JEDNOSTAVAN I SOČAN

Napravite ukrajinski biskvit kolač od 6 sastojaka i priključite se inicijativi #CookForUkraine

 Deposit Photos/
Napravite ukrajinski kolač, fotografirajte ga pa fotografiju podijelite na društvenim mrežama

Gotovo od samog početka ruskog napada na Ukrajinu, chefovi, restorani, blogeri i drugi sudionici svjetske gastronomske scene priključili su se različitim akcijama kako bi prikupili sredstva za stanovnike Ukrajine pogođene ratom. Dobro je spomenuti kako se, primjerice, samo u Londonu više od 50 ugostiteljskih objekata uključilo u najrazličitije inicijative, a među njima se nalaze i Soho House i poznati restoran chefa Yotama Ottolenghija – Ottolenghi.

Upravo jedan od najraširenijih pokreta takve vrste je i #CookForUkraine, kojim se poziva zainteresirane diljem svijeta da pomognu u prikupljanju sredstava za Ukrajinu kroz organizaciju različitih druženja, klubova i prodaje slastica. No, daleko najjednostavniji način da se priključite ovom pokretu i učinite nešto za bolje sutra stradalih u Ukrajini jest jednostavno kuhanjem ukrajinskih jela kod kuće. Nakon što ih skuhate, fotografirajte ih i objavite na svom Instagram profilu s oznakom #CookForUkraine. Također, podijeliti možete i poveznicu na službenu stranicu na kojoj se prikupljaju donacije.

Jedna od pokretačica ove kampanje, Olia Hercules, inače chefica iz Ukrajine, za Huffington Post napisala je recept za sočan kolač od jabuke koji možete napraviti već danas i pridružiti se pokretu. Za pripremu će vam trebati svega 6 sastojaka – bjelanjci, jabuke, šećer i cimet, a u kombinaciju možete ubaciti i druge začine po želji. Recept u cijelosti prenosimo s portala Huffington Post, a u slučaju da kolač odlučite napraviti kod kuće, ne zaboravite ga objaviti i na društvenim mrežama s hashtagom #CookForUkraine.

Trebat će vam:

5 jaja

200 g šećera

200 g bijelog glatkog brašna

1 žličica cimeta

4 jabuke, očišćene i tanko narezane

Šećer u prahu

Priprema:

Kalup za kolač premažite maslacem. U posebnoj posudi miksajte bjelanjke i šećer dok ne postanu pjenasti. Umiješajte brašno i cimet. Jabuke rasporedite po dnu kalupa i preko njih prelijte smjesu od bjelanjaka. Pecite oko 35 minuta na 180 stupnjeva ili dok čačkalica koju ste zaboli u sredinu biskvita ne izađe čista. Prije posluživanja pospite šećerom u prahu.

Osim ovog kolača, napraviti možete i druga ukrajinska jela - boršč te varenike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:22