Nema bacanja

Inače u njih umačemo kruh, no sokove od pečenja možete dodatno iskoristiti za umake, preljeve i aromatiziranje

Ako im uspijete odoljeti nakon ručka ili večere, mogu vam poslužiti da udahnete život u neka dosadna i bezlična jela

Ima li slađeg trenutka tijekom ručka nego kada uronite koricu kruha u posudu u kojoj ste pekli pile ili puricu i njome pokupite svu slatku otopljenu masnoću i začine? U mnogim se kućama čak vodi borba oko toga tko će počistiti te zadnje slasne komadiće pileta! Uspijete li odoljeti da ne počistite tavu u kojoj se pekla piletina, postoji nekoliko načina kako te sokove možete iskoristiti u drugim jelima i time čak i ono najjednostavnije pretvoriti u pravi spektakl. Ionako bi bilo dobro da nakon pečenja meso odmori barem 15-ak minuta prije nego navalite na jelo pa dobro iskoristite to vrijeme i od sokova spremite...

Aromatične krutone

Temperaturu pećnice namjestite na 175°C. U tavu ili posudu u kojoj ste pekli pile ubacite dvije-tri šnite kruha koje ste narezali na kockice. Dodajte dvije žlice maslinova ulja i dodatno začinite sa soli i paprom. Sastružite zapečene dijelove piletine i začina s dna posude ili tave, a ako ih ne možete skinuti s površine, dodajte žlicu vode pa pokušajte ponovno. Promiješajte dobro da svi sastojci prekriju komadiće kruha. Pecite u pećnici uz povremeno miješanje do 15 minuta odnosno dok komadići kruha ne postanu zlaćano smeđi i hrskavi. Zatim ih posipajte usitnjenim peršinom i mladim lukom te prelijte sa žlicom limunova soka, pustite da se ohlade i spremite u posudu s poklopcem. Iskoristite što prije u raznim salatama ili u juhi.

image
Easybuy4u/Getty Images

Bogati umak

Stavite tavu sa sokovima od pečenja pileta na srednje jaku vatru i u nju ulijte pola čaše suhog bijelog vina. Kuhačom sastružite zapečene komadiće odnosno deglazirajte tavu. Nastavite iskuhavati dok vino ne ispari. Maknite s vatre i umiješajte tri žlice gustog vrhnja te posolite po potrebi. Dobro izmiješajte i ako umak bude pregust, dodajte žlicu do dvije vode da ga malo razrijedite. Koristite za prelijevanje preko pečene piletine ili povrća.

image
Alleko/Getty Images/istockphoto

Preljev za salatu

U toplu tavu s masnoćom od pečenja dodajte dvije žlice octa od bijelog vina i dvije žlice maslinova ulja pa dobro izmiješajte kuhačom. Po potrebi posolite i popaprite te koristite kako biste začinili različite salate.

image
Yelenayemchuk/Getty Images/istockphoto
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 09:03