Video upute stručnjaka

Kako pripremiti savršen steak (epizoda 1): Ovako ribeye uvijek ispadne božanstven!

Iako su odležani komadi mesa najbolje što možemo "baciti na roštilj", nerijetko se dogodi da ih ispečemo loše i presušimo. Kako se to ne bi ponovilo, Ivan Đukić samo za Dobru hranu objašnjava kako savršeno ispeći dry aged ribeye steak - baš svaki put


U prvoj epizodi ekskluzivnog video specijala za Dobru hranu Ivan Đukić iz Steak Academyja predstavlja nam svoju najdražu metodu pečenja steaka. Za to je odabrao i svoj najdraži komad, ribeye, u ovom slučaju suho odležan 42 dana.

image

Ivan Đukic vrhunski je majstor u pripemi vrhunskim komada mesa od junetine i govedine. S bratom Dominikom pokrenuo je "Steak academy", prvi, u svijetu jedinstveni online tečaj koji se praktično i teorijski bavi znanjem o steakovima

Berislava Picek/Cropix

Uvriježeni naziv ove metode je, naravno na engleskom, "Start hot, finish slow" i za nju je potrebno posebno pripremiti roštilj odnosno žar, jer se meso prvo peče na jakoj vatri kako bi se dobila savršena korica, a potom se završava na laganijoj kako bi se ujednačeno ispekao iznutra (medium rare).

image

Svaki steak je prije pečenja potrebno dobro posušiti

Berislava Picek/Cropix
image

Prvi korak kod pripreme za pečenje steaka je pripremiti roštilj

Berislava Picek/Cropix

Ali nije sve baš tako jednostavno - mnogo je tu, od pripreme mesa do završetka pečenja, detalja i finesa koje će vam otkriti i objasniti mladi, ali vrlo iskusni stručnjak za steakove Ivan Đukić. Sigurni smo da ćete, kad pogledate ovaj poučni video, i sami poželjeti ispeći savršeni steak. I, naravno, nestrpljivo iščekivati novu epizodu i novu metodu. Sve ih možete pratiti ovdje i spremiti da vam budu nadohvat ruke uvijek kad pečete ovako dobre komade mesa.

image

Nakon pečenja, a prije rezanja, steak obavezno treba pustiti do odleži

Berislava Picek/Cropix
image

Steak režemo najranije nakon 10 minuta od pečenja

Berislava Picek/Cropix
image

Za ovu metodu, Ivan je koristio odležani, odnosno dry aged ribeye steak

Berislava Picek/Cropix

Za one koji možda ne znaju, Ivanu su tek 24 godine, a već je u svjetskom vrhu majstora za pripremu odnosno pečenje najboljih komada junećeg i goveđeg mesa. Njegove tečaje pohađaju ljudi iz cijelog svijeta, od Amerike do Bangkoka, a najbolje trikove otkriva samo za naše čitatelje.

Više o vrstama steakova i metodama pečenja, kao i sjajne recepte i trikove možete doznati i u novom broju broj magazina Dobra hrana koji smo posvetili mesu. Obradili smo ih sve uz pomoć najvećih stručnjaka za pripremu i pečenje vrhunskog mesa junetine i govedine, pa ako niste, još uvijek stignete nabaviti svoj primjerak.

image

Dobra hrana LJETO 2023.

Naslovnica Berislava Picek/Cropix; dizajn Vesna Veselić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:40