piše: Ana-Marija Bujić
snima: Biljana Gaurina
Siječanj bi se zapravo trebao zvati “dijetanj” ili nekako srodno tome (ako mene pitate, i jedna i druga riječ zvuče podjednako priglupo). Naime, od svih ljudi u ovom malom univerzumu koji me okružuje valjda 90 posto njih u siječnju spada u jednu od sljedećih kategorija: a) zaista ide na dijetu b) pretvaraju se da su na dijeti c) planiraju ići na dijetu i pritom ne poduzimaju ništa i d) dijetu prikrivaju modernijom varijantom “detoksikacije” (da papir dopušta iste mogućnosti kao chat,
ovdje bi mali čovječuljak kolutao očima).
Kud svi, tud i mala Mujica pa je i kod mene nastupila restrikcija. Nota bene, željno se iščekuje njezin kraj. Međutim, ove godine razmišljanje o dijeti u mojem slučaju nije započelo u siječnju nego u studenom. Uvijek mi se neki prijevodi motaju po stolu i kompjutoru (prilično logično s obzirom na faks koji sam završila), a ovaj me put dopala knjiga s receptima za Dukanovu dijetu. Više od tristo recepata.
Jedini način da čovjek koji bi cijeli ručak prodao za desert ostane priseban u takvoj situaciji jest da si posao podijeli na manje, izvedive cjeline, da se pridržava zadanog plana i da nabavi teglicu Nutelle. Ili više njih. Malo pomalo, knjigu sam privela kraju, a dabome – i teglice.
Pridodajmo tome božićne radosti i sasvim je jasno da se moramo vratiti na početak priče. Siječanj. Dijeta. I iako sam se odlučila za neke tradicionalnije metode mršavljenja, među mojim prijateljicama vlada dukanomanija (njih četiri do pet kune se u Dukija), a došli su i oni dani u mjesecu – vrijeme kad se snimaju editorijali. Vrijeme da dijetna hrana postane dobra hrana. Može li se to? Naravno da može.
Pročešljala sam knjigu još jednom i odabir je pao na pet recepata koje bih jela i kad jesam i kad nisam na dijeti. Dakle, dukanovci, ovim se možete slobodno hraniti u neograničenim količinama, a vi drugi, ne bojte se etikete “dijetni recept” – ovi su zaista i ukusni. To što ne debljaju samo je dodatni bonus.
Curry od bakalara
- 1 luk, nasjeckan
- 3 češnja češnjaka, zdrobljena
- 2 suhe čili papričice, zdrobljene
- 2 blage čili papričice, nasjeckane
- nekoliko kapi ulja
- 1 žličica sjemenki korijandra
- 1 žličica mljevene kurkume
- 1 žličica mljevenog kima
- 500 g rajčica, nasjeckanih
- 6 žlica vode
- 3 žlice limunova soka
- 700 g fileta bakalara, narezanih na komade
- sol i papar
U tavu s neprianjajućim dnom ulijte nekoliko kapi ulja pa je obrišite papirnatim ubrusom. Potom u tavu stavite luk, češnjak i čili papričice pa ih pirjajte na laganoj vatri. Dodajte začine i pirjajte još 5 min. Dodajte rajčice, 4 žlice vode i limunov sok te pustite sve da provri. Smanjite vatru i ostavite da se kuha poklopljeno 15 min. Potom dodajte komade ribe, posolite i popaprite te kuhajte još 10 min na laganoj vatri.
Govedina Luc Luc
Priprema: 10 min (i 30 min mariniranja)
Kuhanje: 5 min
Za dvije osobe
• 400 g govedine (najbolje rostbifa)
• 3 žlice sojina umaka
• 1 veći komad đumbira, nariban
• crni papar
• nekoliko kapi ulja
• 4 zdrobljena češnja češnjaka
• nekoliko listova korijandra (ili peršina), nasjeckanih
Narežite govedinu na kockice veličine 1×1 cm. Pomiješajte ih sa sojinim umakom, đumbirom i crnim paprom te ih ostavite da se mariniraju barem 30 min. Neposredno prije serviranja zažutite češnjak u tavi koju ste prethodno premazali s nekoliko kapi ulja, a zatim je obrisali papirnatim ubrusom. Čim češnjak počne poprimati boju i puštati miris, dodajte meso i pržite ga 10 do 15 sekundi brzo miješajući na vrlo jakoj vatri. Meso se ne smije prepeći i u sredini mora ostati pomalo ružičasto. Prije posluživanja pospite s nekoliko listića korijandra.
Piletine i tikvice u zamotuljku
Priprema: 10 min
Pečenje: 25 min
Za četiri osobe
• 2 rajčice (ili nekoliko cherry rajčica)
• 4 tikvice, narezane na štapiće
• 1 češanj češnjaka, nasjeckan
• 1 limun, narezan na tanke ploške
• 8 komada pilećeg filea, narezanih na trakice
Zagrijte pećnicu na 220 °C. Kuhajte rajčice 30 sekundi u kipućoj vodi, a zatim ih ogulite. U tavi ispržite tikvice, rajčice, češnjak i limun. Dobro promiješajte i maknite s vatre. Stavite piletinu i povrće na četiri komada papira za pečenje, zamotajte ih u paketiće i zatvorite. Pecite 15 do 20 minuta.
Juha od mrkve, komorača i timijana
Priprema: 20 min
Kuhanje: 25 min
Za tri osobe:
• 350 g luka, sitno nasjeckanog
• 350 g poriluka, sitno nasjeckanog
• 2 češnja češnjaka, vrlo sitno nasjeckana
• 1/4 žličice sjemenki komorača
• 1/2 žličice timijana
• 4 mrkve, nasjeckane na kockice
• 1 glavica komorača, nasjeckana na kockice (grančice komorača sačuvajte za dekoraciju)
• 1 l pilećeg temeljca
• sol i papar
Uzmite duboku tavu s neprianjajućim dnom, stavite u nju nekoliko kapi ulja pa je obrišite papirnatim ubrusom. Potom je stavite na srednje jaku vatru i u njoj pržite luk, poriluk, češnjak, sjemenke komorača i timijan sve dok mješavina ne počne puštati arome. Dodajte mrkvu i komorač pa ostavite na vatri još nekoliko minuta. Dodajte temeljac, sol i papar. Kuhajte sve dok mrkva i komorač ne omekšaju. Ako previše temeljca ispari, dodajte još malo vode. Kad je juha gotova, ukrasite je grančicama komorača i poslužite toplu.