Ekskluzivna reportaža

Brendu koji je sinonim za rižu Hrvatska je danas najvažnije tržište: ‘Uvoziti smo započeli zbog jedne none‘

Posjetili smo tvornicu Scotti u Paviji kraj Milana i institut SA.PI.SE Coop Agricola uz čiju je podršku napravljen prvi certificirani hibrid talijansko-azijske crne riže, danas poznatiji pod brendom Venere. Obišli smo nekoliko impozantnih polja riže i razgovarali s dr. Darijem Scottijem, vlasnikom tvornice Scotti i predstavnikom pete generacije obitelji o snovima, željama, autoritetu, društvenim mrežama, obitelji i lojalnosti


"Clara, molim te ispričaj im priču kako je Scotti došao u Hrvatsku!", započeo je razgovor dr. Dario Scotti opušteno zavaljen u veliki udobni naslonjač u svom uredu. Maria Clara Zanotti, najvažnija je žena u kompaniji Riso Scotti za otvaranje inozemnih tržišta još od 80-ih godina. Naime, upravo je velikom Clarinom zaslugom postignuto da Scotti postane apsolutni lider na talijanskom tržištu riže, ali i šire. Darija Scottija i njegove najbliže suradnike posjetili smo u tvornici Riso Scotti u Paviji, nedaleko od Milana.

"To je stvarno emotivna priča! Sve je počelo 1994. godine kad su nas kontaktirali supružnici Gržin, a kasnije se ispostavilo da u pozadini tog važnog poslovnog pothvata stoji zabavna anegdota. Njihova nona naručila je rižu za jelo koje je pripremala, a kako nisu obnovili zalihe u Trstu gdje se kupovalo u to vrijeme, donijeli su joj neki drugi brend riže. Nona je bila strašno nezadovoljna i rekla da jelo neće dobro ispasti jer ne koristi rižu Scotti. Naime, kasnije smo se uvjerili da Scotti uživa golemo povjerenje u Hrvatskoj i ime brenda praktički se poistovjećuje s namirnicom, posebno s Arborio rižom. Riža i Scotti praktički su sinonimi! Pri odabiru partnera uvijek nam je važna iskrenost, a tvrtka Nikas u vlasništvu supružnika Gržin imala je sve vrijednosti koje su nam bile važne, a njegujemo ih i danas - 29 godina od početka suradnje!", prisjetila se Clara, pogledavajući dr. Darija Scottija koji je uz širok osmjeh odobravao njezine riječi.

image

dr. Dario Scotti

Press

Nikas je tako postao glavni distributer i ekskluzivni zastupnik za sve proizvode obitelji Scotti. Nevjerojatan je podatak da je Scottiju upravo Hrvatska najvažnije tržište izvan Italije. Naime, ovogodišnji je plan da će godinu zatvoriti s brojkom od 1600 tona za Hrvatsku. Osim, što je Hrvatska potentno tržište, Scotti je doživljava kao produženu ruku Italije. Zahvaljujući dobrim partnerskim odnosima s Nikasom, upravo je Hrvatska izabrana za testno tržište najnovijih proizvoda, poput tjestenine od crne riže Venere, koju je nemoguće kupiti bilo gdje izvan Italije, osim kod nas u Hrvatskoj i u nekim dijelovima Slovenije.

Kompleks tvornice Scotti je fascinantan. Između poslovnih zgrada i golemog proizvodnog pogona prostire se velika zelena tratina na kojoj je impozantna statua Leonarda da Vinicija i vodena mlinica. Statua te važne povijesne ličnosti je hommage liku i djelu Leonarda da Vincija koji je brojnim izumima pridonio kvalitetnijem gospodarenju vodama.

image
Privatna Arhiva

Kompanija Scotti proizvodi impresivne količine riže i ostalih proizvoda na dnevnoj razini. Na dan se u tvornici proizvede 250 tona bijele riže, 200 tona parene parboiled riže, 150.000 litara biljnih napitaka, 20.000 pakiranja rapido riže za brzu pripremu, 50.000 pakiranja rižinih grickalica i 30.000 pakiranja ready to eat jela od riže. Izvoze u 86 zemalja, surađuju s oko 3000 poljoprivrednika, a proizvodnju konstantno nadograđuju inovacijama u smjeru održivosti. Kad uđete u tvornicu Scotti, održivost poprima potpuno novu dimenziju. U posljednjih nekoliko godina smanjili su emisiju CO2 za 39%. Uključeni su u projekt španjolske tvrtke Ebro Food koji predviđa ulaganje od 150 milijuna eura do 2030. godine u smjeru održivosti. Možda najimpresivniji dio odnosi se na gospodarenje vodama. Voda koja se koristi u tehnološkom procesu parenja riže za dobivanje parboiled zrna te pri proizvodnji biljnih napitaka pročišćava se i vraća u sustav navodnjavanja. Preradom "škarta" nastalog u proizvodnji od riže, dobivaju bioplin koji koriste kao energent za funkcioniranje tvornice. Jedan od najnovijih izuma su feromoni i posebni "antagonistički" organizmi koji na prirodan način štite tvorničke pogone od insekata koji se vole nastaniti u riži, kao i bilo kojoj drugoj žitarici. Prije bi se tvornica zatvorila jednom na godinu i do osam radnih dana, kako bi se očistila i kako bi se uklonila bilo kakva mogućnost kontaminacije riže, a sad se to izvodi na prirodan, ekološki način. Od 90-ih su lideri u Italiji na području inovacija i novih proizvoda od riže.

Posljednji proizvod na koji su najponosniji je crna riža Venere.

