Postani grill-majstor

Pogledajte ekskluzivan video specijal ‘Steak Academy by Ivan Đukić‘ samo na Dobroj hrani

Mladom zagrebačkom studentu ekonomije tek su 24 godine, a već je u svjetskom vrhu majstora za pripremu odnosno pečenje najboljih komada junećeg i goveđeg mesa! Njegove tečaje pohađaju ljudi iz cijelog svijeta, od Amerike do Bangkoka, a najbolje trikove otkriva samo za naše čitatelje.


Jedna od mladih zvijezda aktualnog broja Dobre hrane, protagonista glavne teme, priče o steakovima, bio nam je pravo otkriće. Nedavno smo se opet susreli s njim, posjetili smo Ivana Đukića u njegovu domu u Poreču gdje živi s roditeljima, sestrom Katarinom i dva brata, Dominikom i mlađim, petnaestogodišnjim Noom, kad zbog studentskih obaveza ne borave u Zagrebu. Usput, Ivan, Katarina i Dominik rođendan slave isti dan, oni su naime rođeni kao trojke.

Naš povod opet je bila njegova uska specijalnost. Ne znamo, naime, nikoga drugog tko toliko suvereno i uvjerljivo vlada pripremom odnosno pečenjem najboljih komada junećeg i goveđeg mesa. I upravo smo zato baš s njim odlučili snimiti nekoliko videa u kojima demonstrira različite metode pečenja steakova, odnosno podrobno objašnjava kako da vaš odabrani komad mesa ispadne najmekši i najukusniji, a vi najveći grill-majstor u društvu.

image
Berislava Picek/Cropix

Ovaj zagrebački student ekonomije svoj je prvi steak ispekao kad mu je bilo 14 godina. I otada nije prestao. Uvijek ih je smatrao najkvalitetnijom hranom, ali bi se često razočarao kad bi mu poslužili tvrdo, žilavo ili prepečeno meso. Zato je odlučio sam se okušati u pečenju. Proučavao je razne metode pečenja raznih komada mesa jer, kako sam kaže, nije isto ispeći tanak ili debeo steak, s kosti ili bez kosti, odležan ili svjež, na roštilju ili na tavi. I pekao je, roštiljao na sve moguće načine, pomalo se usavršavajući. Skupa s bratom Dominikom osnovao je "Steak academy", prvi, u svijetu jedinstveni online tečaj koji se praktično i teorijski bavi znanjem o steakovima. Cilj mu je živjeti "steak lifestyle", te i svoje klijente naučiti da cijene dobar komad mesa i shvate zašto on ne može biti jeftin. Nedavno se vratio iz Argentine gdje je proveo šest mjeseci proučavajući meso, da bi zaključio kako Argentinci imaju izvrsne steakove, ali su pomalo nemarni i neuredni u pečenju.

image
Berislava Picek/Cropix

"Želim ljude naučiti da žive steak lifestyle, da u mesnici odaberu najbolji komad mesa, da znaju što kupuju i zašto plaćaju tu cijenu, i onda da svojim prijateljima ili obitelji ispeku savršen steak. Mislim da su moje metode, onako kako sam ih dizajnirao, stvarno najbolje. Cilj mi je biti najbolji na svijetu."

U FB grupi koju je osnovao, Steak tips and tricks, okupilo se dosad već više od 160 tisuća članova, a taj se rast dogodio organski, bez ikakva oglašavanja. Prikupili su 17.000 mailova i nedavno imali mali launch, gdje je Ivan sa svojim prvim studentima dovršio tečaj i napravio finalnu verziju, koju će pustiti globalno. Zanimljivo je da su kupci njegovih tečaja iz Amerike, Europe, Bangkoka… svi oni žele naučiti kako ispeći savršen steak, onakav kakav silazi s Ivanova roštilja ili tave. A Ivan misli da je napravio najbolje metode da svatko može naučiti ispeći savršen steak.

image
Berislava Picek/Cropix

A koji je njegov najdraži komad mesa? Nakon kratkog razmišljanja, odgovara: "Ribeye. On se sastoji od dva mišića, tzv. ribeye cap, spinalis dorsi, onaj gornji mišić, sloj koji kruži oko eye of the ribeye, longissimus dorsi. E, taj mi je najdraži, ima najbolji okus, najčešće je najmasniji, najmarmoriraniji, i jako je mekan. Mnogi kažu da je, nakon bifteka, drugi najmekši mišić flat iron, ali ja mislim da je to spinalis."

image

Argentina ribeye

Berislava Picek/Cropix

A koja je njegova najdraža metoda pečenja, sam će vam reći i detaljno je prikazati u jednom od videa koje od sutra počinjemo emitirati na portalu Dobre hrane.

Inače, novi broj magazina Dobra hrana posvetili smo mesu te u njemu možete naučiti sve o steakovima! Obradili smo ih sve uz pomoć najvećih stručnjaka za pripremu i pečenje vrhunskog mesa junetine i govedine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:40