KAKO JE NAMA BILO?

IDETE NA PAG? Ovaj je otok mnogo više od pustoši koju ugledaš nakon što pređeš most i jako daleko od popularne plaže gdje se partija dan i noć!

 Fabio Šimićev
Idete na Pag? Pa tamo je uglavnom pustoš: kamen natopljen solju i ogoljen neumoljivom burom koja "brije" s Velebita, većina je konstatirala kad se ekipa Dobre hrane uputila na ovaj otok.

Ali, nismo im otkrili gdje točno idemo. Sada im otkrivamo da je otok Pag mnogo, mnogo više od pustoši koju ugledaš nakon što pređeš most i jako daleko od planetarno popularne plaže gdje se partija dan i noć.

Fabio Šimićev

Zapravo, želja nam je ispričati priču da i mlađe generacije, a i oni koje dosad put nije odnio na naš otok, Pag počnu povezivati sa zelenilom, tišinom, hedonizmom, savršenim vinima i još boljim jelima.

Fabio Šimićev

Da ne duljimo: posjetili smo hotel, vinariju i restoran Boškinac na poziv savršenih domaćina, Borisa i Mirele Šuljić, koji se smjestio na uzvisini osjenčan borovom šumom, uz rub vinograda, s pogledom na novaljsko polje i, naravno, u zavjetrini od paške bure.

Fabio Šimićev

Boris Šuljić davno je imao viziju što želi napraviti na obiteljskoj baštini: 2000. godine počinje graditi podrum Boškinac, a godinu poslije sadi prvu polovicu vinograda (misija podruma je Šuljiću bila i ostala revitalizirati autohtonu sortu gegić), a malo-pomalo se počela realizirati i ideja o gradnji vlastitog hotela.

Fabio Šimićev

Sadnju drugog dijela vinograda 2002. godine obilježilo je i otvorenje konobe Boškinac, dok je 2003. otvoren restoran i završen hotel.I od tada počinje gastronomska priča Boškinca. Kuhala su u kuhinji Boškinca mnoga zvučna imena hrvatske gastronomske scene, gostovali i strani chefovi, a sada glavnu kuhaču drži mlad, nadaren i vrlo ambiciozan chef Matija Bregeš (dobitnik ovogodišnjeg priznanja "Great Chef of Tomorrow" u gastronomskom vodiču Gault Millau) koji sa sous chefom Leom Aličevićem i pastry cheficom Lenom Šarić stvara čuda na tanjuru.

Fabio Šimićev

Stvarno čuda, jer od amuse bouchea, odnosno pozdrava iz kuhinje, ili opisnog prijevoda - nešto za prigricnuti da bismo "zabavljali usta" dok čekamo da se zgotove i posluže jela, pa do pomno promišljenog deserta, blagovanje možemo opisati kao zabavu, slaganje slagalice priče o otočkim plodovima koje proizvode vrijedne ruke iz škrte zemlje i otkrivanju suptilnih okusa koji se na kraju u svakom jelu majstorski nadopunjavaju.

Fabio Šimićev

Da ne duljimo, pozdrav iz kuhinje sastojao se iz tri dijela koja su, svako za sebe bila nalik na skulpture na stolu, mameći nas da otkrivamo zasebne priče: u drvenoj kutiji, poput malog maslinika pojavila se Maslina - varijacija lunjske masline, žele od listića čaja masline s prahom od crnih maslina, krekerom od masline punjenim pjenom od maslinova ulja, pralinom od crne masline i badema, te pralinom od bijele masline punjene bijelim vermutom.

Dean Dubokovič

Uzdasi se još nisu ni stišali, a stigla je staklena posuda, poput akvarija punjenog kamenima s morskog dna s ispunjenim ljušturama dagnja. Jelo je chef Bregeš nazvao Buzara - carpaccio od dagnji, pjena od buzare, uz koju je napravio žele od mora, perle od bijelog aceta balsamica s limunom i sve posipao panko mrvicama s češnjakom.

