GDJE SE DOBRO JEDE?

Ovo je pet najboljih restorana Dalmacije!

Jedini relevantan izbor najboljih hrvatskih restorana ovjenčao je i ovogodišnje dobitnike u kategoriji najboljih restorana u Dalmaciji.

Dobri restorani, kao zajednički projekt Jutarnjeg lista i Vinarta već četvrtu godinu za redom kreira jedinu objektivnu nacionalnu i regionalnu top listu najboljih hrvatskih restorana, a ovo su najbolji od najboljih u Dalmaciji!

Neka vam ovogodišnje ljetovanje bude ukusno koliko i uzbudljivo. Sigurni smo da ćete bar proći kroz neki od ovih gradova na putu do vašeg odredišta, i ako uistinu tome jest tako, nikako nemojte zaobići ove restorane. U njima se zaista dobro jede!

1. Pelegrini, Šibenik

Sibenik, 170615.
Restoran Pelegrini.
Na fotografiji: Chef Rudof Stefan.
Foto: Biljana Gaurina / CROPIX
Biljana Gaurina / EPH

Već treću godinu za redom, Pelegrini drži titulu najboljeg restorana Dalmacije. Pelegrini ima sve – divnu atmosferu, neponovljiv pogled na katedralu Sv. Jakova i sjajnu hranu. U samom srcu povijesne jezgre Šibenika smjestio se restoran u kojem je alfa i omega chef Rudolf Štefan. Kreativom na tanjuru ipak ne bježi od lokalnih namirnica tako se već godinama s menija ne skida pedoći s porilukom, pancetom i hrenom, a već neko vrijeme oduševljava tripicama od grdobine. Nema ribara ni bonkulovića koji će baciti želudac te ribe, a isto nam kaže i Štefan: ‘Iskoristio sam lokalnu namirnicu, a da dobije svježinu spremam je s paprikama i tikvicama’. Ako vam riba nije prva na listi želja, iako bi u Pelegriniju trebala biti, naručite biftek koji rade s mišinim sirom, a kada počne sezona višnje maraske rade marmeladu koja smiruje snagu jakog sira.
 Lokalne namirnice na drugi način, prezentirane na drugi način – to je Pelegrini.

2. Paradigma, Split

Split, 200415.
Jedan od boljih splitskih restorana Paradigma smjesten u samoj blizini rivi u kojemu svoja jela sprema vrsni kuhar Ante Udovicic.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunović / EPH

Nakon što je tijekom dvije sezone postala jedna od vertikala splitske – i ne samo tamošnje – restoraterske scene te ponosni član europske udruge restoratera Jeune Restaurateur d’Europe, Paradigma je na neko vrijeme bila otvorila i pop-up restoran u Zagrebu. Zaštitni znak restorana je chef Ante Udovičić u čijem se jelovniku prožimaju gastro tradicije južne Italije, Grčke, Španjolske, Provanse, jadranskih obala te istočnog Mediterana. Vinska priča tu je jednako zanimljiva kao i ona gastronomska zahvaljujući senzacionalnoj vinskoj karti i umijeću sparivanja ića & pića. Paradigmina gastro-priča usta razvlači u osmijeh Paradigma gostima nudi degustacijske jelovnike od 3 odnosno 4 slijeda za ručak, kao i jelovnike od 5 odnosno 8 sljedova za večeru. Gosti mogu odabrati vinska uparivanja po preporuci glavnog sommeliera Paradigme Roka Bekavca ili odabrati vino po želji iz bogate vinske karte.

3. Foša, Zadar

Zadar, 110413.
Poznati zadarski restoran sa predivnom terasom s pogledom na more i stari grad. Kuhinju vodi sef kuhinje Damir Tomljanovic cija autorska jela sam i snimila. Restoran vodi Mate Nizic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / EPH

‘Ovdje inzistiramo na poštenom odnosu prema gostu, a istu razinu držimo usred sezone kao i van nje’, kaže nam Damir Tomljanović mladi menadžer Foše, divnog restorana uz samu obalu mora. Tomljanović je ujedno i autor nekih od najzamamnijih jela na meniju, počevši od finger fooda u koje spadaju zalogaji od škampa, šparoga i skute pa sve do pretežnog morskog izbora kreacija. Foša dijeli ime sa starom gradskom lučicom, a ovo mu je već druga godina pri samom vrhu restorana u Dalmaciji. Gost u restoran ulazi pokraj vatre roštilja koji je smješten iza staklenog zida, a sa samog ulaza pruža mu se pogled na kuhinju u kojem radi predani tim. Terasa je uronjena u more koja će vam posebno izmamiti uzdahe.

4. Kadena, Split

Split, 160812.
Ekskluzivni restoran Kadena nalazi se u Splitu pokraj marine Zenta.
Foto: Jadran Babic / CROPIX
Jadran Babić / EPH

Sve je isto kao lani… govori poznati šlager, no u Restoranu Kadena u Splitu, točno iznad lučice Zenta, isti je prostor, isti prekrasni pogled na Šoltu, i Brač. Ali ima novina na jelovniku, onome zbog čega se i dolazi na to lijepo mjesto. I dalje se tu može blagovati u deset do dvadeset sljedova; svaki dan u kuhinju ulazi apsolutno svježa hrana i tu su sva blaga sezonskog povrća i općenito, Mediterana. No mijenjali smo karte – kažu u Kadeni, najavljujući, uz poznati i raskošni riblji meni, lubina kuhana u maslinovu ulju, ili guščju i pačju jetru pripremljenu na moderniji način.
Kako moderniji? E, to je stvar zbog koje treba otići na lice mjesta, u taj prozračni prostor, s više od 400 etiketa vina u policama i hladnjacima.

5. Boškinac, Pag

Pag, 040612.
Gastro reportaza s otoka Paga.
Hotel restoran Boskinac. 
Foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Željko Grgić / EPH

Pag je otok sira, soli, ulja, bilja, kamena i – mirisa, aroma… I sve se to prelama pred očima i pod nepcem u restoranu Boškinac u Staroj Novalji. U neposrednoj je blizini i njihov vinograd na pet hektara, a vino kojim se osobito ponose je kupaža cabernet souvignon-merlot. Jelovnike temelje na domaćoj hrani i sezonskim namirnicama u reinterpretaciji kuhara pa kuhaju na domaći ili kreativan način, po izboru. Paška je janjetina nezaobilazna, pa će izbor pasti na domaću, u padeli, s aromom ružmarina, ili ćete se prepustiti kreativnoj ruci chefa i probati npr. janjeću toćadu s novljanskim makarunima koje sami rade. Uvijek je u ponudi nekoliko vrsta paških sireva raznih proizvođača, često s domaćim džemom, medom i maslinovim uljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 04:19