kukuruza, a potom smo ih prešali u običnoj preši za grožđe, koja nije dovoljno jaka. I na kraju smo uspjeli dobiti dvije i pol litre ulja. Dobili bi više da smo masline vozili u Dalmaciju, ali mi smo prezadovoljni i ovako", rekao je Miro Mraz, čiju cijelu priču i video možete pogledati ovdje.

Inače, na samu vijest o masliniku u Zagorju mnogi su u proljeće zbijali šale.

"Naravno, i danas neki zbijaju šale oko mog pokušaja, ali one mi ne smetaju i ja ću biti uporan. Ako i ne bude maslinova ulja za prodaju, bit ću zadovoljan jer volim more i razmišljao sam kako bih na svom imanju u Kozjaku napravio neki dalmatinski kutak s maslinama, kamenom kućicom i suhozidom za svoj osobni gušt", rekao je tada Mraz u intervjuu našem prerano preminulom kolegi Zlatki Šimiću u travnju ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 12:46