Idealno vrijeme za salatu!

SALATA ZA PRSTE POLIZATI: Mala škola salatnih dresinga!

Ljeto je idealno vrijeme za eksperimentiranje s najrazličitijim vrstama salata, ali nezačinjena salata je kao stolica bez jedne noge – možemo slobodno i bez nje.

U trgovinama se uvijek može naći kupovnih preljeva, no zbog kojekakvih sastojaka i umjetnih dodataka oni često zdravu salatu mogu pretvoriti u nešto posve suprotno. Rješenje? Naravno – napravite vlastiti preljev.

Ako niste sigurni kako, tu mi uskačemo.

Klasični vinaigrette

Klasični francuski preljev vinaigrette sastoji se od ulja i octa u omjeru 3:1. Najlakše ćete ga napraviti tako da sastojke stavite u teglu, poklopite i dobro promućkate. Ništa lakše.

120 ml maslinova ulja
40 ml octa
sol

Želite li nešto kiseliji okus, slobodno malo pojačajte dozu octa (ali malo pomalo i uz kušanje nakon svakog dodavanja kako ne biste pretjerali).

Ulja

Svaka čast maslinovu ulju, ali nekad si možete priuštiti i nešto malo drukčije. Prvi sljedeći izbor je bučino ulje, a za malo egzotike možete upotrijebiti i sezamovo ulje ili orahovo ulje. Ove zadnje vrste imaju dosta snažan okus pa ih nije loše pomiješati s nekim drugim uljem ako ne želite da vam salatom dominira aroma ulja.

Začini

Salatnom preljevu možete dodati čitav niz okusa:

  • Koricu ili sok od limuna za onaj divni citrusni miris. U slučaju da dodajete sok, nije loše malo smanjiti udio octa da sve skupa ne bi bilo prekiselo.
  • Šećer, med, javorov sirup ili sirup od agave bit će odlični dodatci ako volite slatkasto ili pak ako ste pretjerali s octom.
  • Začinsko bilje – možete dodati bilo koje koje volite – u skladu s vašim ukusom i receptom. Najbolje ga je sitno nasjeckati i dodati ga u ulje malo prije tako da pusti okus.
  • Senf – još jedan klasični dodatak. Naročito omiljen u kombinaciji s medom.
  • Češnjak, čili ili fino sjeckan mladi luk – za one koji to vole vruće
  • Sojin umak dobro će funkcionirati u azijskim salatama

Kremasti preljevi

Odlična baza za kremaste preljeve je majoneza. Potrebno ju je malo razrijediti (što se može postići vodom) kako bi je bilo lakše rasporediti. Ako vam je majoneza premasna, u iste svrhe može poslužiti i jogurt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 15:16