Omiljeno jelo na žlicu

Svi su ludi za ramenom, a Tatjana Švonja naučiti će vas i kako se radi

Azijsko jušno jelo koje je nekad hranilo umorne radnike uveseljava sve veći broj Hrvata

Baš i nije neka novost da je azijska kuhinja u Zagrebu iznimno popularna i da bi mnogi danas za ručak radije odabrali porciju slasne katsu piletine nego pohanog piceka s rizi-bizijem. I u tome ne vidimo baš ništa loše. Nemojte nas krivo shvatiti, nemamo mi ništa protiv domaćeg piceka na masti, dapače, ali rast i raznovrsnost je ono što ovaj svijet, pa tako i zagrebačku gastro scenu čini zanimljivom, uzbudljivom, a našu metropolu još bliže svjetskim gradovima čijoj smo se gastronomskoj ponudi dosad samo divili na (pre)skupim putovanjima. Osim katsu piletine, sushija i gyoze, na red je došao i ramen, azijsko jušno jelo koje Zagrepčani polako, ali sigurno upoznaju - i baš im se sviđa. Nije stoga ni čudo što se dugoočekivane radionice ramena, koje je nedavno počela održavati Tatjana Švonja, rasprodaju nevjerojatnom brzinom.

image
Ivana Grgic/Cropix

"Interes je zapravo bio očekivan jer se na radionicama sushija, koje su stvarno popularne, često postavljalo pitanje hoće li biti i one na temu ramena. Nisam iznenađena jer je popularnost azijske kuhinje u porastu, ali ono što me ipak iznenadilo jest ta brzina kojom se radionice rasprodaju. Dugo sam razmišljala bih li se uopće u to upustila, ali sada vidim da nisam pogriješila", rekla nam je Tatjana Švonja, vlasnica azijskog restorana All Saints powered by it makes sushi u zagrebačkoj Tkalčićevoj ulici.

image
Ivana Grgic/Cropix

image
Ivana Grgic/Cropix

"Ono što je zapravo mene sputavalo kod pokretanja radionice ramena bio je problem vremena. Jer, kako u vremenski okvir od otprilike tri sata ubaciti sve od izrade ako znamo da se temeljac kuha čak šest, devet, 12 pa i više sati? Međutim, skupila sam hrabrost, pokušala sam i ljudima se stvarno svidjelo."

image
Ivana Grgic/Cropix

Ramen se sastoji od pet komponenti - tare ili baza, temeljac, rezanci, dodaci i aromatizirano ulje - i Tatjana na radionici prolazi svih pet. Od teorije, izrade, kušanja i osvještavanja što osjećamo okusom i mirisom do kombiniranja i slaganja vlastite zdjelice.

"Putem pričamo kako možda malo varati u izradi kod kuće, kako čak i od instant-ramena napraviti solidno, comfort food jelo uz malo truda i promišljanja. I možda ono najvažnije, mislim da polaznici osvijeste da ramen nije ‘samo ona juha s jajem (i špagetima)‘ nego možda neka malo dublja priča", rekla nam je Tatjana Švonja.

image
Ivana Grgic/Cropix

A prije nego što je prepustimo organizaciji još jedne u nizu radionica, vođenju svog restorana, izradi domaćeg veganskog sira, rezanaca, kombuche i još tisuću i jednoj drugoj stvari kojom se inače bavi, Tatjanu smo zamolili da s nama podijeli recept za baš to slasno jaje koje nas uvijek gleda iz zdjelice vrućeg ramena kada ga naručimo u restoranu. Za sve druge trikove i recepte, čini se, ipak ćemo morati svratiti na njezinu radionicu u Centar za kulturu prehrane.

RECEPT ZA MARINIRANA JAJA


image

Fotografija Berislava Picek/Cropix; Dizajn naslovnice: Vesna Veselić

Berislava Picek/Cropix/Vesna Veselić/

Ova priča objavljena je u aktualnom broju magazina Dobra hrana, koji je na kioscima. Ne propustite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:49