Na nedavnom kratkom putovanju u Rim posjetili smo, među ostalim, i tamošnju Mercato di Campagna Amica. U pitanju je rimska tržnica na kojoj se nude samo proizvodi uzgojeni u krugu od 100 kilometara na kojoj ćete pronaći baš sve, od svježeg sezonskog voća i povrća, peciva, sireva, suhomesnatih proizvoda, maslinova ulja, meda, ali i uživati u jelima koja prodavači sastavljaju pred vama.
U nedjelju ujutro, kada smo je posjetili, gužva nije bila prevelika, što smo očekivali kada smo čuli da je ovo jedna od najboljih tamošnjih tržnica, ali je atmosfera bila opuštena, domaća i više nego ugodna. Prisustvovali smo tako simpatičnom dovikivanju trgovaca između štandova, svi su bili dobro raspoloženi i spremno, bez imalo zadrške objasnili što sve nude, pa čak i dali preporuku što bismo mogli kupiti.
Cijene su vrlo slične našima pa tako, primjerice, kilogram domaćeg limuna ovdje košta 3 eura, kilogram mrkve 2,50 eura, dok ćete za kilogram Provola sira morati izdvojiti 13 eura po kilogramu, a za komad suhe kobasice 2,80 eura. Nudi se i kruh te slastice pa tako baguette možete kupiti po cijeni od 1,50 eura, a cijelu crostatu srednje veličine za 6 eura. Craft pivo koštat će vas 3,50 eura za 0,33 litre, a na jednom štandu naletjeli smo i na svježu tjesteninu te primijetili da se kilogram raviola punjenih bučom i pecorino sirom prodaje za 27 eura po kilogramu.
Ono što nam se najviše svidjelo je ponuda hrane koju možete grickati usput, dok obilazite štandove, pojesti na jednoj od klupa u dvorištu same tržnice ili ponijeti sa sobom. Ovdje smo kupili stvarno velik, bogat, tostirani sendvič s porchettom za 5 eura, a nude se i grisini, kroasani, pizza, focaccia i druga peciva i grickalice. Cijene se uglavnom kreću od 1 do 2 eura.
Također, u dvorištu tržnice nalazi se nekoliko food truckova na kojima se nude jela od mesa i ribe, domaća jela na žlicu ili sendviči. Kako smo tržnicu posjetili nešto ranije ujutro, ekipa u šarenim kamionima tek se zagrijavala, ali su nam na jednom štandu ljubazno ponudili da kušamo pržene artičoke i pileće okruglice, što nam se prilično svidjelo. Cijene kuhanih, pečenih i prženih jela ovdje kreću se otprilike od 4 do 7 eura po tanjuru.
Ispred food truckova nalaze se stolovi i stolice kako bi posjetitelji u miru mogli pojesti svoj obrok i već prije podneva ovdje su se počeli skupljati ljudi s punim vrećicama voća, povrća, svježe ribe, mesa i sireva, koji su došli predahnuti i napuniti se pozitivnom energijom. Sjedeći i promatrajući atmosferu zaključili smo kako bi takvo što bilo sjajno imati i kod kuće, možda bi tako tržnice postale privlačnije i onima koji ih inače izbjegavaju, napokon zaživjele i postale mjesto sastajanja, uživanja na svježem zraku i, ono najvažnije, u lokalnoj, dobro pripremljenoj, sezonskoj hrani.
Dobro je dodati, uputite li se na ovu rimsku tržnicu smještenu nedaleko rijeke Tiber, svakako provjerite radno vrijeme kako ne biste naišli na zatvorena vrata.