Mnogi ne znaju

Možda vam se baš zbog ovog vino stalno kvari, čak i ako ste ga masno platili

 Unsplash
Vinski stručnjak objašnjava gdje u stanu ili kući čuvati vino kako bi zadržalo sva svoja svojstva do trenutka kad ga poželite otvoriti

Zvuče li vam poznato drvene police za vino ili moderni aluminijski stalak s bocama na kuhinjskom pultu, otoku ili zidu? E pa to baš i nije dobra ideja. Naime, u redu je držati vino u kuhinji ako ćete bocu isprazniti isti dan kad ste je položili u kuhinju i otvorili. Ako niste, zaboravite na to da je tamo čuvate za neku posebnu prigodu. Temperatura u kuhinji je uvijek veća nego u ostatku stana ili kuće, jer često palimo kuhalo, pećnicu ili perilicu posuđa, kuhamo na štednjaku i naravno, u njoj boravimo. I nismo jedini. Čine to sve osobe u vašem i našem kućanstvu. A u kuhinji je, ne zaboravite, prisutno i svjetlo, da ne spominjemo rasvjetu koja je u današnje vrijeme nerijetko i halogena.

Dakle, ekstremne temperature, svjetlo, vibracije i nedostatak vlage su četvorka koju možemo nazvati najvećim neprijateljima vina, odnosno njegovog čuvanja.

image

Buteljku držite u kuhinji samo ako je taj dan mislite i isprazniti

Pexels

Kako je svojevremeno lijepo slikovito objasnio Bob Buckhaven, suradnik britanskog Metroa o vinima, vinske boce su poput vampira - uspijevaju u mračnim, hladnim i tihim uvjetima. One su također i dive te traže savršene uvjete za nastup.

Jako dobro, reći ćete, no što ako ne posjedujete vinski podrum ili podrum uopće, nemate vinski zid, a bome ni specijalan hladnjak za vina - kako onda optimalno čuvati vina u kontroliranim uvjetima?

Postoji, ističe Buckhaven, nekoliko rješenja prije nego se bacite u trošak. Prije nego ih otkrijemo zapamtite zlatno pravilo - čep treba biti u kontaktu s vinom kako se ne bi osušio, a ako je na boci vina čep na odvrtanje, spremite ga kako god želite, ali čim dalje od kuhinje.

image

Nema svatko podrum, no postoje i drugi načini kako očuvati kvalitetu vina

Pexels

Gdje i kako čuvati vino

U podrumu: Ako imate bilo kakav podzemni prostor, to je dobro mjesto za skladištenje vina jer je najbliže uvjetima koje pruža vinski podrum, pod uvjetom da u njemu nije kotlovnica koja zagrijava prostor. Napravite ili nabavite stalaže i polegnite vino, a prostoriju dodatno zamračite ako u nju prodire svjetlo.

U slobodnoj sobi: Ako u stanu ili kući imate sobu koju ne koristite, iskoristite je za čuvanje vina, ali prije toga prilagodite uvjete - grijanje isključite i sobu zamračite, a ulazite samo kad morate. Pritom, evo još jedna dobra informacija, optimalna temperatura za čuvanje vina je 13°C pa i to možete tu i tamo prekontrolirati sobnim termometrom.

Ispod stepenica: Pristojna je to opcija koja se ne koristi pretjerano, a može vam itekako dobro poslužiti za ovu namjenu, pogotovo ako ste je zatvorili ugradbenim ormarom i nije blizu izvora topline. Ako vam je na tom mjestu do sad stajao usisavač ili daska za peglanje, vrijeme je da im nađete novo mjesto u stanu, vaše vino i nepce bit će vam zahvalni.

U hladnjaku: Može, ali to je svakako samo privremeno rješenje! Uz stalnu temperaturu od 3 do 5°C, hladnjaci su prehladni za vino, pa čak i ono pjenušavo. Osim toga, imaju nisku razinu vlažnosti što znači da će se čepovi skupiti i potencijalno propustiti kisik te utjecati na kvalitetu tekućine u boci. Također, hladnjaci imaju jake žarulje što dovodi do loših okusa i aroma.

image

Vinu nije mjesto u kuhinji, pogotovo ne blizu izvora topline i svjetlosti

Pexels

Gdje nikako ne čuvati vino

Zaboravite na garažu i potkrovlje! To su mjesta gdje se vino lako može zalediti zimi i zakipjeti za vrućih ljetnih dana. Također, nikad, ali baš nikad nemojte vino držati na prozoru ili pored staklenih vrata, jer je izvor svjetlosti uz staklene površine za vino jednostavno prevelik te UV zrake prodiru u njega i mijenjaju mu arome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 15:06