OTKRIĆE S PUTOVANJA

Pojeli smo najbolju focacciu u životu u maloj trattoriji nedaleko Milana koju su nam otkrili lokalci

 Privatna Arhiva
Ova focaccia se radi bez kvasca zbog čega je tanka poput papira, ali božanstveno meka i lagano hrskava na rubovima

U malom talijanskom gradiću Pavia, koji se nalazi tridesetak kilometara od Milana, pojeli smo najukusniju focacciu u životu. Riječ je o posebnoj vrsti focaccie, točnije focacci di Recco. Za razliku od turbopopularne klasike koja je deblja, kruhasta, meka iznutra, prepuna maslinovog ulja i lagano hrskava izvana, focaccia di Recco je sasvim tanka. Izgledom i teksturom je nešto između debljih mlinaca i najtanjeg tijesta za pizzu, slično onome koje poslužuju u zagrebačkim pizzerijama Karijola i Duksa. Rezana je na velike kvadrate koji su bogato nadjeveni mekim sirom koji se topi i rasteže po cijelom tanjuru. Tijesto je tu više kao neka simbolična podrška senzacionalno kremastom nadjevu.

image
Privatna Arhiva

Nakon dugotrajnog putovanja i poslovnih obaveza, lokalci su nam preporučili simpatično urbano mjesto u centru Pavije gdje se jede fenomenalna focaccia - "al VITA Restaurant & Cafè". Auto je najbolje ostaviti na Piazzi Petrarca pa kratko prošetati do ove trattorije i nadiviti se prelijepim renesansnim dvorcima i crkvama. Grad živi uz rijeku Ticino pa je nakon večere romantično prošetati stoljetnim uličicama uz vodu i prigušena svjetla. Pavija je studentski grad, pa uz suton koji se ljeska u vodi kanala, lijepo je vidjeti da ulice pršte od mladosti koja se smije, drži za ruke, dijeli komad focaccie, šeće ili pije Aperol.

image
Marcodotto/Getty Images/istockphoto
image
Roberto Lo Savio/Getty Images/istockphoto
image
Surkovdimitri/Getty Images
image
Wirestock/Getty Images/istockphoto

Apsolutna pobjednica večere je focaccia La Sorento, prebogato nadjevena crescenzom koja curi niz prste, kozicama kratko termički obrađenim na pari i koricom limuna iz Sorrenta. Prejednostavno i fantastično! Budući da nas je bilo više za stolom, isprobali smo nekoliko vrsta i sve su doista dobre, ali ova kombinacija s limunom, kozicama i sirom je naš favorit. Cijene focaccie kreću se od 9 do 15 eura.

image
Privatna Arhiva

Focaccia di Recco vuče korijene iz grada Recca, koji se nalazi na području Ligurije i ima je u gotovo svakoj trattoriji, pizzeriji ili restoranu. Legenda kaže da je izumljena u 12. stoljeću za vrijeme križarskih rata kad su građani spremali obroke za križare. Bilo je to vrijeme velikog siromaštva, a sve što su imali bilo je brašno, voda, maslinovo ulje i sir. Ova focaccia se radi bez kvasca zbog čega je tako tanka poput papira ali božanstveno meka i lagano hrskava na rubovima. Tradicionalno je nadjevena mekim kravljim sirom stracchino di crescenza koji je okusom kremast i slatkast.Tekstura stracchina je putrasta pa se često koristi i kao namaz. Od 1955. godine grad Recco je domaćin manifestacije Festa della Focaccia, godišnjeg festivala koji se održava zadnji tjedan u svibnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:28