Početkom 2023. godine Riso Scotti je proizveo i crnu Venere tjesteninu, čiji je osnovni sastojak brašno od riže Venere. Prvi koraci u stvaranju azijsko-talijanskog hibrida crne riže napravljeni su još 1997. godine. Unatoč angažiranosti najistaknutijeg tima talijanskih i azijskih stručnjaka, bilo je teško dobiti novu sortu crne riže koja bi se mogla uspješno kultivirati u Italiji, istovremeno, u Aziji crna riža nije bila novost. Riža Venere ujedno je jedina talijanska crna riža koju su certificirale relevantne institucije, a dobiva se križanjem dviju sorti riže. Uspjeli su je uzgojiti uz podršku instituta SA.PI.SE koji je smješten tridesetak kilometara od Torina.

image

Polja riže u predjelu između Pavije, Novare i Vercellija

Peste65/Getty Images/istockphoto

S članovima obitelji Scotti posjetili smo njihov institut na lokalitetu Vercelli. Kad skrenete s autoceste na dionici Milano -Torino, okruženi ste nepreglednim poljima riže koje možete promatrati satima a da vas ne ispune dosadom. Trebate vidjeti kako se odnose prema biljkama riže "starima tjedan ili dva"! Da bi nam objasnili životni ciklus te tanašne biljke, nosili su ih na dlanu, poput malih beba, nevjerojatno oprezno. Također, voda kojom su natopljena rižina polja nema ulogu u poboljšavanju rasta same biljke, nego amortizira temperaturni šok. Naime, berba riže odvija se u rujnu, a kad su najveće temperature, biljci se moraju omogućiti uvjeti za što progresivniji rast, inače bi se tako nježna biljka "spalila" od vrućina.

Mnogi na prvu misle da je riječ o obojenoj vrsti riže kad govorimo o crnoj riži, ali to nije točno. Tamnu boju ima zbog tamnog pigmenta antocijana koji se nalazi i u borovnicama i u crnom grožđu. Fascinantno je da samo osam talijanskih obitelji (i njihovi potomci) proizvode ukupnu količinu riže Venere koja je divnog, blago orašastog okusa. Fantastična je zbog brze i jednostavne pripreme, treba je kuhati samo 15 minuta, a obiluje mineralima, magnezijem, fosforom i selenom. Legenda kaže da se crna riža nazivala još i zabranjenom rižom cara zbog cijene koju je postizala, ali i zbog nutritivnog bogatstva te ju je jeo samo najugledniji čovjek u zemlji.

Iako Riso Scotti ima impresivan pogon, različitost proizvoda, mnogo ulaže u ekologiju, a ono što zaslužuje najveće poštovanje međuljudski su odnosi i radna etika.

image
Privatna Arhiva

"Preuzeo sam tvrtku sa samo 28 godina od svog oca, to je bio logičan slijed i nikad nisam pomišljao baviti se nečim drugim. U trenutku preuzimanja, iza sebe sam imao nekoliko godina rada u tvornici uz oca koji mi je prenio radnu etiku i kako se treba odnositi prema ljudima. Zaposlenici su članovi koji ulaze u obitelj", izjavio je dr. Dario Scotti, a zatim ga je Clara prekinula uspomenom kad je Darijev otac ponudio jednom zaposleniku da mu financijski pomogne da kupi kuću, a novac će vratiti kad bude imao. "Istina, tako je bilo! A sad ću vam pročitati jedno pismo koje sam dobio prije dva tjedna. Naime, generalni direktor za prodaju je Claudio Bellani, momak od 28 godina, točno koliko sam i ja imao kad sam preuzeo tvrtku. Njegova nona, koja danas ima 80 godina, počela je raditi u našoj tvornici kao mlada djevojka i poslala mi je rukom pisano pismo koje sam uokvirio, gdje iznosi uspomene i sreću što je njezin unuk danas zaposlen u istoj tvornici. Meni je ovo pismo najljepši dar. Moje su kćeri također zaposlene u tvornici i uče o poslu uz Claru koja je fantastičan vođa. Clara je jedna od rijetkih koja ima hrabrost kakva se sreće rijetko. Napravila je sve što se moglo, jedini zadatak koji imam za nju je da se dobro zabavlja radeći ono u čemu je najbolja", priča nam.

Posljednji proizvod na koji su najponosniji je crna riža Venere.

Dok su drugi išli na skijanje, razmišljali o provodima, Dario je učio o poslu. Na svako pitanje odgovara sa širokim osmijehom i velikom zahvalnosti životu što mu je pružio tim dobrih i predanih ljudi s kojim će postizati uspjehe, a i lakše prebroditi padove.

image

Vlasnik Risa Scotti obožava voziti motore, pa je tako prošlo ljeto na turneji Europom prošao 4 tisuće kilometara

Privatna Arhiva

"Što si želim danas? Ništa, samo da ostanem što dulje vitalan i sposoban da mogu sanjati. Obožavam voziti motore. Prošle godine smo išli na turneju Europom od 4000 kilometara, a uz to volim zasjesti s društvom i obitelji u nekoj jednostavnoj trattoriji. Volim jesti apsolutno sve, ajde, ako baš ne moram, propustit ću neke teške čokoladne kolače, ali sve ostalo volim! Što još mogu poželjeti? Kompanija se može voditi na ovaj ili onaj način, pitali ste me što mislim o kanalima komunikacije, društvenim mrežama, sve je to važno i sve će se to riješiti, uz mene su sposobni ljudi, ali najvažnije je da nitko ne zaboravi da se jedni prema drugima moramo odnositi kao prema članovima obitelji".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 10:53