Bez greške

7 važnih lekcija: Poznati splitski pizzaiolo otkrio kako kod kuće napraviti savršenu pizzu

Prema njegovim riječima, svi uvijek padnemo na istim greškama, pa otkriva kako izbjeći da nam se to ponovi!

Svi mi s vremena na vrijeme pečemo ili smo probali kod kuće ispeći pizzu u nadi da će uspjeti kao ona "prava" iz pizzerije. Međutim, većina je ostala razočarana rezultatom. Ili je tijesto previše nalik kruhu, ili je presuha ili, pak, pretjerano mokra u sredini gdje smo stavili nadjev. Teško je, naravno, očekivati da ćemo bez krušne peći postići onaj "wow efekt", no da se možemo približiti onome što volimo smatrati dobrom pizzom - itekako je moguće uz ispravljanje nekoliko najčešćih pogrešaka i praćenje trikova i savjeta profesionalaca u tom zanatu.

S tom namjerom je poznati splitski pizzaiolo Ratko Tomić Rajo za čitatelje Slobodne Dalmacije otkrio gdje najčešće griješimo i kako to možemo ispraviti. Tomić se inače bavi izradom pizze već dugi niz godina, a njegova strast prema toj omiljenoj poslastici i njezinoj izradi učinila ga je popularnim među internet populacijom zahvaljujući YouTube video tutorijalima na kanalu Only Food and Horses. Ako ih do sada niste pogledali, ispravite to, jer nema teorije da vam ih vjerodostojno prepričamo.

image
Pexels

Uglavnom, pizzaiolo Raja odmah na početku upućuje kako mnogi od nas već u prvom koraku radimo kardinalnu pogrešku. Ovo su njegovi savjeti:

  1. ne koristite namirnice koje imaju oznaku "za pizzu" - to su niskokvalitetni ili namjenski proizvodi puni aditiva
  2. ne kupujte jaka i skupa brašna - dovoljno je koristiti glatko brašno tipa 550
  3. u tijesto možete dodati šećer i ulje kako biste dobili poželjniju boju
  4. vrsti pećnice je važno prilagoditi količinu vode u tijestu
  5. za "bakinu" pizzu bez rubova, nema potrebe za dodavanjem ulja i šećera
  6. uvijek birajte svježi ispred suhog kvasca - u tom slučaju i recept za tijesto treba prilagoditi
  7. najniža preporučena temperatura pečenja pizze je 250 stupnjeva Celzijusa - to je izuzetno važno za uspješno ispečenu pizzu što više nalik onoj iz pizzerije

Želite li znati više, ovo je tekst za vas: SVAKI KUĆNI PIZZA MAJSTOR MORA ZNATI RAZLIKU IZMEĐU OVIH 5 POPULARNIH STILOVA

"U nekim pećnicama može biti potrebno okretanje pizze ili pečenje na dnu pećnice kako bi se ravnomjerno ispekla. Ako je pizza suha, možete staviti posudu s vodom u pećnicu kako bi se stvorila para. Također možete isprobati pečenje pizze tik ispod grijača, a zatim ju premjestiti na dno pećnice", savjetuje pizzaiolo Raja te za kraj poručuje: "Nemojte se previše brinuti o tome je li vaša pizza savršena ili ne. Radite ju s ljubavlju i uživajte u procesu. Budite uporni i ustrajni jer početak može biti težak zbog obilja informacija i načina izrade. Postoje izvrsne grupe na društvenim mrežama s predivnim ljudima spremnim pomoći, a također na YouTubeu možete pronaći savjete za izradu pizze od početnika do svjetskih prvaka. I naravno, zabavite se jer učenje uz zabavu ide lakše", zaključuje Ratko Tomić Raja.

image

Ratko Tomić

Tom Dubravec/Cropix

Rajin recept za tijesto za pizzu

  • 1 kg glatko brašno
  • 1/2 litre vode
  • 25 g svježeg kvasca (1 mala kocka)
  • 50 g soli
  • maslinovo ulje (za dizanje tijesta)
  • nadjev po želji

Priprema

U vodu dodati sol, promiješati. Zatim dodati razmrvljeni kvasac, a potom malo po malo i brašno dok ne dobijemo lijepu strukturu tijesta (ne reba nužno potrošiti sve brašno).

Stijenke dublje posude premazati maslinovim uljem i u nju staviti tijesto da odstoji. Poklopiti ili zatvoriti posudu prozirno folijom.

Premijesiti tijesto. Pustiti opet da se digne.

Kad se tijesto diglo, podijeliti ga na "lopte" jednake veličine.

Razvući tijesto, staviti nadjev i peći

Kako umijesiti tijesto po ovom receptu, možete pogledati u nastavku gdje Rajo korak po korak objašnjava recept za tijesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:46