Video serijal

Kako pripremiti savršen steak (epizoda 4): Biftek ispečen na tavi brown butter metodom jedan je najboljih koje ćete ikad jesti

Idealno pečen biftek na prerezu pokazuje sve teksture mesa - od well done do rare

"Pozdrav, ja sam Ivan iz Steak Academyja i danas ću vam pokazati najbolju metodu za pripremu bifteka." Nakon tri videa koji prezentiraju različite metode pripreme vrhunskih steakova, vjerojatno je svima koji su ih pogledali jasno da rečenica koju izgovara Ivan Đukić ima itekakvu težinu i vjerodostojnost. Dok smo, naime, snimali editorial za aktualni broj magazina Dobra hrana, pitali smo ga što misli o bifteku, koji tom prilikom nije pripremao, i koliko ima istine u tezi da je to možda, danas kad poznajemo mnogo različitih premium cutova, najmanje zanimljiv komad mesa, barem za ljubitelje steakova.

image
Berislava Picek/Cropix

"Ne bih se baš složio", odgovorio je, "pogotovo ako ga pripremate brown butter metodom. Ako sve napravite kako treba, bit će to jedan od najboljih steakova koji ste ikad probali", rekao je tada i sad odlučio to i dokazati.
image
Berislava Picek/Cropix

Ova je metoda idealna za pripremu u kuhinji, jer se biftek peče u tavi, ovaj put onoj od nehrđajućeg čelika, a ovakva priprema na maslacu ne stvara previše dima. Nakon više delikatnih koraka, za koje ipak treba iskustva - jer maslac mora posmeđiti, ali ne i zagorjeti, a onda njime uvježbanim pokretima i prelijevati površinu mesa kako bi ga pretvorili u "butter oven" - rezultat je fantastičan.


image
Berislava Picek/Cropix

Savršeno pečen biftek koji na prerezu pokazuje sve teksture mesa - od well done do rare. Mladi gospodin Ivan Đukić i ovom je prigodom pokazao da je respektabilan autoritet, koji ne samo da duboko razumije tehnike pripreme vrhunskih komada mesa, nego je neke od njih, prema vlastitom iskustvu, i unaprijedio. Stoga i ne čudi da njegove video tutorijale prate zaljubljenici u steakove iz više od 200 zemalja svijeta.
image
Berislava Picek/Cropix

Podsjetimo, u prvom nastavku našeg video specijala Ivan nam je pokazao kako ispeći steak metodom "Start hot, finish slow", njemu najdražom. Za to je koristio svoj omiljeni komad mesa - dry aged ribeye. U drugom nastavku predstavio nam je reverse sear metodu - biftek odležan 42 dana prvo je zagrijao u kamadu, a potom ga završio na otvorenom roštilju. Treća epizoda ovog video specijala snimljena je u kuhinji, prebacili smo se s roštilja na tavu. Ivan je na odležanom New York strip steaku demonstrirao pan sear metodu, te nam pokazao kako ga ispeći meso da izvana ima savršenu koricu, a iznutra bude u cijelosti pečen medium rare.
image
Berislava Picek/Cropix

image
Berislava Picek/Cropix

Sve nastavke serijala "Steak Academy by Ivan Đukić" možete pratiti ovdje.
Ivana Đukića predstavili smo već u magazinu Dobra hrana: tek su mu 24 godine, završava Ekonomski fakultet u Zagrebu, a već je u svjetskom vrhu majstora za pripremu odnosno pečenje najboljih komada junećeg i goveđeg mesa. Njegove online tečajeve pohađaju ljudi iz cijelog svijeta, od Amerike do Bangkoka.
image

Dobra hrana LJETO 2023

Fotografija Berislava Picek/Cropix, dizajn Vesna Veselić

Više o vrstama mesa i metodama pečenja, kao i sjajne recepte i trikove možete doznati i u novom broju magazina Dobra hrana koji smo posvetili steakovima. Obradili smo ih sve uz pomoć najvećih stručnjaka za pripremu i pečenje vrhunskog mesa junetine i govedine, pa ako niste, još stignete nabaviti svoj primjerak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:40