Kako nagovoriti djecu da jedu više povrća?

Odgovor na pitanje iz naslova vrlo je jednostavan – ponudite im više povrća.

Zvuči prelako? Zapravo i nije. Istraživanja su pokazala da djeca kojoj se daje više povrća na kraju i pojedu više povrća. Zdravorazumski, zar ne?

No katkada taj naoko jednostavan zadatak i nije tako jednostavan, naročito ako se vaš mališan grozi bilo čega što se na tanjuru zeleni te za ručkom negoduje na sam spomen povrća.

Nudimo vam pet načina koji će pomoći vašoj djeci da zavole povrće:

1. Nema grickanja prije ručka/večere! Da, to je uobičajeno pravilo, no što ako biste im dopustili da glad utaže s malo povrća? Neka izbor bude šaren, tako će im biti zabavnije.

2. Poslužite im neki umak uz povrće. Za dječja su nepca neke vrste povrća previše gorke, a umak može pomoći ublažiti okus.

3. Neka vam djeca pomognu odabrati povrće na tržnici. Djeca su znatiželjna i to treba iskoristiti – potaknite ih da budu znatiželjni i kad je hrana u pitanju i dajte im da svaki tjedan odaberu na tržnici nešto novo što će isprobati. Ne ograničavajte ih. Nekad će to biti voće, a nekad će ih zaintrigirati i neko novo povrće. Uključite li ih i u pripremu jela, veća je mogućnost da će im se svidjeti.

4. Dopuštaju li vam to uvjeti, uzgojite vlastito povrće/začine. Svejedno je raspolažete li velikim vrtom ili samo pola metra kvadratnog na balkonu – uvijek možete nešto uzogjiti. Neka to bude zajednički pothvat vas i vašeg djeteta. Sigurni smo da će dijete jako rado jesti ono što je samo pripomoglo uzgojiti.

5. Odvedite ih na obližnje selo i pokažite im gdje raste povrće i kako se uzgaja. Ako možete, dogovorite se s nekim uzgajivačem da vašem djetetu dopusti da samo odabere koje primjerke želi ponijeti kući.

I, naravno – djeca najbolje uče prema vašem primjeru pa stoga pazite da i sami jedete mnogo raznovrsnog povrća.

Imate li i vi neki as u rukavu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 22:57