KUHAJ PAMETNIJE

Jednom zauvijek naučite je li sigurno jesti proklijali krumpir i kada je vrijeme da ga bacite

Pročitajte i zauvijek zapamtite istinu o proklijalom krumpiru pa napravite dva odlična jela - slasnu pitu ili bogato varivo

Nebrojeno mnogo puta dogodilo nam se da nam se jedu hrskavi krumpirići, da uz komad mesa ili ribe, sarmu ili punjenu papriku poželimo pojesti i pire krumpir ili da za brzu večeru napravimo jednostavan pečeni krumpir u pećnici. Barem pola od tih situacija bili smo sigurni da nas u smočnici ili podrumu čekaju lijepi, zdravi, taman tvrdi plodovi koje ćemo onda jednostavno obraditi, a dočekao nas je proklijali krumpir za koji više nismo bili sigurni je li siguran za konzumaciju.

image
Dimensions/Getty Images/istockphoto

Upravo zato, kada smo nedavno naišli na tekst u Huffington Postu, laknulo nam je i sada smo sigurni što upravo s takvim krumpirom moramo napraviti. Naime, iako je krumpir proklijao, dok god klice nisu podivljale, nema ih previše i nisu prevelike, on je još uvijek siguran za konzumaciju.

"Ako su klice manje i krumpir još uvijek nije omekšao ili se smežurao, dovoljno ih je samo odstraniti, krumpir obraditi i konzumirati. Međutim, ako su one velike i ako je krumpir već na dodir mekši, može postati razlog za glavobolju ili probavne smetnje", objasnila je Ellen Shumaker za Huffington Post.

image
Peredniankina/Getty Images

Dodala je i da u slučaju da krumpir poprimi zelenu boju, on nije siguran za konzumaciju i potrebno ga je izbjeći pod svaki slučaj.

"Ako se na krumpiru pojave male zelene mrlje, mogu se odrezati i krumpir je još uvijek iskoristiv, ali čim one postaju veće i brojnije, morat ćete ga baciti", dodala je Shumaker i objasnila kako postoji velika vjerojatnost i da će takav krumpir postati gorak, neće biti hranjiv niti ukusan.

No, držite li krumpir na tamnom i hladnom mjestu i pojedete li ga u razumnom vremenskom roku, on bi trebao zadržati svoju prirodnu boju i formu i biti siguran za konzumaciju. A onda s njime možete napraviti sjajna jela, poput jednostavne pite od krumpira ili variva s ječmom, grahom i krumpirom, idealna za ove, sve hladnije dane. Recepte potražite u nastavku.

PITA OD KRUMPIRA

Trebat će vam:
400 g ribanog krumpira (jedan veliki)
300 g vode
200 g glatkog brašna
5 žlica maslinova ulja (plus dodatno za kraj)
30 g parmezana (plus za posipanje)
1 šaka začinskog bilja (bosiljak, timijan, origano)
sol

Priprema:

Krumpir naribajte i stavite u veću zdjelu, dodajte vodu i glatko brašno pa sve dobro pomiješajte. Pripazite da u smjesi ne ostanu grudice. Dodajte maslinovo ulje i parmezan, sol i šaku nasjeckanog začinskog bilja. Sve prebacite u posudu za pečenje koju ste premazali maslinovim uljem. Po vrhu pospite još malo naribanog parmezana i dodajte koju kap maslinova ulja pa ubacite u pećnicu i pecite oko 50 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih ili dok ne poprimi hrskavu koricu, a iznutra bude pečeno. Poslužite još toplo.

image
Lidija Lončarić/

VARIVO OD JEČMA, GRAHA I KRUMPIRA

Trebat će vam:

200 g ječma
100 g kuhanog graha
200 g kiselog kupusa
25 g maslaca
2 manja krumpira
2 glavice luka srebrenca
lovorov list
sol
papar
buncek ili rebarca
4 žlice suncokretova ulja

Priprema:

U posudi propirjajte luk na zagrijanom maslacu. Kad postane staklast, dodaJte oprani ječam. Kratko ga pirjajte pa zalijte sa 300 ml vode. Dodajte lovorov list kako bi pustio aromu tijekom kuhanja. Kad je ječam napola skuhan, nakon 30 minuta dodajte grah, kiseli kupus te na kockice ili listiće narezan krumpir. Jelo začinite solju i paprom te kuhajte dok se krumpir ne skuha. Ječam tijekom kuhanja upije mnogo tekućine, imajte to u vidu. Stoga tekućine nikad previše. Buncek ili rebarca koja ste prethodno skuhali možete narezati na manje komade te dodati varivu ili poslužiti sa strane.

image
Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 21:04