INSPIRACIJA: TREŠ PARTY

Novogodišnji tulum iz 90-ih: chefovi Matija Bogdan i Matija Pavlic pripremili su nam gozbu za pamćenje

Možda niste uspjeli ugrabiti karte za posljednji, najluđi čakovečki tulum godine, ali dobra je vijest da ga možete napraviti i kod kuće. Chefovi Matija i Matija donose recepte za jela koja će biti više nego dobar dodatak svakom Treš partyju

Prosinac u Čakovcu znači tri stvari - Božić, kraj još jedne godine i, ono najvažnije, A Blast From the Past tulum. Prve dvije slave se po običaju, no treća je specifična upravo po tome što se održava samo ovdje, okuplja nekoliko generacija na istom mjestu i cilj joj je samo dobra zabava, prisjećanje na neka jednostavnija vremena i puno, puno plesa. Upravo je Treš party, kako se neslužbeno naziva ovo šareno prosinačko okupljanje, bio tema našeg nedavnog druženja s dva međimurska chefa - Matijom Bogdanom i Matijom Pavlicom.

image
Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix

Obojica Treš pohode još od samih početka, kada je prije točno 10 godina održan u hodniku nekadašnjeg legendarnog kafića Stari Hrast, i obojici je dobra izlika da napokon intenzivan poslovni ritam stave po strani i odvoje večer za druženje s dugogodišnjom čakovečkom ekipom.

Budući da je povratak u 90-e glavna tema Treša oko koje se svake godine, pa tako i ove, vrti baš cijela stvar, uz priču o Jurassic Parku, Pokémonima i Kolu sreće nije nam preostalo ništa drugo nego da se i na ovom pred-treš druženju prisjetimo nekih sada već pomalo zaboravljenih gastro klasika tog vremena. Iako su i jedan i drugi Matija danas ozbiljni chefovi s istim takvim karijerama, koje su gradili i još uvijek grade u nekim od najboljih, ne samo domaćih, već i svjetskih restorana, povratak u sada već davne 90-e nije im nimalo teško pao.

image

DJ Spec, DJ Kolovoz, Matija Bogdan i Matija Pavlic

Tomislav Krišto/Cropix
image
Tomislav Krišto/Cropix

Hrenovke u tijestu, debela pizza i sendviči s pohancima kakve smo u to doba obožavali na rođendanima ekipe iz razreda, uz dvojicu Matija dobili su novo značenje. A budući da su našem druženju prisustvovala i dva nezaobilazna lika svakog trash partyja, Igor Šopar, poznatiji kao DJ Spec i misteriozni DJ Kolovoz, koji se svih ovih godina skriva ispod neobičnih maski i nikome ne otkriva svoj identitet, sastavili smo i kratku listu pjesama.

PLAYLISTA ZA KUĆNI TREŠ PARTY DJ SPECA

Pa čak ako ni ovogodišnji jubilarni, ali i posljednji A Blast From the Past ples nećete plesati u Čakovcu, možda vam ovo neobično druženje može poslužiti kao dobra inspiracija za novogodišnji tulum. Ekipi poručite da se, kako nalažu osnovna pravila svakog dobrog treša, drže dress coda u stilu 90-ih te da i na vaše okupljanje ponesu samo ludo dobru energiju, dvije rasplesane noge i prazan želudac. A vi se pobrinite da sve to u veseloj, rasplesanoj novogodišnjoj noći iskoristite na najbolji mogući način!

RECEPT ZA SENDVIČ S POHANCEM

image
Tomislav Krišto/Cropix

RECEPT ZA TELEĆE HRENOVKE U TIJESTU

image
Tomislav Krišto/Cropix

SLATKI POHANEC S UMAKOM OD GROŽĐA

image
Tomislav Krišto/Cropix

BAKINA DEBELA PIZZA

Trebat će vam:

tijesto za pizzu
šunka, suha kobasica, slanina
parmezan, mozzarella i drugi topljivi sirevi
domaći kečap

Priprema:

Polovicu tijesta koje vam je ostalo od hrenovaka u tijestu stavite u posudu za pečenje koju ste premazali maslinovim uljem ili obložili papirom za pečenje. Tijesto premažite domaćim kečapom koji ste također radili za hrenovke u tijestu, a zatim po njemu rasporedite najprije sireve pa mesne dodatke. "Što bogatija pizza, baka koja nas je inspirirala da je napravimo bit će zadovoljnija", poručuju Matija i Matija.

image
Tomislav Krišto/Cropix

ŠTO JE A BLAST FROM THE PAST? NAJJAČI DAN U JEDNOM(E) DANU

Najiščekivaniji tulum godine u Čakovcu organizira grupa mladih entuzijasta iz 3FF udruge, predvođena Nevenom Levačićem, Igorom Šoparom, Ivanom Latinom i Tenom Vrzan, koji kroz različite projekte u grad vraćaju život. A Blast From the Past definitivno je njihov najuspješniji projekt.

Svake godine otkad postoji, karte za ovaj, neslužbeno prozvani Treš party nestaju još brže nego prethodne. Ove godine prodavale su se u dva navrata, a u prvom je 900 karata prodano u rekordne četiri minute.

Posljednji Treš održan je u velikoj dvorani srednje Graditeljske škole Čakovec i bio je, očekivano, spektakularan.

Cijena ulaznice prvog Treša bila je pet kuna, a danas se penje i do 30 eura. Nije neobično niti da se karte kupuju po nižoj, a preprodaju po višoj cijeni.

Cijeli događaj ima i humanitarnu notu te se dio sredstava prikupljenih od prodaje ulaznica proteklih godina donirao Županijskoj bolnici Čakovec. Osim toga, organizatori paze i na održivost, pa se zbilja impresivni ukrasi izrađuju od recikliranog materijala, a kasnije se prosljeđuju u bolje ruke.

Svake godine stotine Međimurki i Međimuraca iz bakinih ormara izvlače što šarenije, često nespojive kombinacije i pohode second hand shopove u potrazi za šljokicama, šuškavim trenirkama, neonskim majicama i tigrastim hlačama.

Uz obaveznu "Tek je 12 sati" u ponoć, na Treš partyju se u tom trenu puštaju konfeti, zrakom lete lopte na napuhavanje i drugi (ne uvijek tako obični) rekviziti.

Velika društva često par sati prije samog tuluma organiziraju kućna druženja, gdje se, uz hranu i piće, pripremaju za party godine. Ako ste nekim slučajem uspjeli ugrabiti koju kartu, isto savjetujemo i vama.

Na Trešu nije važno kako tko izgleda, koju marku odjeće nosi i kako se kreće ili pleše, važno je samo dobro se zabaviti.

Više fotografija i informacija o A Blast from the Past partyju potražite na društvenim mrežama.

image

Dobra hrana, zima 2023.

Fotografija: Berislava Picek, Art Direkcija: Vesna Veselić

Priču o najvećem čakovečkom tulumu i više recepata, kao i druge dobre savjete, priče i recepte, potražite u novom broju magazina Dobra hrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 21:56