ADRIA & WONG

Albert Adria gostuje u Londonu i po prvi puta će spremati večeru posvećenu dim sumu

 James Gillies I Jutta Klee/
Chef Albert Adria gostovat će u londonskom restoranu A. Wong koji nosi dvije Michelinove zvjezdice gdje će s chefom Andrewom Wongom pripremiti dim sum večeru.

Dim sum su tradicionalni kineski zalogaji ili naziv za ritual posvećen blagovanju tih malih zalogaja najčešće uz čaj. Kombinacija je mnoštvo i zalogaji mogu biti od malih slanih knedli do raznih peciva, dumplinga pa sve do malih kolača. Dim sum u prijevodu znači dotaknuti srce, a legenda kaže da su ga izmislili kraljevski kuhari kako bi dotakli srce nedodirljivih kineskih careva. Dim sum je duboko ukorijenjen u kinesku kulturu, a zalogaji mogu biti i pareni, posluženi na malim tanjurima, zdjelicama što je prigodno za dijeljenje i isprobavanje. Kod dim suma je najbitnija raznovrsnost i zato maštovitost igra ključnu logu.

image

James Gillies

James Gillies/
image

James Gillies

James Gillies/

Ako biste trebali složiti top listu od 10 najmaštovitijih kulinarskih umova moderne gastronomije Albert bi se plasirao dosta visoko. Nakon što je prestao studirati 1985. godine pridružio se bratu Ferranu u tada suludom naumu otvoriti El Bulli i ponuditi svijetu što još nitko do tada nije vidio ni kušao. Albert Adria nije samo radio slastice u El Bulliju, kasnije je otvorio niz restorana kao što je Enigma koja je i danas jedna od najpopularnijih restorana u Barceloni.

Andrew Wong, vlasnik i glavni chef restorana A.Wong je Britanac kineskog podrijetla. Kuharsku naobrazbu je stekao u Londonu, a kasnije je studirao na kulinarskom institutu Sichuan u Kini. Kad god je mogao putovao je Kinom učeći razne tehnike i upijajući umijeće kuhanja u Kini. Wong u redovnoj ponudi restorana ima dim sum lunch, preporučuje 8-10 zalogaja za kompletno iskustvo.Minimalna cijena ručka je 100 funti po osobi.

image

Jutta Klee

Jutta Klee/
image

James Gillies

James Gillies/

Večere su zakazane za 7. i 8. srpanj, a koštaju 300 funti po osobi, a spajaju Albertovo iskustvo u slastičarstvu i Wongovu zaluđenost kineskom tradicijom, kulturom i tehnikama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 19:34