BRZA POSLASTICA

Kako bih ljeto ispratila kako treba, napravila sam ove ledene kokos bombone od samo 5 sastojaka

 Lidija Lončarić
Ljeto je možda pri kraju, no ako pitate mene, za sladoled nikad nije kasno

U mojoj glavi ljeto završava zadnjim danom kolovoza. Tada dolazi vrijeme kada slamnati šešir lansiram na vješalicu, a iz ormara izvlačim jesenske jakne. Dolazi i vrijeme kada tikvice mijenjam tikvama, a breskve jabukama, ali i ono razdoblje između kada, unatoč tome što su sparine sve rjeđa pojava, još volim pojesti dobar sladoled. Razočaravajuća ponuda sladoleda u domaćim trgovinama jedan je od glavnih razloga zašto mi na pamet padaju ideje poput današnje. Drugi je kuhinjska vaga koja je u trenutku naleta dobre volje i entuzijazma prestala raditi, a ja sam imala točno 200 grama kokosa u vrećici i 200 grama čokolade koje nije bilo potrebno vagati, pa sam sve zajedno shvatila kao znak da je stvarno vrijeme za pripremu ovih jednostavnih bombona od kokosa.

image
Lidija Lončarić


Naime, kako bih ljeto ispratila baš kako treba, odlučila sam se upustiti u izradu domaćeg sladoleda od kokosa, onog nalik poznatoj čokoladici koju baš volim, ali je uvijek preslatka. Preokrenula sam internet, pročitala gomilu recepata i pronašla omjer sastojaka koji mi se činio najboljim. Tako danas donosim recept za ledene poslastice koje ne sadrže onaj zlobni bijeli šećer, za pripremu kojih će vam trebati samo desetak minuta i pet sastojaka. A ima i čokolade. Ono što moram napomenuti jest da, jednom kad oblikujete kokos, obavezno ga ubacite u zamrzivač kako bi se u potpunosti stisnuo, a kada ga izvadite, na radnoj površini imajte spremnu otopljenu čokoladu. S obzirom na manji udio masnoće, punjenje od kokosa bit će prhkije pa, ako poželite malo kremastiju varijantu, dodajte još kokosova mlijeka ili slatkog vrhnja. I probajte pojesti samo jedan - izazivam vas.

Za ledene bombone od kokosa trebat će vam:

200 g kokosa
4 žlice sirupa od kokosova šećera ili javorova sirupa
1 konzerva kokosova mlijeka
200 g tamne čokolade
5 žlica ulja (suncokretova ili kokosova)

Priprema:

Najprije napravite sirup tako da pomiješate istu količinu kokosova šećera i vode. Stavite na laganu vatru i kuhajte dok se šećer ne otopi. Sirup ohladite. U posudi pomiješajte kokos i kokosovo mlijeko koje ste najprije promućkali kako bi se spojili kruti i tekući dio. Dodajte ohlađeni sirup. Dodati možete i žlicu ili dvije kokosova ulja. Od dobivene smjese oblikujte željene oblike, možete ih čak oblikovati i oko štapića za sladoled ili ražnjiće. Ako je smjesa presuha, možete joj dodati malo slatkog vrhnja ili još kokosova mlijeka (kruti dio). Dobivene oblike stavite u zamrzivač na najmanje sat vremena, pustite da se zalede. Za to vrijeme otopite čokoladu s uljem. Trebala bi biti rijetka. Ohladite je, ali pripazite da se ne stisne previše. U čokoladu umočite smrznute kokos prutiće, pustite da se ocijede, pa ih vratite u zamrzivač. Prutiće s čokoladom možete posipati cvijetom soli ili kokosom ili pak napraviti šare bijelom čokoladom. Iz zamrzivača vadite po potrebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 15:49