KUHAJ BOLJE

Kako kupovati, sjeckati i koristiti češnjak, ovih 5 stvari možda niste znali, a jako su korisne

 Sebastianosecondi/Getty Images/istockphoto
Kako odabrati pravu glavicu češnjaka, što kada proklija, kako ga očistiti, a kako sjeckati?

Jedan od onih dodataka bez kojeg mnoga jela ne bi bila to što jesu svakako je češnjak. Koristimo ga kod pripreme baze za gulaše i jake mesne umake, dodajemo ga sirovog u dipove s kiselim vrhnjem ili grčkim jogurtom i od cijele glavice radimo namaze za koje nas zatim svi traže recepte. No, jeste li znali da češnjak možete koristiti i neočišćen, da veliku razliku čini i to kako ga sjeckate i da postoji pravilan način za korištenje češnjaka u prahu? U nastavku donosimo nekoliko korisnih savjeta koji vam možda do sada nisu pali na pamet, a mogu biti itekako korisni.

image
Wirestock/Getty Images/istockphoto

Kako ga najlakše očistiti i je li to zbilja uvijek potrebno?

Kako biste najjednostavnije očistili češnjak, trebat će vam samo veći kuhinjski nož i malo snage. Režnjeve stavite na dasku za rezanje, na njih pritisnite nož i lupite šakom kako biste ih blago prignječili. Ljuska će se otpustiti, a zatim vrlo lako možete izvaditi režanj i koristiti ga po potrebi. Ovaj način bit će dobra opcija kada režnjeve koristite usitnjene za različite baze za juhu, gulaš ili umak.

Radite li, pak, pečenje ili pripremate ribu u pećnici, koristiti možete i neočišćeni češnjak. Odvojite režnjeve i ubacite ih u posudu za pečenje s ostatkom sastojaka, začinite soli, paprom i drugim začinima, dodajte ulje i ubacite u pećnicu. Kada je jelo gotovo, češnjak jednostavno prstima istisnite iz ljuske i pomiješajte s ostatkom povrća. Na taj ste način uštedjeli vrijeme koje biste potrošili na čišćenje, a i spriječili komadiće češnjaka da zagore dok se ostatak povrća još peče.

NAMAZ OD PEČENOG ČEŠNJAKA I KOZJEG SIRA

image
Berislava Picek/Cropix/

Bitno je i kako sjeckate češnjak

Zbog alicina, spoja koji češnjaku daje specifičan okus i miris i koji se prilikom obrade oslobađa, jačina arome ovisi i o načinu na koji ga sjeckate. Za blaži okus, cijele režnjeve kratko ubacite u maslinovo ulje ili ih konfitirajte (sporo kuhajte u masnoći) pa tek tada koristite, a za oštriji okus, sjeckanjem i pritiskanjem noža pretvorite ih u pastu. Za umjereni okus, češnjak sjeckajte na tanke listiće i zatim koristite po želji.

KAKO NAPRAVITI CONFIT OD ČEŠNJAKA

Za confit od češnjaka:

3 glavice češnjaka

200 ml maslinova ulja

grančica ružmarina

Priprema:

U lončić stavite očišćene režnjeve češnjaka, grančicu i maslinovo ulje. U slučaju da nemate svježeg ružmarina preskočite radije dodavanje suhe varijante začina kako ne bi zagorio na dnu lončića. Pustite da se na srednje jakoj vatri maslinovo ulje zagrije i kada počne lagano krčkati, smanjite na najmanju moguću jačinu vatre kako bi se češnjak lagano poširao. Termički ga obrađujte uz povremeno miješanje oko 45 minuta, odnosno sve dok ne omekša, ali prije negoli se počne raspadati. Kada je mekan, prebacite ga rupičastom žlicom u čistu staklenku te prelijte uljem i pustite da se ohladi. Zatvorite staklenku i držite confit u hladnjaku do mjesec dana tako da češnjak bude prekriven uljem, a koristite ga za premazivanje sendviča i brusketa te izvor masnoće i arome kod pripreme tjestenina i sličnih jela.

Savjet!

Kako vas ruke ne bi pekle od čišćenja velike količine češnjaka, ne zaboravite navući rukavice.

image
Photosimysia/Getty Images/istockphoto

Kako koristiti češnjak u prahu?

Volite li više češnjak u prahu ili granulama, dobro je upamtiti kako ćete iz njega izvući još više ako ga prije ubacivanja u jelo pomiješate s vodom. Primjerice, žličicu češnjaka u prahu pomiješajte sa žličicom vode i zatim umiješajte u jelo koje kuhate. Na taj ćete način iz začina izvući još više okusa.

image
Michelle Lee Photography/Getty Images/istockphoto

Što kada češnjak proklija?

Iako proklijalo povrće često smatramo upropaštenim, stručnjaci kažu kako se češnjak koji je proklijao i dalje može sasvim normalno koristiti. Iako će okusom biti nešto slabijeg intenziteta, njegova aroma i dalje će se osjetiti i sasvim je siguran za kuhanje.

image
Thepalmer/Getty Images

Kako uopće znati da kupujete dobar češnjak?

Osim što će bolji izbor uvijek biti domaći češnjak, pri kupnji pažnju vrijedi obratiti na nekoliko stvari. U slučaju da češnjak ima miris, zaobiđite ga. Naime, kada su glavice češnjaka zatvorene, intenzivni miris koji osjetimo kada režanj prepolovimo ne bi se trebao osjetiti. Ako ga ipak osjetite, postoji mogućnost da je on oštećen pri transportu, a na takve primjerke, logično, ne želite trošiti svoj novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 08:57