U garaži simuliraju šumu i uzgajaju bukovače

Sunčica Kovač istražila je sve o uzgoju gljiva, a onda se odlučila na vlastitu proizvodnju

Do prije godinu dana Sunčica Kovač nije znala ama baš ništa o uzgoju gljiva. Nedostatak posla nakon završetka porodiljnog nagnao ju je da malo istražuje što bi mogla raditi u vlastitom dvorištu u Zaprešiću. Nakon pregledavanja i čitanja raznih stranica i članaka o uzgoju povrća i voća, odluka je na kraju pala na gljive, konkretnije bukovače. Učinilo joj se to najjednostavnijim na prvu jer joj za početak nije bilo potrebno puno zemlje, odnosno prostora kao za neke druge kulture.

Strastveni gljivar

– Donijela sam odluku da krenem u uzgajivačke vode, iako o tome nisam ništa znala. Nije se to dogodilo preko noći, suprug Srećko i ja puno smo razmišljali, raspitivali se, obilazili uzgajivače, proizvođače supstrata za uzgoj bukovača. Znali smo samo da to želimo raditi kako treba, da sve bude domaće i eko. Planiranje i mozganje što ćemo i kako ćemo trajalo je neko vrijeme jer ni sa čim nismo bili potpuno zadovoljni. Sve dok nismo upoznali Tihomira Tucmana, mladog agronoma i strastvenog gljivara koji spada u onaj jedan posto proizvođača domaćeg supstrata – priča Sunčica.

Nažalost, situacija u Hrvatskoj je takva da se 99 posto gljiva uvozi, a obitelj Kovač nije htjela odustati od domaćeg uzgoja. Tucman ih je uveo u svijet gljiva, puno ih naučio i pomogao im, a to radi i danas. Stoga će Sunčica s njim uskroro proizvoditi i vlastiti supstrat.

Gljive vole čisto

Kovačevi su u rujnu prošle godine izbacili sve iz dvorišne garaže, jer je to bio jedini prostor u koji su mogli smjestiti vreće zasijanog supstrata. Sterilizirali su je jer su gljive prave čistunke, ne podnose prljavštinu, plijesan, glodavce, puževe koji bi mogli načiniti eventualnu štetu. No, planiraju se proširiti i sagraditi plastenik za gljive. Trenutačno imaju 300 vreća zasijanog supstrata, odnosno usitnjene i pasterizirane slame koja je pomiješana s micelijem bukovača proizvođača Fungi Perfecti. Unutar tri mjeseca imaju tri vala berbe, a svaka vreća daje oko 5 kg bukovača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:41