Hit iz pekare Kuraž

Odlična zagorska pinca: "Nije nam tradicija, ali Dalmatinci kažu da je kao njihova domaća"

Iako pincu prije nisu radile, recept koji su Snježana i Monika Galic s nama podijelile je njihov i nastao, kažu, putem pokušaja i pogrešaka

U Kuražu, obiteljskoj pekari iz Velikog Komora kod Mača u Zagorju, svakodnevno nastaju raznorazne ukusne slastice, od brojnih kolača, kroasana i muffina do keksa i štruklji, no u ovo predblagdansko vrijeme pred svime prednost imaju pince, meke, slatkaste i aromatične pogače bez kojih je Uskrs mnogima jednostavno nezamisliv. Iako pinca nije izvorno dio tradicije obitelji Galic iz Kuraža, iz godine u godinu sve ih je više ljudi pitalo za taj uskrsni specijalitet, pa se više nije imalo smisla oglušiti na njihove želje.

image

Snježana Galic, vlasnica obiteljske pekare Kuraž

Darko Tomas/Cropix

U Zagorju je - jajarica

"Kod nas su na stolu uvijek makovnjača i orehnjača te se uz to napravi još nekoliko kolača, a od kruha je obavezna šunka u kruhu. Pincu smo počeli raditi prije tri godine zbog potražnje naših kupaca, a doma je nikad prije toga nismo spremali", objasnile su nam Snježana i Monika Galic, majka i kći koje su srce i duša ove male, ali širom Zagreba omiljene pekare. Dok je Snježana zadužena za sve što nastaje u samoj pekari, Monika se bavi poslovnom stranom cijele priče, dogovara partnerstva i pazi da sve funkcionira baš kako treba.

image
Darko Tomas/Cropix

U Kuražu sve peku u pećima na drva, što vrlo dobro znaju svi koji i inače kupuju njihov kruh i peciva

Sirnica, pinca ili, kako bi je u određenim dijelovima Zagorja zvali, jajarica, slatka je uskrsna pogača čija popularnost iz godine u godinu sve više raste, pa su je tako prigrlile i brojne artisanske pekare. U Kuražu je ona stala uz bok kuglofima, makovnjači i orehnjači, kolačima koji su najčešće nađu na zagorskim stolovima u ovo blagdansko doba.

Iako pincu prije u svom domu nisu radile, recept koji su Snježana i Monika podijelile s čitateljima Dobre hrane je njihov, nastao, kako kažu, putem pokušaja i pogrešaka: "S obzirom na to da to nije tradicionalni recept u našoj obitelji, proučavali smo postojeće recepte za pince, kombinirali i došli do najbolje opcije. Svašta se isprobavalo i mijenjalo dok nismo došli do idealne kombinacije sastojaka", istaknule su.

image
Darko Tomas/Cropix

Veliki kompliment

Pritom imaju i nekoliko korisnih savjeta vezano za izradu pince te preporučuju, između ostalog, da se tijesto za najbolji rezultat diže oko dva i po sata prije oblikovanja i još sat vremena nakon oblikovanja.

"Svakako dodajte i korice limuna i naranče u tijesto jer rade veliku razliku", poručuje Snježana Galic. U slučaju da vam nakon Uskrsa ostane još pince, kojoj želite nekako podariti novi život, preporučuje da je iskoristite za drobljenac u kombinaciji s kremom koju volite i najdražim voćem, pa da tako stvorite novu slasticu u kojoj ćete uživati.

image

U obiteljskoj pekarnici Kuraž u ponudi imaju preko 40-tak artikala i sve rade na tradicionalan način

Berislava Picek/Cropix

Ono što Kuraž kao pekaru dodatno izdvaja je pečenje svih proizvoda u pećima na drva, što vrlo dobro znaju svi koji kupuju njihov kruh. To svim proizvodima koje spremaju daje poseban okus, čemu doprinosi i spoznaja da je sve doista domaće. A isto je posrijedi i kada je riječ i o njihovim pincama, koje se svakog jutra sjaje na policama za hlađenje u pogonu, posute tek granuliranim šećerom.

image

Obiteljske pekarnica Kuraž nalazi se u Velikom Komoru kod Mača u Zagorju

Darko Tomas/Cropix
image

Pekara Kuraž na Kvatriću, no možete je pronaći i na Dolcu te u Španskom

Marko Miščević/Cropix

"Pinca je u ponudi već dva tjedna i odlično se prodaje. Čak nam Dalmatinci znaju komentirati da je kao njihova domaća", smije se ponosna Monika Galic, svjesna da je to doista velik kompliment.

Pince pekarne Kuraž teže 450 g i koštaju osam eura po komadu, a možete ih potražiti na tržnicama Dolac, Kvatrić i Špansko. Uskoro će se naći i u ponudi webshopa vocarna.hr, kao i u dućanu Friškoteka, po prilagođenim cijenama.

image
Darko Tomas/Cropix

RECEPT ZA ZAGORSKU PINCU

Trebat će vam:

500 g brašna
7 g soli
40 g svježeg kvasca
100 ml mlakog mlijeka
2 cijela jaja
2 žumanjka
70 g šećera
50 g meda
3 g vanilin šećera
korica limuna i naranče
1 žlica ruma
45 g maslaca
45 g svinjske masti
granulirani šećer za dekoraciju

Priprema:

Sve namirnice moraju biti sobne temperature. Kvasac otopite u malo mlijeka s malo brašna i šećera pa u ostatak brašna dodajte dignuti kvasac i sve ostale sastojke. Mijesite dok se tijesto ne počne odvajati od posude. Izrađeno tijesto pustite da se diže oko sat vremena na toplom, premijesite i pustite da se diže dok se opet ne udvostruči, oko dva i po sata.

Tijesto podijelite na dva dijela, oblikujte pince i stavite ih dizati dok se volumen ne poveća za trećinu.

Pince premažite razmućenim jajetom i pospite granuliranim šećerom. Pecite na 160 °C oko 35 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:24