Kuhaj bolje

Kako da vam riža svaki puta ispadne savršeno dobra, bez obzira na to koju vrstu koristili

 Fani Kurti/Getty Images/istockphoto
Ova mala škola kuhanja kroz različite vrste omiljene namirnice azijske kuhinje možda vam pomogne da ne odustanete od omiljenih jela

Nema jednostavnijeg priloga od zdjele tople bijele riže. Ljubitelji istočnjačke kuhinje čak kažu da je, osim što je jednostavan, to i nepretenciozan prilog koji budi osjećaj ugode. Međutim, ako niste navikli pripremati jela od riže, lako je osjetiti tjeskobu, jer mnogi su se "okliznuli" dok su je kuhali. Uostalom i u popularnim televizijskim kulinarskih emisijama gledali smo kako su potencijalni kandidati ispadali jer im je riža bila ili prekuhana ili previše al dente. Međutim, iako možda zazirete od te namirnice jer vam nikad do sad nije uspjela kako treba, kuhanje riže zapravo nije tako komplicirano kao što se čini - uz samo nekoliko jednostavnih koraka svaki put ćete dobiti savršen rezultat. Stoga se nemojte uplašiti ove svestrane žitarice jer biste se mogli ugodno iznenaditi koliko brzo možete svladati tehniku njezine pripreme.

image

Svaka riža kuha se drugačije, ali ne dajte da vas to obeshrabri

Pexels

Donosimo vam vodič koji će vam u tome definitivno pomoći bez obzira na koju rižu se odlučili.

OSNOVNI SAVJET: Uvijek prije kuhanja isperite rižu u cjedilu pod tekućom vodom kako biste uklonili višak škroba.

Kako kuhati bijelu rižu

Omjer vode i bijele riže je ½ litre vode na 250 grama riže.

Zakuhajte vodu, posolite je i dodajte rižu. Smanjite vatru i poklopite lonac. Pustite rižu kuhati i provjerite je li gotova oko 17 minuta kasnije.

Kad je riža kuhana, maknite lonac s vatre i ostavite rižu nekoliko minuta da odstoji kako bi upila preostalu tekućinu. Rižu nježno promiješajte vilicom i ostavite dvije minute da se osuši od viška vlage.

DOBRO JE ZNATI: U zrno bijele riže uključeni su gotovo svi vitamini B skupine, što je ključno za dobivanje energije. Uz to, djeluje antioksidativno i smanjuje razinu kolesterola.

image

Bijela riža

Unsplash

Kako kuhati smeđu rižu

Zakuhajte veliki lonac vode koristeći 1 ½ litru vode na 250 grama riže.

Dodajte rižu u kipuću vodu. Smanjite vatru ako je potrebno kako biste spriječili prelijevanje dok istovremeno održavate ravnomjerno vrenje. Kuhajte, bez poklopca, 30 minuta.

Ocijedite vodu od kuhanja i vratite rižu u lonac. Stavite poklopac i ostavite rižu da odstoji, bez kuhanja, 10 minuta. Promiješajte vilicom, dodajte začine i poslužite.

DOBRO JE ZNATI: Ima niži glikemijski indeks od bijele riže pa pomaže u gubljenju tjelesne mase. Osim toga, bogatija je vitaminima B1, B3, B6, manganom, magnezijem, fosforom, željezom i cinkom.

image

Smeđa riža

Unsplash

OD ARBORIO DO SUSHI RIŽE: Najpopularnije vrste riže - objašnjene!

Kako kuhati divlju rižu

Stavite divlju rižu, vodu i sol u lonac na srednje jaku vatru. Dobro promiješajte i poklopite.

Pustite da zavrije, pa kuhajte 40 do 45 minuta na laganoj vatri. Ako koristite prethodno namočenu divlju rižu, kuhat će vam se oko 20 do 30 minuta.

Ocijedite višak vode i poslužite.

DOBRO JE ZNATI: Divlja riža ima visok udio vitamina, minerala, aminokiselina, a sadrži i vitamine skupine B (B1, B2, B5, B6, B9), PP, E i H, kalij, jod, selen, željezo i natrij. Njezino antioksidativno djelovanje gotovo je 30 puta veće od drugih žitarica.

image

Divlja riža

4kodiak/Getty Images/istockphoto

Kako kuhati basmati rižu

Pomiješajte rižu, vodu, maslac i sol u srednje velikom loncu.

Pustite da prokuha.

Smanjite vatru i poklopite lonac.

Kuhajte 15 do 20 minuta dok riža ne upije vodu i ne omekša. Ako je riža još uvijek pretvrda, dodajte još nekoliko žlica vode i kuhajte još par minuta.

Skinite posudu s vatre i ostavite da odstoji poklopljeno oko 5 minuta, a zatim vilicom promiješajte rižu.

DOBRO JE ZNATI: Basmati riža smatra se najkvalitetnijom vrstom riže na svijetu te je se naziva i “super žitaricom”, jer sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina. Bogata je ugljikohidratima i proteinima.

image

Basmati riža

Unsplash

Kako kuhati jasmin rižu

U loncu s poklopcem pomiješajte rižu sa 3 dl vode. Poklopite lonac i zakuhajte vodu.

Smanjite vatru i ostavite rižu da krčka 10 minuta ili dok se voda ne upije.

Ugasite vatru i ostavite lonac poklopljen oko 15 minuta. Zatim vilicom promiješajte rižu.

DOBRO JE ZNATI: Jasmin riža bogat je izvor ugljikohidrata što je čini odličnim izvorom energije. Od mnogih sorti, jasmin riža se smatra najukusnijim. Aromatična je to žitarica koja se uzgaja samo na Tajlandu.

image

Jasmin riža

Pexels

Kako čuvati kuhanu rižu

Ako ste skuhali previše riže, možda se pitate koliko se dugo može sigurno čuvati. Kuhana riža u hladnjaku može stajati do pet dana, a može se i zamrznuti. To ćete napraviti tako da upravo kuhanu rižu stavite u plitku posudu i ostavite u hladnjaku na hlađenje. Nakon što se riža potpuno ohladi, rasporedite je u vrećice za zamrzavanje i čuvajte u zamrzivaču do šest mjeseci.

Poslastica koja vraća u djetinjstvo

Napraviti rižu na mlijeku jednostavnije je nego što mislite, a super je izbor i zato što se lako možete poigrati okusima. Dodajte joj kakao, čokoladu, mljevene orašaste plodove, cimet, naribanu jabuku ili krušku, pečene šljive ili omiljeni pekmez ili, kao u ovom slučaju, kokos i vaniliju.

image
Berislava Picek/Cropix

Kako napraviti rižu na mlijeku

Za jednu do dvije porcije trebat će vam:

  • 125 g riže
  • 3 dl miljeka
  • 1 žlica kokosa
  • 1 žlica meda ili agavina sirupa
  • prstohvat soli
  • 1 mahuna vanilije
  • bobice nara

Priprema:

Staviti rižu u mlijeko zajedno sa sjemenkama vanilije koje ste pomoću nožica sastrugali iz mahune vanilije. Stavite i samu mahunu u mlijeko te kuhajte sve na laganoj vatri dok se riža ne skuha. Na pola kuhanja dodajte kokos, a na kraju zasladite medom. Servirajte sa bobicama nara i ukuhanim voćem po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 17:24