KUHAJ PAMETNIJE

Kada posoliti krumpir i kako da bude još hrskaviji? Imamo više dobrih savjeta uz koje će ispasti još bolje

 Unsplash
Obožavamo ga u svakom obliku, a evo i kako dobiti još slasnije porcije mnogima omiljenog priloga koji može biti i glavno jelo

Osim nekoliko osnovnih pravila koja nalažu da je krumpir potrebno držati na tamnom i hladnom mjestu, da mladi krumpir nije potrebno guliti prije termičke obrade i da je kockice krumpira za pire dobro početi kuhati u hladnoj vodi, postoji još nekoliko trikova koje vrlo jednostavno možete isprobati i u svojoj kuhinji, a rezultirat će još ukusnijim jelom.

image
Jonathan Borba/Unsplash

Jedan od njih je i da je krumpir najbolje začiniti kad je još vruć. Budući da sadrži škrob, zahtjeva više soli nego drugo povrće, a ako ga posolite dok je još vruć, sol će lakše prodrijeti u cijeli krumpir. Upravo zato, kada radite krumpir salatu, pire ili ga samo pečete u pećnici, sjetite se krumpir začiniti odmah kako biste iz njega izvukli maksimalno okusa.

U slučaju da pečeni krumpir najviše volite u komadu, zaboravite na foliju i pecite ga oktrivenog. Premažite ga uljem, začinite, stavite u posudu za pečenje ili samo na rešetku i pecite bez dodatne zaštite. Tako ćete dobiti krumpir koji je superhrskav izvana i lijepo kremast iznutra. Da je krumpir pečen, znat ćete ako ga lagano pritisnete s nekoliko strana, a prst gotovo da vam upada u unutrašnjost krumpira.

image
Clark Douglas/Unsplash

Također, kako bi krumpir bio savršeno pečen, najprije ga kratko skuhajte u vodi u koju ste dodali prstohvat ili dva sode bikarbone, a zatim ga ubacite u pećnicu na 200 do 220 stupnjeva. Soda ikarbona će vam pomoći da dobijete lijepu, smeđu, hrskavu koricu zbog koje će krumpir biti još slasniji.

image
Fernanda Martinez/Unsplash

Ako, pak, više volite pržene krumpiriće od pečenih ili kuhanih, upamtite da će ih duplo prženje učiniti daleko hrskavijima nego ako ih pržite samo jednom. Ubacite ih u dobro zagrijano ulje jednom, izvadite na papirnati ubrus, kratko odmorite pa pržite ponovno. Nakon što ste ih drugi put izvadili, odmah ih posolite i protresite pa poslužite još tople.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 09:43