Kuhaj bolje

Tako jednostavno, a mnogima komplicirano: Ovo je tajna savršene bečke šnicle

Bečanka koja ima pekarnicu u San Diegu, a hvali se svojim austrijskim korijenima, objasnila je što podrazumijeva originalni Wiener Schnitzel

Premda mnogi na tjednoj bazi peku pohance, to ne znači i da ih znaju ispeći. Uostalom pohanci, složit ćete se, osim načina pripreme, nemaju baš puno veze s pravom bečkom šniclom, jer pileći file, bataci ili zabatci, pureće šnicle, svinjski vrat ili kotleti nisu meso koje ide u ovaj specijalitet. No, nije to jedino na što trebamo paziti.

Bečanka koja ima pekarnicu u San Diegu, a hvali se svojim austrijskim korijenima, pokazala je na Instagramu koja pravila valja slijediti da bismo ispekli "pravu" bečku šniclu.

U videu koji je podijelila sa svojih više od 74 tisuće pratitelja, Astrid Lamarche koja se krije iza profila @austrian_cravings, ističe što sve čini pravi Wiener Schnitzel!

Prava bečka šnicla prilično je jednostavna za pripremu, ali ju treba znati napraviti. "Potrebno vam je meso (koristi se teletina), sol, papar, brašno, jaja, krušne mrvice, masnoća i tava", napisala je u objavi te istaknula i 5 pravila.

image

Za pravu bečku šniclu koristi se teletina

Gmvozd/Getty Images

Prvo, vidljivo je iz videa, neophodna je dobra tava s debelim dnom (cast iron) kako bi se toplina kod pečenja . ravnomjerno rasporedila.

Drugo, kako biste postigli da vam se pečeni panirung odvoji od mesa, ali da bude neodoljivo hrskav, a meso pečeno i sočno, šniclu treba istući s obje strane, a potom je umočiti u malo vode i ocijediti i zatim meso uvaljati u brašno, jaja i krušne mrvice. Voda će ispariti pri pohanju, a istovremeno će proizvesti željenu odvojenu i valovitu koricu po kojoj je prava bečka šnicla prepoznatljiva.

image
Gmvozd/Getty Images

Treće, nikad, ali nikad nemojte utiskivati brašno i krušne mrvice na meso. Dapače, šnicle panirajte u dovoljno velikim posudama da se i brašno i jaja i mrvice ravnomjerno rasporede, a zatim višak otresite.

image

Višak panirunga obavezno otresite prije pečenja

Gmvozd/Getty Images/istockphoto

Četvrto, kod pohanja nikad ne koristite maksimalnu temperaturu ili najjači plin na plameniku. Optimalno je namjestiti temperaturu na oko 80 posto snage vašeg štednjaka. Korica će biti zlatna, a ni tava neće patiti pod utjecajem previsoke temperature.

image

Pecite u dovoljno masnoće da prekrije šniclu, ona ne smije dodirivati dno tave

Gmvozd/Getty Images/istockphoto

Peto, ali ne manje važno - ne štedite na masnoći u kojoj ćete peći šnicle. Treba je biti toliko da šnicla može plivati, jer ne smije dodirivati dno. Svako malo lagano protresite tavu naprijed-natrag tako da masnoća neprestano prelazi preko šnicla. Naravno, možete koristiti i žlicu za polijevanje šnicli vrućom masnoćom.

Autentična bečka šnicla, dodala je na kraju, pravi se od teletine. No, ističući cijenu ovog mesa, napisala je i kako je, iako nije izvorni izbor, svinjetina dobra alternativa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 07:42