Ne propustite sezonu

Obilježila nam je djetinjstvo, baš zato ovu namirnicu koristimo od juha i variva do slasnih priloga i ukusnih popečaka

Bilo da je spravljen u kombinaciji s mrkvom, pancetom, rižom, teletinom, artičokama ili pak rakovima, grašak je namirnica koja je, neovisno o mjestu gdje smo odrasli, svakome ostala u dobrom sjećanju

Siguran znak dolaska proljeća, kad to već nije vrijeme, je svježi grašak na tržnicama i u trgovinama. Ovo slatko zeleno zrnje bere se kratko - od travnja do srpnja. No, ipak prednost ove namirnice jest što se može skladištiti u zamrzivaču kako bi nam bila dostupna tijekom cijele godine. Osim što ćemo tako uživati u njegovim okusima i vitaminima, dobro je to i za naš kućni budžet, jer uz malo napora oko čišćenja mahunarki graška možemo i uštedjeti. Ono što je važno kako bismo što duže sačuvali svježinu i blagodati graška jest njegovo pravilno skladištenje nakon vađenja iz mahuna.

image
Pexels

Dakle, kad ga kupite, svježi grašak planirajte skuhati vrlo brzo, jer dok grašak stoji u hladnjaku, njegovi se prirodni šećeri pretvaraju u škrob, čineći ga manje ukusnim. Brzo kuhanje na pari je sve što je potrebno za potpuno kuhanje ovih malih zelenih plodova. Vidjet ćete kako mu vanjska strana postaje živopisno, jarko zelena, što je znak da je gotov i da je vrijeme da ga prestanete kuhati. Da biste pohranili kuhani grašak, stavite ga u plitku posudu kako bi se brže ohladio, a tek ga zatim (hladnog) zatvorite i stavite u hladnjak. Kuhani grašak izdržat će tako pripremljen do tjedan dana.

image
Unsplash

Ako u uzbuđenju traženja svježeg graška kupite više nego što možete iskoristiti u nekoliko dana, najbolje je ostatak zamrznuti. Grašak lagano pofurite u kipućoj vodi, pa osušite tapkanjem i položite ravno na lim za pečenje ili drugu ravnu površinu i u zamrzivač dok se potpuno ne zamrzne. Zatim ga možete pohraniti u vrećicu s patentnim zatvaračem sve do trenutka dok se ne odlučite napraviti grašak varivo s noklicama, ajngemahtec ili prilog uz meso ili ribu. Samo vodite računa da ga je ipak najbolje upotrijebiti u roku od osam mjeseci. Nemojte zaboraviti da je to već kuhani grašak, pa ga prije konzumacije samo lagano zagrijte kako biste izbjegli pretjerano kašastu teksturu.

image
Robynmac/Getty Images/istockphoto

Grašak možete lako ubaciti u svježe salate ili ga dodati proljetnoj tjestenini i rižotu. Naravno, samo brzo zagrijavanje u rastopljenom maslacu bit će dovoljno prije nego što ga servirate. A tu su i klasici koje volimo s mladim graškom, bez kojih kod nas ne može proći niti jedna sezona, pa ih slobodno isprobajte. Vjerojatno ćete im se rado vraćati.

image
Marko Jan/Getty Images

VARIVO OD GRAŠKA I PILETINE

image
Oksanakiian/Getty Images/istockphoto

POPEČCI OD GRAŠKA I KRUMPIRA

image
Pexels

JUHA OD GRAŠKA

image
Noirchocolate/Getty Images/istockphoto

NAMAZ OD GRAŠKA I SLANUTKA

image
Mario Kučera/

KREMASTI RIZI-BIZI

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:12