LIMITIRANA PONUDA

Dubravica ponovno surađuje s majstorom Tortorom, sada nude Colombu, košta 27 eura, isprobali smo je

Dubravica ovog Uskrsa nudi Colombu koju su napravili u suradnji s talijanskim slastičarem Andreom Tortorom, evo naših dojmova

Prošle su dvije godine otkada su iz Dubravice prvi puta u svojim poslovnicama predstavili fantastičan panettone Andrea Tortore, potom su prošle godine uz njegovu pomoć napravili svoj, koji nam se zbilja svidio, a ovog Uskrsa suradnju nastavljaju i predstavljaju talijansku uskršnju poslasticu Colombu, i to u limitiranom izdanju.

Nude je u dvije varijante - s kandiranom narančom, medom i bourbon vanilijom te s tri vrste čokolade, mliječnom, tamnom i Giandujom s dodatkom lješnjaka, koja je ujedno posipana pijemontskim lješnjacima.

Colomba u Italiji simbol Uskrsa, simbol mira i vjesnik proljeća. Postoje brojne priče vezane za to kako je nastala, a najstarija od svih potječe još iz 6. stoljeća i povezana s kraljem Alboinom koji je proganjao stanovnike svog grada Pavije te od njih tražio da mu predaju svoje blago. Kada mu je jedna mlada djevojka ponudila slatki kruh u obliku golubice, odlučio je poštedjeti stanovnike Pavije.

image
Ustupljena fotografija

Ovih smo dana isprobali klasičnu Colombu s kandiranim narančama i, baš kao što je to bio slučaj s panettoneom iz Dubravice ovog Božića, ostali više nego ugodno iznenađeni. Colomba je meka, prozračna i lagana, gotovo da se topi u ustima, tijesto je bogato začinjeno, vidljive su točkice vanilije i ona se osjeća u svakom zalogaju, a kandirana naranča tijestu daje lijepu svježinu i blagu kiselinu. Kupujete li je ovog Uskrsa, naš je savjet da je svakako podijelite s obitelji ili prijateljima, u suprotnom, vrlo vjerojatno ćete cijelu pojesti sami. Jer, zbilja se teško zaustaviti na samo jednom komadu.

image
Privatna arhiva

Obje varijante Colombe iz Dubravice teže 750 grama, a cijena im je 27 eura. Važno je dodati i kako su napravljene u vrlo limitiranoj količini te se mogu kupiti samo u odabranim Dubravica poslovnicama - u Gajevoj, u Point centru, na autobusnom kolodvoru, u pothodniku, u Martićevoj ulici, u CCO East, te u Marlesu u Zaprešiću.

image
Ustupljena fotografija

Andrea Tortora inače je veliki talijanski majstor za dizana tijesta. Uz panettone, nadaleko je poznat i njegov Pandoro te Uovo di Tortora uskršnje jaje, baš kao i Colomba, koja je svojevrsna uskršnja inačica panettonea. Proces izrade ne razlikuje se previše i ovdje je također bitna upotreba i priprema prirodnog čvrstog matičnog kvasca (lievito madre). Colomba se, kako objašnjavaju iz Dubravice, radi tako da se napravi pet zamjesa, a potom fermentira preko 40 sati kako bi se dobio mekan i svježi slatki kruh specifičnog okusa.

image
Ustupljena gotografija

Umjesto grožđica, u Colombu se dodaje kandirana naranča, a izvana se posipa bademima i krupnim, perlastim šećerom. Naravno, kao što je to slučaj i s panettoneom, i Colomba danas dolazi u modernijim varijantama pa se na tržištu mogu pronaći i primjerci s pistacijom, čokoladom i najrazličitijim kandiranim voćem.

Razlika između Colombe i panettonea možda je najočitija u obliku, jer Colomba dolazi u formi golubice raširenih krila i nešto je niža. Osim Colombe, Dubravica u uskršnjoj ponudi ima i pincu, makovnjaču i orahnjaču.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:12