GrapeSton

Prvi Festival prirodnog vinogradarstva i spontanih vina održat će se 27. travnja u Stonu

Vinarija Križ, Pelješac

 Privatna arhiva
Uz nastup tridesetak vinara, jela od lokalnih sezonskih namirnica pripremat će Tvrtko Šakota uz ekipu iz korčulanskog Eko Škoja te Luka Košir i Jakob Pintar iz Slovenije

Idući mjesec, u subotu 27. travnja, u Stonu će se održati prvi GrapeSton, festival koji će okupiti hrvatske prirodne vinare koji su ujedno i organski vinogradari. Oni će ovdje predstaviti svoja vina koja su nastala na principima ekološkog uzgoja (ne nužno certificirana) uz minimalnu intervenciju u vinogradu i podrumu, te spontanu fermentaciju s autohtonim kvascima.

image

Matija Powlison Belković

Privatna arhiva

Jedan od organizatora festivala, Matija Powlison Belković (Cogito Coffee/Salo), kaže:

- Osnovna teza festivala je da je vino kao takvo definirano poljoprivrednim praksama te da organski uzgoj i prirodne fermentacije naglašavaju specifičnost određenog terroira, sorti i praksi u vinogradima i podrumima. Posjetitelji će zasigurno prepoznati neke od vinarija koje su već dugo na sceni, poput Vinarije Tomac, Miloš, Piquentum, Križ itd., ali će se, isto tako, upoznati s manjim vinarima za koje smatramo da su jednako važni za razvoj hrvatske scene prirodnih vina.

image

Dvorić, Širola, Momjan

Privatna arhiva
image

Vinarija Tomac, Plešivica

Privatna arhiva
image

Rawino, Rafael Ravnik, Poreč

Privatna arhiva

Dobili smo i podršku naših prijatelja iz Slovenije i organizatora festivala "poštenih vina" Vndima 23 u Goriškim Brdima. Oni su pozvali pet reprezentativnih vinara iz Slovenije s idejom da svake godine radimo razmjenu hrvatskih i slovenskih vinara na zajedničkim festivalima. Vjerujemo da će takva suradnja obogatiti našu, ali i regionalnu scenu prirodnih vina. Uz divna vina, gosti festivala moći će uživati i u divnoj hrani.

image

Tvrtko Šakota

Privatna arhiva
image

Kosovec, Moslovačka gora, Popovača

Privatna arhiva
image

Vicelić, Pijavičino, Pelješac

Privatna arhiva

Tvrtko Šakota (Nav/Salo) već neko vrijeme okuplja lokalne poljoprivrednike, ribare, skupljače hrane i druge kako bi nam omogućio istinsko iskustvo lokalnih i sezonskih namirnica bogatog Pelješca. Tvrtku će se pridružiti ekipa iz izvrsnog korčulanskog OPG-a Eko Škoj, te prijatelji iz Slovenije: Luka Košir (restoran Grič) i Jakob Pintar (restoran TaBar).

Uz tridesetak vinara iz Hrvatske i Slovenije koji će predstaviti svoja prirodna vina te kuharima čija je hrana ekspresija života s prirodom, ovaj jednodnevni festival koji će se potkraj travnja održati u prekrasnom gradu Stonu na Pelješcu zapravo je prvi takve vrste u nas. Bilo je i vrijeme.

Više o festivalu možete saznati na www.grapeston.com, a možete ih pratiti i na Instagramu @grapeston_festival.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:26