To ti se pruži jednom u životu

Ljetna avantura Davida Skoke zbog koje će mnogi poželjeti kupiti kartu za Ameriku

Ako i sami već neko vrijeme planirate otputovati "preko bare", ali niste znali kada i gdje, naš poznati chef ima predobru ideju

Otkako je putovanja, u svijetu, pa i u Hrvatskoj, najveći su hit personalizirani turistički programi kreirani baš prama našim željama i afinitetima. Međutim, dok takav oblik putovanja uglavnom biramo za neke egzotične destinacije kao što su Tajland, Novi Zeland ili Tanzanija, kad netko spomene Sjedinjene Američke Države, uglavnom se traže destinacije kao što su Miami, New York ili Las Vegas. Međutim, Amerika je puno više od toga. I ne samo u turističkom pogledu.

Ako vas poput nas zanima gastronomija, tada dobro razmislite gdje želite biti krajem srpnja ove godine, jer chef David Skoko u suradnji s kolegom, chefom Richardom Gruicom, priprema "Great American Surf & Turf Culinary Road Trip", koji nam zvuči kao prilika koja se pruža samo jednom u životu.

image

Ako želite, možete otputovati s chefom Davidom Skokom u nezaboravnu gastro avanturu

Vedran Peteh/Cropix

Naime, kako nam je ispričao chef Skoko, on i Gruica poznaju se i surađuju već godinama na način da je Richard iz Amerike u Hrvatsku dovodio grupe Amerikanaca, među kojima su bili i neki chefovi.

Što očekivati

"Oni bi tada posjetili Batelinu, odveli bismo ih na Kamenjak, u ribolov, išli bismo na domjenak na otok Levan... Bile su to gastro ture u kojima sam ja bio chef domaćin", govori nam Skoko o poznanstvu s Gruicom koji svako ljeto dolazi i na Fratarski otok gdje je jedan od sudaca na manifestaciji "Griljada Fratarski".

Godinama su njih dvojica govorili o tome kako bi rado poveli grupu ljudi s naših prostora u sličnu avanturu po Americi, a sad su napokon na korak da to i ostvare, priča nam naš chef koji je prošle godine predstavio novi televizijski putopisni serijal "David Skoko: motor, loza, kuhača".

"Čini mi se to kao fora ideja, jer o američkoj kuhinji ne znam ništa. Budimo realni, rijetko tko zna, jer je uglavnom poistovjećujemo s fast foodom. A onda sam preko Richarda upoznao američkog chefa Rickyja Moorea, koji dolazi iz kraja odakle je Gruica, koji je poput mene specijaliziran za ribu. I to je bilo to, došlo je vrijeme da je realiziramo", govori Skoko ističući kako će svi koji se odazovu na ovo kulinarsko putovanje u SAD moći upoznati pravu američku kuhinju, kuhinju koju Amerikanci "žive", njihovu ribu, mesne specijalitete i pravi comfort food.

image

David Skoko, Richard Gruica i Ricky Moore

Instagram @richardgruica

"Već sam dobio poruke od nekih poznanika koji žive u Americi i čuli su za ovo putovanje kako smo izabrali odlično mjesto. Naime, u relativno maloj zoni Sjeverne i Južne Karoline krije se velika gastronomska raznolikost, pa vjerujem da će osim meni i svima koji dođu s nama u Ameriku ovo biti odlično iskustvo", opisao je Skoko ne odbacujući ideju da se umjesto za stolom nađe i u kuhinji s nekim od američkih kolega čije će restorane posjetiti.

A gdje se ide?

U sedmodnevnoj avanturi, ispričao nam je Richard Gruica, upoznat ćete slikovite krajolike Sjeverne i Južne Karoline te prespavati u gradovima Charlotte, Raleigh/Durham, Wilmington i Charleston. Ovo putovanje obećava impresivno istraživanje gastronomskih čuda Karoline - od najboljeg roštilja, preko specijaliteta od svinjetine, pa sve do najsvježijih morskih plodova, upotpunjenih nizom piva, viskija i drugih pića.

"Ovo je za mene vrlo važan trenutak jer prvi put američkoj kulinarskoj sceni predstavljam hrvatskog kuhara i to baš Davida Skoku. Do sad je uvijek bilo obrnuto, dovodio sam američke chefove u goste vama. Također, posebno je i zato što se radi o uzvratnom posjetu i okupljanju chefova koji su se već upoznali u Hrvatskoj", govori nam Gruica, hrvatsko-američki chef koji već nekoliko godina živi na relaciji Amerika - Hrvatska te u Zagrebu ima bistro Fuego Fresh Latin Food.

image

Jeste li spremni za odojka na američki način?

Ustupljena fotografija

Pitamo ga zašto američki jug, na što nam odgovara kako vjerojatno bolje destinacije u Americi nema.

"Kad putuju u Ameriku, Hrvati uglavnom biraju Miami ili New York. Rijetki su koji će odabrati Sjevernu ili Južnu Karolinu, a ondje je toliko dobrih stvari, prije svega hrane i to ribe", kaže nam Richard i dodaje: "Mnogi to ne znaju, no baš je Karolina u Americi najpoznatija po morskoj ribi. Primjerice, spomenuo bih Rickyja Moora koji je bio u Hrvatskoj, kod Skoke u Batelini, i dobio je James Beard nagradu* za najboljeg chefa u Americi. Posjetit ćemo njega i njegov mali riblji restoran. Ne znam znate li, ali evo - kako Hrvati obožavaju meso, Sjeverna Karolina je ultimativno mjesto za svinjetinu u Americi. I to ćemo kušati. Naravno, roštilj, pravi američki barbecue kod nas je najbolji pa je bez toga nezamislivo planirati ovaj ‘Culinary Road Trip‘. Bit će tu još i nekih iznenađenja...", zaključuje chef Gruica.

Prava poslastica, kako doznajemo, bit će i posjet restoranu Brodeto, chefa Scotta Crawforda, koji se bazira na ribi Jadranskog mora, odnosno hrvatskoj i talijanskoj kuhinji, odakle i naziv restorana. Zanimljiva je to priča jer Scott usred Amerike služi ribu iz našeg mora, radi rižot kako ga rade, primjerice, u Istri, a u ponudi ima i janjeću peku.

Sve ovo zvuči nam kao dobra pozivnica da već počnemo planirati ljetni odmor.

Putovanje koje organiziraju chef Richard Gruica i The Gourmet Vacation zakazano je od 21. do 27. srpnja ove godine, a sve informacije o putovanju, uključujući cijenu i mogućnost rezervacije putovanja, možete pogledati i napraviti ovdje.


* Nagrade James Beard godišnje su nagrade koje dodjeljuje Zaklada James Beard za priznanje kuharima, ugostiteljima, piscima i novinarima u Sjedinjenim Državama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:18