Međunarodni gastro vodič

Gault&Millau Croatia 2024 dodijelio trofeje najboljim hrvatskim chefovima i restoranima prema ovogodišnjem izboru

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade svečano je predstavljeno njegovo sedmo izdanje

Na gala večeri u zagrebačkom hotelu Esplanade svečano je predstavljeno sedmo izdanje međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a dodijeljeni su i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, čiju kvalitetu ocjenjuju nezavisni inspektori vodiča.

Chef godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2024 je Marko Đurašević iz Splita. Podijeljena su tri trofeja Velikog chefa sutrašnjice i to Gabrieli Filca iz restorana Nebo u Rijeci, Hrvoju Kroflinu iz restorana Mano2 u Zagrebu i Roku Nikoliću iz restorana ZOI u Splitu. Trofej Chef tradicijske kuhinje pripao je Vinku Krniću, iz restorana Konoba Vinko iz Konjevrata, dok je Braco Sanjin iz restorana Griblja u Sukošanu osvojio Trofej Chefa moderne tradicijske kuhinje.

image

Veliki chefovi sutrašnjice - Rok Nikolić (ZOI), Gabrijela Filca (Nebo), Hrvoje Kroflin (Mano2) i direktori u Dukatu, Zoran Ković i IVa Kuhtić

Gault&Millau press
image

Vedran Bego i Ingrid Badurina Danielsson s chefovima godine Markom Đuraševićem (2024.) i Marijem Curićem (2023.)

Gault&Millau press

Trofej Mladi talent godine osvojili su Antonela Goreta iz restorana Zinfandel Food & Wine Bar u Splitu, i Marin Pleše, chef restorana Villa Rova u Malinskoj. Najbolja slastičarka je Dragana Kovačević iz restorana Spinnaker u Poreču. Trofej za najbolji servis pripao je restoranu Pelegrini iz Šibenika, a Boogie Lab iz Zagreba osvojio je Trofej za najbolje POP mjesto. Poseban Trofej za zasluge dobio je Josip Friščić, iz hotela Esplanade u Zagrebu.

image

Najbolja slastićarka: Dragana Kovačeviž - Spinnaker

Gault&Millau press

Najbolji restorani koji su zaslužili 4 toke u ovogodišnjem izdanju međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia su: 360 iz Dubrovnika, Nebo iz Rijeke, Monte i Cap Aureo Signature iz Rovinja, Mano2, NAV, Noel, Tač i Zinfandel’s iz Zagreba te Pelegrini iz Šibenika. U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP - popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica), te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.

image

Najbolji restorani prema odabiru vodiča Gault Millau

Gault&Millau press

Na Gault&Millau Croatia svečanosti i ovaj put uručene su stipendije Raise the Bar Akademije kroz čiji je program proteklih pet godina prošlo 87 polaznika, a do sada je 18 mladih kuhara i slastičara osvojilo vrijedne stipendije koje su im omogućile profesionalno usavršavanje na najboljim svjetskim učilištima poput Ecole Ducasse, Le Cordon Bleu i ALMA, kao i praksu u nekima od najprestižnijih restorana. Ovogodišnji dobitnici stipendija su Kate Svaguša iz Makarske, Rea Gabriela Vrsalović s otoka Brača, Antonio Banovac iz Splita i Jela Šaban iz Zagreba.

image

Stipendisti Raise the Bar Akademije s Hrvojem KRoflinom i Filipom Grljevićem

Gault&Millau press

Gault&Millau Croatia 2024 gastronomski vodič globalno je dostupan na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisakmedia i dućanima Tisakplus po cijeni od 20 eura. Tijekom večere promovirana je i raskošna knjiga Croatian cuisine by Zlatko Marinović, legendarnog splitskog chefa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:15