HOĆE LI USPJETI?

Talijani žele da UNESCO prizna espresso: "Kava je puno više od običnog napitka, to je ritual"

 Deposit Photos/
Prošle je godine UNESCO odbio njihov zahtjev zbog dvije različite prijave...

Opće je poznato kako je ritual ispijanja espressa u Italiji nadaleko prepoznatljiv pa su Talijani još jednom, drugu godinu za redom, podnijeli zahtjev kojim traže da se njihov espresso uvrsti na listu UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine, pišu svjetski mediji.

"U Italiji je kava puno više od običnog napitka, to je autentičan ritual, sastavni dio našeg identiteta i način na koji se međusobno povezujemo te po kojem smo prepoznati u cijelom svijetu", komentirao je talijanski ministar Gian Marco Centinaio i dodao kako šalica espressa u Italiji predstavlja društveni i kulturološki ritual koji se prakticira u cijeloj zemlji, od Napulja, preko Venecije i Trsta pa sve do Rima i Milana.

KAKO SE PRIPREMA DOBAR ESPRESSO? JEDAN OD NAJBOLJIH SPREMAJU U ILICI I TO VIŠE OD 15 GODINA

Prošle godine UNESCO je odbio priznati espresso kao dio nematerijalne kulturne baštine zato što su se na natječaj prijavile dvije različite agencije koje su tvrdile da je espresso baš njihov. Na kraju su ipak uspjeli izgladiti nesuglasice te su ove godine podnijeli samo jednu novu prijavu, piše Food&Wine.

Dobro je dodati i kako se na UNESCO listi nematerijalne kulturne baštine već nalazi nekoliko talijanskih običaja kao što je umjetnost napoletanskih pizzaiola, sicilijansko kazalište lutaka i talijanski lov na tartufe.

"Za lov na tartufe potrebne su vještine i znanje koje se u Italiji prenose usmenom tradicijom, kroz priče, basne, anegdote i izraze koje odražavaju lokalni kulturni identitet i stvaraju osjećaj solidarnosti unutar zajednice lovaca na tartufe", piše UNESCO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:44