Dobra hrana na dijeti! Nije nemoguće!

Iako je riječ dijeta u redakciji Dobre hrane gotovo zabranjena, odlučili smo probrati i isprobati nekoliko recepata iz Dukanove dijete. Nemamo namjeru pridržavati se restrikcija zauvijek, ali kod ovih se jela ne treba bojati dijetne etikete.

piše: Ana-Marija Bujić

snima: Biljana Gaurina

Siječanj bi se zapravo trebao zvati “dijetanj” ili nekako srodno tome (ako mene pitate, i jedna i druga riječ zvuče podjednako priglupo). Naime, od svih ljudi u ovom malom univerzumu koji me okružuje valjda 90 posto njih u siječnju spada u jednu od sljedećih kategorija: a) zaista ide na dijetu b) pretvaraju se da su na dijeti c) planiraju ići na dijetu i pritom ne poduzimaju ništa i d) dijetu prikrivaju modernijom varijantom “detoksikacije” (da papir dopušta iste mogućnosti kao chat,

ovdje bi mali čovječuljak kolutao očima).

Kud svi, tud i mala Mujica pa je i kod mene nastupila restrikcija. Nota bene, željno se iščekuje njezin kraj. Međutim, ove godine razmišljanje o dijeti u mojem slučaju nije započelo u siječnju nego u studenom. Uvijek mi se neki prijevodi motaju po stolu i kompjutoru (prilično logično s obzirom na faks koji sam završila), a ovaj me put dopala knjiga s receptima za Dukanovu dijetu. Više od tristo recepata.

Jedini način da čovjek koji bi cijeli ručak prodao za desert ostane priseban u takvoj situaciji jest da si posao podijeli na manje, izvedive cjeline, da se pridržava zadanog plana i da nabavi teglicu Nutelle. Ili više njih. Malo pomalo, knjigu sam privela kraju, a dabome – i teglice.

Pridodajmo tome božićne radosti i sasvim je jasno da se moramo vratiti na početak priče. Siječanj. Dijeta. I iako sam se odlučila za neke tradicionalnije metode mršavljenja, među mojim prijateljicama vlada dukanomanija (njih četiri do pet kune se u Dukija), a došli su i oni dani u mjesecu – vrijeme kad se snimaju editorijali. Vrijeme da dijetna hrana postane dobra hrana. Može li se to? Naravno da može.

Pročešljala sam knjigu još jednom i odabir je pao na pet recepata koje bih jela i kad jesam i kad nisam na dijeti. Dakle, dukanovci, ovim se možete slobodno hraniti u neograničenim količinama, a vi drugi, ne bojte se etikete “dijetni recept” – ovi su zaista i ukusni. To što ne debljaju samo je dodatni bonus.

Curry od bakalara

  • 1 luk, nasjeckan
  • 3 češnja češnjaka, zdrobljena
  • 2 suhe čili papričice, zdrobljene
  • 2 blage čili papričice, nasjeckane
  • nekoliko kapi ulja
  • 1 žličica sjemenki korijandra
  • 1 žličica mljevene kurkume
  • 1 žličica mljevenog kima
  • 500 g rajčica, nasjeckanih
  • 6 žlica vode
  • 3 žlice limunova soka
  • 700 g fileta bakalara, narezanih na komade
  • sol i papar

U tavu s neprianjajućim dnom ulijte nekoliko kapi ulja pa je obrišite papirnatim ubrusom. Potom u tavu stavite luk, češnjak i čili papričice pa ih pirjajte na laganoj vatri. Dodajte začine i pirjajte još 5 min. Dodajte rajčice, 4 žlice vode i limunov sok te pustite sve da provri. Smanjite vatru i ostavite da se kuha poklopljeno 15 min. Potom dodajte komade ribe, posolite i popaprite te kuhajte još 10 min na laganoj vatri.

Govedina Luc Luc

Priprema: 10 min (i 30 min mariniranja)

Kuhanje: 5 min

Za dvije osobe

• 400 g govedine (najbolje rostbifa)

• 3 žlice sojina umaka

• 1 veći komad đumbira, nariban

• crni papar

• nekoliko kapi ulja

• 4 zdrobljena češnja češnjaka

• nekoliko listova korijandra (ili peršina), nasjeckanih

Narežite govedinu na kockice veličine 1×1 cm. Pomiješajte ih sa sojinim umakom, đumbirom i crnim paprom te ih ostavite da se mariniraju barem 30 min. Neposredno prije serviranja zažutite češnjak u tavi koju ste prethodno premazali s nekoliko kapi ulja, a zatim je obrisali papirnatim ubrusom. Čim češnjak počne poprimati boju i puštati miris, dodajte meso i pržite ga 10 do 15 sekundi brzo miješajući na vrlo jakoj vatri. Meso se ne smije prepeći i u sredini mora ostati pomalo ružičasto. Prije posluživanja pospite s nekoliko listića korijandra.

Piletine i tikvice u zamotuljku

Priprema: 10 min

Pečenje: 25 min

Za četiri osobe

• 2 rajčice (ili nekoliko cherry rajčica)

• 4 tikvice, narezane na štapiće

• 1 češanj češnjaka, nasjeckan

• 1 limun, narezan na tanke ploške

• 8 komada pilećeg filea, narezanih na trakice

Zagrijte pećnicu na 220 °C. Kuhajte rajčice 30 sekundi u kipućoj vodi, a zatim ih ogulite. U tavi ispržite tikvice, rajčice, češnjak i limun. Dobro promiješajte i maknite s vatre. Stavite piletinu i povrće na četiri komada papira za pečenje, zamotajte ih u paketiće i zatvorite. Pecite 15 do 20 minuta.

Juha od mrkve, komorača i timijana

Priprema: 20 min

Kuhanje: 25 min

Za tri osobe:

• 350 g luka, sitno nasjeckanog

• 350 g poriluka, sitno nasjeckanog

• 2 češnja češnjaka, vrlo sitno nasjeckana

• 1/4 žličice sjemenki komorača

• 1/2 žličice timijana

• 4 mrkve, nasjeckane na kockice

• 1 glavica komorača, nasjeckana na kockice (grančice komorača sačuvajte za dekoraciju)

• 1 l pilećeg temeljca

• sol i papar

Uzmite duboku tavu s neprianjajućim dnom, stavite u nju nekoliko kapi ulja pa je obrišite papirnatim ubrusom. Potom je stavite na srednje jaku vatru i u njoj pržite luk, poriluk, češnjak, sjemenke komorača i timijan sve dok mješavina ne počne puštati arome. Dodajte mrkvu i komorač pa ostavite na vatri još nekoliko minuta. Dodajte temeljac, sol i papar. Kuhajte sve dok mrkva i komorač ne omekšaju. Ako previše temeljca ispari, dodajte još malo vode. Kad je juha gotova, ukrasite je grančicama komorača i poslužite toplu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:30