Radite li je i vi?

Kad kuhaju s mrkvom, mnogi rade ovu grešku i onda se čude zašto je kod drugih slatka kao med

Koju god kupili i kako god je pripremili, mrkva u vašim jelima nije slatka? Možda činite ovu grešku

Sezona je bogatih povrtnih juha i variva u koje, kao jednu od osnovnih namirnica, stavljamo i mrkvu. Međutim, mnogima se dogodi da ona, nakon što je skuhamo, i nije tako slatka kako bismo priželjkivali i navikli u, recimo, maminim jelima. Događa li se to i vama bez obzira na to koju mrkvu kupili i kako je pripremili, možda činite ovu grešku.

Naime, mnogi među nama mrkvu, kao uostalom i drugo korjenasto povrće, ogule prije konzumacije. No, pitanje je - je li to ispravno. Dok će neki reći - obavezno, drugi se nikako neće složiti. Međutim, odgovor je točan u oba slučaja, no to će, naravno, utjecati na njezin okus.

image
Unsplash

Da bi mrkva zadržala svoj karakterističan sladak okus nije ju potrebno guliti. Sasvim dovoljno će biti dobro je očetkati da se skinu ostaci zemlje u kojoj je rasla i da se potom dobro opere prije nego što je naribamo, narežemo ili cijelu stavimo kuhati ili peći. Naime, kora mrkve nije tako debela kao, primjerice, kod krumpira, buče ili cikle pa njeno guljenje nije neophodno iako su vas možda tako učili ili ste mislili da je ispravno.

Pitate li se je li to i higijenski, odnosno zdravstveno ispravno, ne morate brinuti, termička obrada namirnica, pa tako i mrkve u jelu koje kuhate ili pečete, će "odraditi" svoje, pogotovo ako ste je prethodno dobro očetkali i oprali.

image
Photography Firm/Getty Images/istockphoto

Osim zbog čuvanja slada u mrkvi, kora se kod ove namirnice bogate beta karotenom ne preporučuje guliti i zato što sadrži još neke hranjive tvari. To su prije svega vitamini K, C i E te B skupine, ali i folna kiselina, fosfor, kalij, mangan i molibden. Mrkva, koja osim u narančastoj, dolazi i u žutoj, ljubičastoj, crnoj i crvenoj boji, također obiluje vrijednim antioksidansima - karotenoidima, hidroksicinamičnim kiselinama i antocijaninima.

Stoga idući put kad ulovite guljač da biste pripremili mrkvu za jelo dva puta razmislite želite li to dosita učiniti. Ona će oguljena možda vama izgledati ljepše i, kako bi rekli u ovim krajevima - apetitlih, no upravo je kora ta koja joj daje okus koji priželjkujemo (i vitamine i minerale koje trebamo).

Jedina situacija u kuhanju kod koje se preporučuje oguliti mrkvu jest kad je kuhate na pari. Kora mrkve kod takve pripreme može biti žilava, suha i neprivlačna za žvakanje.

Ako tražite inspiraciju za jela s mrkvom, evo nekoliko dobrih prijedloga.

KOLAČ OD MRKVE PO RECEPTU ANDREE CUKROV

image
Andrea Cukrov/Ustupljena fotografija

TORTA OD MRKVE I ORAHA

image
Neja Markicevic/Cropix

NAJBOLJA PEČENA MRKVA IKAD

image
Sveta_zarzamora/Getty Images/istockphoto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 13:24