Isprobali smo

U malom lokalu na Ilici prodaju bolje štrukle i međimursku gibanicu nego u mnogim restoranima

Nude vrlo ukusne tradicionalne specijalitete kakve smo do sad tek povremeno imali priliku kušati samo u Zagorju i Međimurju

Iako su otvorili u prosincu 2023. godine, za mali obrt za proizvodnju i prodaju kolača po nazivu Štrukli TO GO na zagrebačkoj Ilici na kućnom broju 156, tek su rijetki čuli. Međutim, kad probate njihove proizvode, a pogotovo zapečene štrukle i međimursku gibanicu, vjerujte, itekako ćete ih zapamtiti. Ipak, da biste došli do njih, morat ćete se oboružati strpljenjem. Naime, mi smo u dva navrata pokušali probati njihove štrukle nakon što smo čuli da su jako dobri, ali to nam je uspjelo tek iz tog drugog pokušaja. I to samo i isključivo zato što smo dan ranije, čekajući u podosta dugom redu da ih kupimo, doznali da drugu turu svježe pečenih možemo dobiti oko 13 sati. Kako nam Štrukli TO GO, inače obrt u vlasništvu Snježane Capan, nisu (nažalost) usput, propustili smo prve jutarnje, no zato smo bili među prvima koji su dobili još tople iz "nove runde". Stoga su na naš stol i pečene štrukle, koje prodaju po cijeni od 2 eura za komad, i međimurska gibanica, koja je nešto skuplja i stoji 2,40 eura za komad, stigli još uvijek mlačni.

image
Privatni album

Upakirani na papirnatim tanjurima, a potom i u papirnati škrnicl ili, kako bi na jugu rekli - škartoc, malo su se i uparili, no to im uopće nije pokvarilo okus, a bome ni dojam.

Već na prvu komentirali smo kako su porcije za tu cijenu i više nego korektne te ih čak možemo podijeliti. A okusi... E ovo je, bez pretjerivanja, jedno od boljih i ljepših iskustava kušanja u posljednje vrijeme.

image
Privatni album

Kad govorimo o štruklima, koje ovdje prodaju i kuhane po cijeni od 1,80 eura, bili su baš kakve bismo voljeli da ih služe i u restoranima koji se štruklima na meniju hvale. Tijesto im je lijepo meko, sir nimalo kiseo ili pust te ga ima dovoljno. Možda bismo voljeli da su tek mrvu jače zapečeni pa da nam štrukli lagano i hrskaju pod zubima, ali ne možemo sa sigurnošću tvrditi da i nisu takvi ako se pojedu na licu mjesta (ipak smo ih mi nosili upravo ispečene preko pola grada). A to tijesto, mogli smo vidjeti u izlogu ovog malog "štrukla postrojenja", rade sami i razvlače pred kupcima. Jedina im je mana što su doista jako ukusni pa je šteta kupiti samo jedan komad.

image
Privatni album

Kako Štrukli TO GO nude i slatke tradicionalne kolače, kao što su makovnjača, orehnjača, štrudla od jabuka, rudarska greblica, zlevanka i međimurska gibanica, jednostavno nismo mogli odoljeti, a da ne probamo nešto i od slastica. Odabir je pao na međimursku gibanicu i nismo pogriješili. Lijepo pečena, a nimalo suha, s moćnim slojem nježno zaslađenih oraha, dobrim odabirom sira i jabuka te idealno pripremljenim makom, ovu međimursku gibanicu niti jedan sloj nije iznevjerio. A ni nas. I sad se zapravo još uvijek pitamo zašto nismo kupili komad, dva više...

Inače, dok smo čekali u redu svoje "to go" štrukle i gibanicu, u neobaveznom razgovoru s prodavačicom doznali smo kako dnevno ispeku više od sto komada. A dobra je vijest i kako u ponudi imaju sirove štrukle koje onda možete ispeći kod kuće kad god vam se jedu. Njihova je cijena za dva komada 1,90 eura. Kažu nam kako pored štrukli i međimurske gibanice, kupci rado biraju i klasičnu, slanu zlevanku. Njena je cijena 1,70 eura, ali je nismo probali jer je, očekivano, bila rasprodana. U ponudi je i slatka po cijeni od 1,80 eura.

image
Privatni album

Najskuplje u ponudi ovog mirisnog i slasnog kutka na Ilici, točno nasuprot Trga dr. Franje Tuđmana, a malo prije skretanja za bolnicu Sestara Milosrdnica, jesu orehnjača (450 g) po cijeni od 7 eura i makovnjača (450 g) za 8 eura. Štrukli TO GO rade od ponedjeljka do petka od 9 do 18 sati, a subotom od 9 do 13 sati.

Na kraju, ako se želite i sami okušati u pripremi štrukli, nedavno smo u magazinu Dobra hrana objavili veliku priču s receptima za zagorske kuhane i pečene štrukle. Vikend je pred nama, upustite se u gastro avanturu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 16:20