Dean Dubokovič

Treća priča pozdrava iz kuhinje pojavila se - a kako drukčije nego u obliku ovce izrađene od kamena koja na leđima nosi Kornetić - hrskavi kornetić s dimljenim janjećim jezikom, kiseljenom jagodom, lukom i dehidriranim janjećim repom.

Dean Dubokovič

Tako je, uz prvi pjenušac vinarije, Boškinac Viaz 2014. počelo naše otkrivanje kuhinje chefa Bregeša koji je u svakom jelu novog jelovnika spojio autohtone namirnice otoka Paga s modernim tehnikama kulinarstva stvorivši tako novi meni koji će svakoga gostu ostati u ugodnom dubokom sjećanju.

Dean Dubokovič

Zapravo, uz svako jelo je dobro čitati jelovnik u kojem su domaćini pomno ispisali komponente i tada krenuti kušati i otkrivati okuse i arome na tanjuru.

Dean Dubokovič

Otkrili smo tako i tartar od škampa od vrše s emulzijom od bosiljka, želeom od gegića, aioli majonezom i krekerom od škampa uz koji se točio, dakako Boškinac Gegić 2017.

Dean Dubokovič

Potom je na stol stiglo jelo nazvano Korjen - ragu od celera, krema od crnog češnjaka, suncokretove sjemenke pržene u timut papru, sfera od peršina i kardamoma, kiseljene korabice, bitter od granny smith jabuke, a u sljedećem je jelu Janjetina i jež, chef Bregeš spojio je paštetu od janjeće jetrice s morskim ježom.

Dean Dubokovič

Nama najbolji slijed bilo je jelo naziva Sipa - rezanci od sipe, uz prženo meso suhe ovčetine, pjenom od paškog sira, žumanjkom dehidriranog bio jajeta, žumanjkom prepeličjeg jaja s manakura paprom. Možda nam se taj slijed tako duboko urezao u pamćenje i zbog vina koje se točilo - Boškinac Ocu 2015, vinu koje je Boris Šuljić posvetio svom ocu koji je bio začetnik vinarije i koji je Šuljića naučio kako u vinu spojiti kamen, buru, sol, kišu i sunce.

Dean Dubokovič

Kušali smo šest sljedova s degustacijskog menija u kojem su još Puž i brizla i naravno jelo janjetina - omage svim okusima koji su obilježili ovaj otok.

Dean Dubokovič

Na red je došla i pastry chefica Lena Šarić sa svojim desertima koji smo jeli u opuštenoj atmosferi u kušaoni vinarije Boškinac, odnosno konobi.

Dean Dubokovič

Dean Dubokovič

Jabuka, odnosno krema od pečenih jabuka s tonka grahom i mliječnom karamelom s dehidriranom korom jabuke uz tatarski od jabuke i cvijeta cimeta opet je tražila istraživanje po tanjuru i otkrivanje prožetih okusa, dok su kava i kolači, odnosno kolačić od badema, krema od kave, pjena od mlijeka, pucketavi šećer odlično pasali uz Boškinac Prošek 2012.

Dean Dubokovič

Meni i jela chefa Matije Bregeša koja su ga sigurno poprilično plasirala na listu mogućih novih dobitnika Michelinove zvjezdice, samo su dio hedonističkog raja hotela Boškinac. Naime, degustacija je zapravo bila dio otvorenja novog lica boutique hotela Boškinac.

Dean Dubokovič

Arhitektica Ana Penavić i art direktorica Lana Cavar u suradnji s Lidijom Boševski, hrvatskom likovnom umjetnicom koja je radila glinene posude i dekorativnu keramiku, Sanjom Šebalj koja je izradila tapiserije od konopca, lana, svile i ovčje vune te akademskom slikaricom Koraljkom Kovač, čije slike nadopunjuju interijer, bez greške su nadopunile i realizirale viziju Borisa Šuljića i sam interijer pretvorile u suptilnu priču o otoku Pagu, nenametljive scenografije za uživanje, koja je nesumnjivo postala jedna od najboljih mjesta ugode za sva osjetila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:58